自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢單嘢其實都幾離譜吓,辦學團體話唔做就可以唔做,應屈DSE 學生怎辦?教育處有無比壓力學校?有無聆聽家長不滿?

https://hk.news.yahoo.com/%E7%8E%AB%E7%91%B0%E5%B4%97%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%AE%B6%E9%95%B7%E4%B8%8D%E6%BB%BF%E7%95%B6%E5%B1%80%E4%B8%8D%E4%BD%9C%E7%82%BA-%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%EF%BC%9A%E5%B7%B2%E9%A0%86%E5%88%A9%E8%A7%A3%E6%B1%BA%E3%80%81%E6%8C%89%E9%83%A8%E5%B0%B1%E7%8F%AD%E6%8E%A8%E5%B1%95-030016200.html

男爵府

而加係辦學團體唔想做,又唔係政府話要殺校,唔通政府可以迫辦學團體做落去?

男爵府

再講牙,以前咁多學校自動結束和被殺校,咪又係咁,無咩人講,玫瑰崗中學有咩特別?

水晶宮

回覆樓主:

家長點解唔自己揾學校轉校?好過等辦學團體安排啦。

象牙宮

回覆樓主:

咁辦學唔想做,咪安排左第2間學校接囉!年年都有考生,咁可以拖幾多年呢?只不過係1間普通中文學校

珊瑚宮

回覆樓主:

學校唔做都關政府事,唔係殺校喎

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

其實辦學團體又係既,安排過渡可以做好啲,比高中同學考埋DSE畢埋業唔得咩?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

內文寫有安排呀,淨係唔可以原校畢業咋嘛 ,家長話要原校就要比咩
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主:

玫瑰崗中學是資助學校不是私校。話不關政府事完全講唔通。而且教育係社會核心價值,現在不是執商店啊。長遠對香港教育品牌也有影響。將來政府對資助學校應該有更嚴格監管,履行社會責任。想當年聖馬可小學完全履行社會責任,它公布停收小一學生,但其他學生能確保小學畢業。

子爵府

bk普通人 發表於 24-4-29 12:40
再講牙,以前咁多學校自動結束和被殺校,咪又係咁,無咩人講,玫瑰崗中學有咩特別? ...

中學部出名差。
可能家長擔心冇好學校收。

男爵府

回覆樓主:

咁樣話政府,會唔會違反23條、國安法架?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊