自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

侯爵府

czl115 發表於 24-4-28 23:55
10年

造假10年才有內部員工告發,啲員工真係…

珍珠宮

羅繞睛 發表於 24-4-28 21:12
仲要衝出嚟話呢隻唔係喇叭牌!其實有分別咩?唔係話呢隻係唔係香港嘅喇叭牌,係講日本仔做假,仲要衝出嚟幫 ...

有食過同冇食過嘅分別

象牙宮

ccaa 發表於 24-4-28 04:42
如果係中國做假就大把人講,日本做假啲人睇唔到架好快就會忘記

日本做假啲人睇唔到架好快就會忘記

因為愛, 港人有多愛日本?港人愛日本的程度高。超于9成。
2024 港人豪遊日本首季共花80億

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

完全唔記得輻射單嘢啦

侯爵府

333s 發表於 24-4-29 07:03
日本做假啲人睇唔到架好快就會忘記
因為愛, 港人有多愛日本?港人愛日本的程度高。超于9成。

愛多啲,去多啲,食多啲,唔係屋企人可以不理

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 21:04
篡改數據導致樓房傾斜醜聞頻出

日本打樁龍頭企業旭化成建材公司最近曝出挪用、篡改工程數據導致建築傾斜的 ...

傳媒&文宣係過去幾十年對國際新聞只報喜不報憂,但對大陸新聞就只報憂不報喜,所以令香港人崇美崇洋!

侯爵府

日媒又曝出日本蛤蜊產地造假,將中國、韓國進口的產品偽裝成本地產品出售,而這一行為竟然已經延續了十幾年。

媒體稱,2020年熊本縣一共捕獲了21噸蛤蜊,卻在全國賣出了2485噸標有“熊本縣產”的產品。

經過3個月的產地確認調查,日本農林水產省發現來自熊本縣的蛤蜊產品中有97%很可能混入了外國蛤蜊,其中中國和韓國產的可能性最高。

偽造方法也十分簡單粗暴:熊本縣漁業從業者將從中國進口的蛤蜊扔在熊本的灘塗上再撿回來,然後中國蛤蜊就變成日本“國產”蛤蜊了……

侯爵府

喺日本食嘅一定係好嘢

2021年12月,日本岐阜縣高山市的批發商“高山水產青果”,把從中國進口的鰻魚偽造成日本愛知縣生產的鰻魚在日本出售,在長達5年期間內未被發現。

這家公司在去年6月1日至10月31日期間,將中國產與日本愛知縣產的鰻魚、共計30125條全部標注為愛知縣產,出售給超市、餐飲店等大約70家商鋪,已查明其中6640條為中國產鰻魚。

事發後,該公司承認,由於本國鰻魚產量不足,他們至少從5年前就開始造假,用中國進口鰻魚來補貨。

僅僅10天左右,日本又有一家名為“鰻源”的連鎖飲食店被查出將中國產鰻魚偽裝為日本國產。“鰻源”方面對日本農政局解釋稱,與日本國產相比,中國產鰻魚更低廉,且魚身大而柔軟,但為了保護店家的形象所以偽裝了產地。

侯爵府

做假者確實可惡,人人得而誅之!

珍珠宮

畀面勳章

panda0721 發表於 24-4-28 11:54
都係同祖國學野啫

中國都在進步中, 日本仔為何好嘅唔學?日本仔不斷倒退

二戰到現在不夠80年, 但日本仔造假歷史就3-40年以上, 佩服! 佩服!

水晶宮

2024勳章

alau2021 發表於 24-4-29 10:51
喺日本食嘅一定係好嘢

2021年12月,日本岐阜縣高山市的批發商“高山水產青果”,把從中國進口的鰻 ...

產地由中國換成日本就可以搖身一變身價百倍,係因為有市場,盲信日本嘢
都唔知仲有幾多假嘢未被發現

民房

回覆 露比EE 的帖子

ohno

侯爵府

日本好多特產都係中國貨

繼鰻魚、蛤蜊之後,又一食品 — 裙帶菜也被查出用外國產冒充日本所謂「高級貨」。

據日本共同社2月15日報道,日本靜岡縣靜岡市葵區的食品加工公司——黑汐之華(日文公司名:株式會社黒汐の華)以外國產裙帶菜冒充德島縣鳴門產裙帶菜進行銷售,涉嫌違反日本食品標示法以及反不正當競爭法。

日本媒體披露,日本裙帶菜產地造假歷史已經有十幾年——2008年前後,陸續有人發現有商家用中國產、韓國產的裙帶菜偽造成鳴門產。

黑汐之華販賣名為「刺身用裙帶菜」(おさしみわかめ)的焯水鹽漬裙帶菜產品。有關人士曾揭露,該公司工廠將從中國進口的裙帶菜裝入寫著“鳴門產”的包裝袋中。

靜岡縣警方曾將涉嫌造假的產品送到專門機關檢查後,結果顯示是外國產。

靜岡縣警方介紹,有關商品疑似通過靜岡縣內外的30多家批發商,在全國400多家超市、零售店進行銷售。今後還將對事件進行深入調查。

目前,公司官網仍然掛著“鳴門產美味裙帶菜”的產品介紹。

官網堂而皇之地寫道,「所有的加工流程均在我們自己的工廠手工完成。我們將來自鳴門安心、安全、新鮮的裙帶菜提供給全國各地。」

報道稱,這種裙帶菜產地造假持續了十幾年— 2008年前後,陸續有人發現有商家用中國產、韓國產的裙帶菜偽造成鳴門產。

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-29 10:51
喺日本食嘅一定係好嘢

2021年12月,日本岐阜縣高山市的批發商“高山水產青果”,把從中國進口的鰻 ...

佢地做假已經係虛假陳述,係香港已經係犯左商品及說明條例,其實香港人咁崇洋又讚d鰻魚特別好味,原來因為曲線讚中國產嘅鱔又肥美又好味!

日本將中國產貨代替日本產,應該係曲線認同中國貨嘅性價比都較日本原產高好多!仲要呃左日本自己友幾十年都無人食出分別果下抵死

alau2021    發表於 24-4-29 11:27

侯爵府

czl115 發表於 24-4-29 11:13
產地由中國換成日本就可以搖身一變身價百倍,係因為有市場,盲信日本嘢
都唔知仲有幾多假嘢未被發現
...

日本假嘢可以N年咁耐,陸續有嚟

侯爵府

露比EE 發表於 24-4-29 11:20
佢地做假已經係虛假陳述,係香港已經係犯左商品及說明條例,其實香港人咁崇洋又讚d鰻魚特別好味,原來因為 ...

鰻魚坐過飛機係高級啲,喺日本食中國鰻魚係特別好味!

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

alau2021 發表於 24-4-29 10:35
愛多啲,去多啲,食多啲,唔係屋企人可以不理

樓主三月份都去咗日本旅行,仲出咗幾個post講,有份貢獻日本首季花費

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23731408

selinako^^    發表於 24-4-29 12:50

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-29 11:23
鰻魚坐過飛機係高級啲,喺日本食中國鰻魚係特別好味!

香港人知道之後會唔會揼心口呢?明明樓下街市買到嘅,竟然飛去日本仲要比多唔知幾多倍先食到嘅「鱔」

侯爵府

amy730 發表於 24-4-29 11:25
樓主三月份都去咗日本旅行,仲出咗幾個post講,有份貢獻日本首季花費

https://www.baby-kingdom ...

而家發現日本咁多做假都未遲,好過有啲人盲目崇日

侯爵府

amy730 發表於 24-4-29 11:25

https://www.baby-kingdom ...

又想帶風向???
日本做假行為關我去旅行咩事呢???
去日本旅行代表支持日本做假行為???

咁幼稚嘅邏輯係邊度學嘅呢???
每個地方每個人都有好&唔好嘅一面,去睇多d唔好成日聽人講,聽ee講快d跳出個井,用眼睛看世界係有好處㗎!

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊