6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我 BB 依家 11 個大,同事話佢到依家都未試過發燒,傷風係唔正常,話佢自身免疫力無試過 run 過。
我女打完 2 個月針發過燒,佢地話唔算
我女一出世就發燒,佢地又話唔算

我同事個仔 6 個月大就發燒,但當時佢係早產嬰,我女係 40w3d 出世,出世 3.375kg,又足月又足磅。依家都係又訓得又大舊,一日要訓 14-15 小時。

我都唔知佢唔病係因為全街戴晒口罩無病菌唔識病,定係只係佢免疫力好。如果疫情前,無人戴口罩情況下,係應該幾大就會發燒?

水晶宮

細女都係疫情下出世
頭嗰一年,除去覆診同必需出席的家庭聚會外,好少出街。過咗一歲,佢濕疹好咗,就多咗帶佢出街去公園去商場去playhouse,日日都去行下。
暫時佢所有針,包括流感同科興,都係打完無反應。佢人生第一次發燒就係18個月時中新冠。
睇返大女,佢第一次發燒好似都係一歲左右,之後大概一年病一次,但都好少燒,多數都係少少鼻水,藥都唔使點食。

男爵府

回覆樓主:

育兒路上大小事,病唔病都好拎嚟比較實在太唔得閒
我仔一樣除咗打針燒半日 都未病過,啱啱27個月大 中咗covid都係高燒咗一日多啲
人體是奇妙的,BB渣過大人但都唔一定係紙紥咁脆弱,生活環境唔好過份乾淨,其實會自然接觸到一啲細菌病毒,去公園戴咗口罩但周圍摸,駛乜擔心無機會接觸病菌

別墅

問醫生最清楚

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

同事咁攪笑既,所謂,人人體質唔同,你BB食得訓得,身體自然好,應該同佢講既相反,係本身佢抵抗力強,所以小病。

別墅

sillysi 發表於 22-12-10 15:41
我 BB 依家 11 個大,同事話佢到依家都未試過發燒,傷風係唔正常,話佢自身免疫力無試過 run 過。
我女打完 ...

我反而覺得 bb喺母體多左幾日而強壯啲!

大宅

sillysi 發表於 22-12-10 15:41
我女打完 ...

1歲染玫瑰疹,發燒左2,3日,肚痾左幾日

首頁

尾頁

跳至