自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家會買政府香港年金嗎?希望大家齊齊研究交換意見

珍珠宮

CCY22 發表於 24-3-26 08:44

我都想知,但係咪要60歲先可以買呢?

複式洋房

好嗎?

男爵府

回覆樓主:

琴日 睇youtube打退休兩個字, 鏗鏘集定係 類似節目都有講年金。 話將
強積金 到期可以攞返嘅時候就轉年金。 短期就每個月攞多少少, 揀攞到死就每個月攞少D。

男爵府

回覆樓主:

上次銀行經理話 年金可以 退稅所以有啲高收入人士會買年金 咁就畀少啲稅。
咁所以應該年青人都可以買年金。

侯爵府

2024年龍年勳章

我唔會買年金,綁死啲錢,退休後的退休自己靈活運用,部分做定期就算

珍珠宮

你係講可退稅定不可退稅年金?

珍珠宮

虎到金來勳章

mln 發表於 24-3-26 09:06

當然唔係,我有買年金,主要想退稅

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

whyyou 發表於 24-3-26 09:51

我記得延期年金係可以退稅,即係在職人士比較年輕都可以買,而即享年金就係比老人家,放咗錢入去就月月派俾你。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 24-3-26 09:53
我記得延期年金係可以退稅,即係在職人士比較年輕都可以買,而即享年金就係比老人家,放咗錢入去就月月派 ...

係呀,我都係買延期年金,貪佢每年可扣稅

子爵府

Mochachoi 發表於 24-3-26 09:46
上次銀行經理話 年金可以 退稅所以有啲高收入人士會買年金 咁就畀少啲稅。
咁所以應該年青人都可以買年金。 ...

香港年金」係政府出嘅,畀 60 歲或以上買嘅,一次過擺一筆錢入去,每月攞返一筆錢,係整存零取。

可扣稅年金」無限幾多歳先可以買,唔係政府出嘅,但要政府批,每年(每月?)放一筆錢入去,供滿指定年期後唔使供,去到某個年齡,每月攞返一筆錢,係零存零取。

不可扣稅年金」唔係政府出嘅,亦唔使政府批。
既有一次過擺一筆錢入去,去到某個年齡,每月攞返一筆錢,係整存零取;
亦有每年(每月?)放一筆錢入去,供滿指定年期後唔使供,去到某個年齡,每月攞返一筆錢,係零存零取。

以上只係我嘅理解,未必啱得晒。

子爵府

「香港年金」係政府出嘅,應該有啲福利成份,但我此刻唔會買,但又唔可以話永遠唔會買,never say never。

要估下自己長唔長命,如果:
1. 爺嫲公婆父母壽命較長
2. 不喜歡、不進行高危活動(如笨豬跳、攀山、潛水、滑雪、跳傘等)
3. 不吸煙、不酗酒、勤運動
則可能較長命,就似乎較為買得過。

伯爵府

choyki 發表於 24-3-26 12:11
「香港年金」係政府出嘅,應該有啲福利成份,但我此刻唔會買,但又唔可以話永遠唔會買,never say never。 ...
係,以我理解其實似同保險公司對賭,你之前供嘅錢,日後每月所謂嘅自製長糧其實都係自己嘅錢,只係保險公司每月退番俾你,直至你供嘅錢已退盡,先係保險公司倒貼番俾你直至百年歸老,所以如果到時有80幾歲以上就應該先會賺咗

RAA    發表於 24-3-26 14:31

水晶宮

回覆樓主:

唔會買,錢喺自己袋最好。

RAA    發表於 24-3-26 14:30

子爵府

juniormiu 發表於 24-3-26 12:31
係,以我理解其實似同保險公司對賭,你之前供嘅錢,日後每月所謂嘅自製長糧其實都係自己嘅錢,只係保險公司每月退番俾你,直至你供嘅錢已退盡,先係保險公司倒貼番俾你直至百年歸老,所以如果到時有80幾歲以上就應該先會賺咗

保險公司係做生意,唔會賭。
賭嘅係投保人同其他投保人對賭),年金:短命嘅輸,長命嘅贏;壽險:嘅輸,命嘅贏
保險公司只係做中間人,各投保人將保費畀保險公司保管、投資增值,保險公司喺既定嘅倩況下將適當嘅保障額畀返適當嘅投保人,保險公司賺返啲服務費。保險公司亦唔可以亂賠,亂賠對其他投保人唔公平(因為實際上係投保人之間對賭,賠嘅其實係其他投保人嘅錢,唔係保險公司嘅錢,保險公司要公正)。
保險公司按死亡率計算保費,死亡率高啲,保費就高啲,死亡率低啲,保費就低啲,唔係賭,唔會輸。

喺未有保險前,就好似粵語殘片嘅情節咁:當某人有事要入院,但無錢,於是成班隔離鄰舍街坊一齊夾錢畀佢入院。下次輪到第個有事,又大家一齊夾錢畀佢。無事嘅就輸,有事嘅就贏
有保險後,夾錢就喺未有事前、未需要入院前先夾定,由保險公司保管、投資增值,邊個有事時就畀錢邊個,咁就唔使好似粵語殘片嘅情節咁到有事時先嚟夾錢。同樣係無事嘅就輸,有事嘅就贏,保險公司則唔會賭,唔會有贏輸,只係會有賺蝕——賺服務費,投資增值就賺,減值就蝕——所以保險公司嘅投資好保守,主要係投資債券——持有至到期就唔會蝕——投資增值亦唔係保險公司賺咗,而係會分畀投保人、令保費降低。政府年金應該有啲褔利成份,話唔定會蝕——如果蝕,都只係蝕納稅人嘅錢。

伯爵府

choyki 發表於 24-3-26 13:10
保險公司係做生意,唔會賭。
賭嘅係投保人(同其他投保人對賭),年金:短命嘅輸,長命嘅贏;壽險:長命嘅 ...
我梗知唔係賭錢咁玩法啦,贏同賺,輸同蝕,人人想法同叫法都可以唔同嘅

RAA    發表於 24-3-26 14:31

男爵府

mln 發表於 24-3-26 09:06

政府年金係呀!這跟其他保險公司可扣稅的不同,正如司棋姐廣告話自製長糧。因為自己知道不多,所以請教大家,集思廣益互相研究一下

男爵府

whyyou 發表於 24-3-26 09:51

政府年金應該沒有退稅

大宅

計數而已,直接定期吧

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我有買年金。
好多人話年金搵笨,d錢自己投資回報仲高,呢個我相信係啱嘅,如果識投資的話。

我就係d唔識投資,試過學人買股票,好認真學睇股票圖、陰陽燭、公司年報,都係蝕到傻,始終學唔識。我淨係識做定期,所以年金對我來說,係另一個較簡單的投資,當儲蓄比退休用,唔期望賺一筆,純粹想分散投資,有定期、有年金、有mpf, 好似穩陣d。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊