自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人在公司做了27年,老細會怎安排呢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

macyleung0229 發表於 23-11-26 07:43

你肯定佢用強積金對沖?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 23-11-26 08:35
你肯定佢用強積金對沖?

末知

男爵府

macyleung0229 發表於 23-11-26 07:43

你之前有冇公積金?因為強積金係2000年先有。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正常都會對沖,始終咁大舊錢,老闆要超級大方/唔知訂至唔對

首先樓主要符合領取長服/遣散資格,上限39萬
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf

公司會向MPF 機構「claim」呢筆錢,以公司供款所累積嘅銀碼為上限

https://www.mpfa.org.hk/mpf-system/long-service-and-severance-payments

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

crystal媽咪 發表於 23-11-26 08:35
你肯定佢用強積金對沖?

正常應該係

大宅

SMKATHY 發表於 23-11-26 08:53

已轉了強積金

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

正常就對沖,大方既就額外比
[smi
放下自在

伯爵府

SMKATHY 發表於 23-11-26 08:53

我是公積金,當年被知會要求轉職,看過僱主嗰份過某個金額已不用額外補償,裁員同自己離職無分別,興幸可以繼續留公司無影響

珊瑚宮

回覆樓主:

呢個時勢,對沖蝕好多,除非d錢一直擺响guaranteed fund

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

你係離職?想問長期服務金係唔係用MPF對沖? 通常都係會用公司供款結餘嗰part對冲,唔夠俾先至公司自掏腰包。唔會郁到僱員供款結餘嗰part。
(「取消對沖」係2025年5月1日先至開始實施)
如果你係想計吓長期服務金有幾多錢,可以用勞工處計算機:
https://www.lr.labour.gov.hk/web/tc/calculator/index.html

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

你係被遣散?被炒?
Childhood is journey, not a race.

大宅

是是但但 發表於 23-11-26 14:38
你係被遣散?被炒?

二樣都吾係,過多2年準備退休,吾知僱主會點樣安排強積金

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇你公司, 朋友公司唔對沖, 以前上市公司炒晒成team全部對沖

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

macyleung0229 發表於 23-11-26 14:42

咁唔關事, 如果提早退休, mpf 會留到你65歲先可以攞。 不過你唔會有長期服務金, 好似你辭職咁計。

伯爵府

關時勢咩事 ?

bing-jing 發表於 23-11-26 11:46
呢個時勢,對沖蝕好多,除非d錢一直擺响guaranteed fund

珊瑚宮

bing-jing 發表於 23-11-26 11:46

基金一路跌緊,取消對沖前,呢個時勢要被強迫賣貨,係咪要蝕好多呢!除非一路入貨係揀 guaranteed fund

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

macyleung0229 發表於 23-11-26 14:42

過多兩年退休,2025年政府取消對沖mpf喎,你老細應該冇得對沖,除非佢提前炒你。
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

睇極都吾明你哋講既野,我明年退休。是公積金來,基金公司話會退休前最後一個星期三會俾張表格我們填,選擇提取或過戶。不收費,但過戶要開私人戶口,以後只可提取。咁公司呢個做法,整份公積金是不是可以全數提取?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bing-jing 發表於 23-11-26 14:58
基金一路跌緊,取消對沖前,呢個時勢要被強迫賣貨,係咪要蝕好多呢!除非一路入貨係揀 guaranteed fund
...

蝕都係公司蝕,長服金額不變
長服=MPF對沖+公司再嘔
MPF少咗,公司就嘔多
MPF賺,公司就嘔少

反正員工落袋都係同一個數

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊