自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企主子就系,嘴刁到不得了!

平時倒乾糧俾佢,次次都食剩一半,以為佢食吾晒倒少D,又系永遠剩一半,跟住行過尼面前系咁喵~喵~喵!試過喵到炸毛,然後一開罐罐俾佢,就即刻乖乖食完吾再叫

有冇jm既主子都系咁,如果剩系食濕糧好吾好

珍珠宮

kaumi 發表於 24-5-14 15:51
我屋企主子就系,嘴刁到不得了!

平時倒乾糧俾佢,次次都食剩一半,以為佢食吾晒倒少D,又系永遠剩一半, ...

咁咪比濕糧囉,有乜問題? 可以自制濕糧!
乾糧一向都係擺係度等佢想食就食!如果你想佢一次食晒,就定時先比,佢有個習慣會因到時間知要食晒先唔肚餓!

而且你一開濕糧就食晒,又唔奇,濕糧好香,同埋你縱壞佢

珍珠宮

我以前係四餐比濕糧,零晨先放少少乾糧比佢口痕肚餓食!

依家轉左生肉糧就仲鍾意過濕糧,無再食厭!
濕糧都有食厭嘅一刻,咪話唔煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

濕糧都好呀 有水份
我長放乾糧

子爵府

回覆樓主:

可以換另一種乾糧試下。我貓貓的口味成日變,一時好鍾意食濕糧,呢期就愛乾糧,所以我唔理佢,每餐都畀乾和濕糧,等佢慢慢享用,一日兩餐,多數清兜

男爵府

回覆樓主:

食濕好過食乾,多啲水份,對個腎好
我啲貓食生肉,好健康

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我兩隻貓都係中意濕糧呀,
但有時會中午出咗街唔可以餐餐餵到濕糧,
所以中午嗰餐會放乾糧+凍乾,
要佢地乾濕都食下,
否則太挑食甩唔到身,
出街耐啲都唔得

大宅

食濕不知幾好,我求而不得,腎病嗰陣要打水真係會喊

我有隻乾糧上引,成日不食野等宵夜乾糧
一耐無食野食得急又嘔

大宅

我嗰隻都係咁 只鍾意濕糧
每次開罐就食乾食淨 好識食
不過我都會乾糧長放
同埋幫貓貓多d刷牙

別墅

唔好只餵濕糧,我以前餵開KAKATO罐,點知溝落乾糧都唔夠營養,搞到貓貓唔舒服要睇獸醫,最好餵乾糧

伯爵府

我隻貓好細食又嘴刁,每日乾糧長放都係食唔夠理想份量,濕糧80g都要分兩餐食,仲要食兩啖又走去玩,食足兩三個鐘先食完。
大部分口味牌子罐罐都試過,最後都係只食兩隻口味,好難服侍
平日水又飲唔夠,罐罐溝左水又唔食,麻煩友!

別墅

可以,反而食濕糧多對貓貓係好,因為貓係全肉食,唔似狗咁有酶去消化穀物,不過淨食濕糧就要買主食濕糧,主食先夠營養,之前主子食開Fussie金罐,不過前排上網睇話食得多卡拉膠唔好,依家轉左Advance新出隻濕糧,佢係肉粒唔係午餐肉質地,轉左之後主子更加鐘意食

別墅

食濕糧仲有個好處:補充水分。
10隻貓有8隻都有呢個問題,齋食乾糧又唔鐘意飲水,好容易有尿石同腎病。

大宅

發表於 7 天前 |只看該作者
我隻貓同你相反,只食乾糧,唔食濕糧,仲指定只食Instinct頂蛋雞,可能蛋白質又靚又高,夠哂香,你可以試下

伯爵府

發表於 6 天前 |只看該作者
我屋企四隻貓,早上濕糧、午餐乾糧、我哋瞓前一餐乾糧,會清晒啲糧,因為獸醫話我啲貓過重,佢哋以前有4餐,而家減咗一餐同比少咗分量佢哋食!

大宅

Yukiii93 發表於 24-5-20 13:20
可以,反而食濕糧多對貓貓係好,因為貓係全肉食,唔似狗咁有酶去消化穀物,不過淨食濕糧就要買主食濕糧,主 ...

咁就好,反正佢都甘中意食濕糧,我就轉濕糧主食比佢,滿足佢一百個願望,等佢吾洗再喵~喵~喵

大宅

李生老婆 發表於 24-5-21 11:59
食濕糧仲有個好處:補充水分。
10隻貓有8隻都有呢個問題,齋食乾糧又唔鐘意飲水,好容易有尿石同腎病。

我個隻都吾中意飲水,我系屋企擺左三個流動水機,換晒黑色盆盆,先引到佢去飲乍

別墅

發表於 5 天前 |只看該作者
kaumi 發表於 24-5-23 13:34
咁就好,反正佢都甘中意食濕糧,我就轉濕糧主食比佢,滿足佢一百個願望,等佢吾洗再喵~喵~喵

...
最好唔好揀KAKATO,唔係主食罐,唔夠營養

珍珠宮

eeswong 發表於 24-5-22 12:00
我隻貓同你相反,只食乾糧,唔食濕糧,仲指定只食Instinct頂蛋雞,可能蛋白質又靚又高,夠哂香,你可以試下 ...

我隻貓都係,乜嘢濕糧零食都唔食,全部罐頭都唔食,試過唯一一次餵一條條嗰啲濕零食,佢食, 但食完腸胃唔舒服,要睇醫生….其他乜鬼都唔食,佢好鍾意食乾糧…

象牙宮

回覆樓主:

我隻貓都淨係鍾意食濕糧。 佢食完濕糧我都會畀少少乾糧佢食啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊