自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

27/3申請14/5晚上通知申請失敗,理由根本唔啱,話係自願,邊有人自願停工失業?打佢即時通話永遠排隊,到咁上下又停左唔排,於是同時發電郵俾佢哋,今日剛收到電郵回覆話:一般而言,有關結果應為最終決定。然而,我們明白到你希望檢視申請結果,因此,我們會將你的查詢轉交予政府代理人考慮。希望你明白代理人檢視結果需時,有進一步消息我們定必盡快回覆.

又唔知要等幾耐,希望唔係俾個假希望我啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jc10127 發表於 22-5-18 10:44
27/3申請14/5晚上通知申請失敗,理由根本唔啱,話係自願,邊有人自願停工失業?打佢即時通話永遠排隊,到咁 ...

有,我識人做高危行業,因疫情+細路停課自己決定唔返,停薪留職,但申請失業援助
我由day one已覺得唔會批,但佢堅持自己係無奈失業,最後果然唔批

公爵府

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 10:46
有,我識人做高危行業,因疫情+細路停課自己決定唔停薪留職,但申請失業援助
我由day one已覺得唔會批,但 ...

好多人覺得博左無壞
申請又唔洗錢
呢啲咪增加行政時間

Campenella    發表於 22-5-18 11:04

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但我有晒通知信,唔係自願囉,除非佢打去問僱主而僱主死話我自己走

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 10:46
有,我識人做高危行業,因疫情+細路停課自己決定唔停薪留職,但申請失業援助
我見我地區有議員去幫呢啲未批的人...

la_source    發表於 22-5-18 11:50

大宅

回覆 Ol0314 的帖子

就係呢d人阻住晒合資格者,衰!

大宅

回覆 Macusmama 的帖子

我批左要上訴

男爵府

自己決定 唔停薪留職,即係自己 quit ,咁政府真係有理由唔批了

其實每個人申請果時,都覺得自己係好有資格去(得到)哩1萬⋯⋯

咩行業無論什麼情況下停工,都覺得自己係應得政府哩1萬

但其實真係好多唔合資格的

Macusmama    發表於 22-5-18 16:10

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jc10127 發表於 22-5-18 10:52
回覆 Ol0314 的帖子

就係呢d人阻住晒合資格者,衰!

我唔方便潑佢冷水,有d人天生覺得全世界都欠咗佢

之前有Jm分享,可在fb Messenger 度揾”港九勞工社團聯會” ,佢會教你點上訴

希望你順利

王國長老

Campenella 發表於 22-5-18 11:13
自己決定 唔停薪留職,即係自己 quit ,咁政府真係有理由唔批了

其實每個人申請果時,都覺得自己係好有資 ...

我相信係
搏一搏照申請,我能理解
最弊有人搏完仲要鬧,話政府做大龍鳳,有無攪錯之類,真係…..廢事同佢講(每一個援助申請都係有規矩,唔合格就係唔合格㗎啦)
我同意樓上講,增加行政開支,影響埋其他申請

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 11:17
我相信係
搏一搏照申請,我能理解
最弊有人搏完仲要鬧,話政府做大龍鳳,有無攪錯之類,真係…..廢事同佢 ...

通知信都要睇內容,呢個資助原意係比公司結業,員工被遣散失業。其他情況係酌情處理,要睇個 pool 有幾大,有幾多錢分比酌情處理 cases。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 11:17
我相信係
搏一搏照申請,我能理解
最弊有人搏完仲要鬧,話政府做大龍鳳,有無攪錯之類,真係…..廢事同佢 ...

好認同

人哋唔批佢,就一味閙政府咩咩咩亂咁嚟,鐘意批就批,唔批就唔批,仲話有咩quota咁

所以之前2個 post 我一句都冇參與

其實之前個post ,樓主個行業根本唔係政府強制停業果類

只係佢一開始,一直堅持話自己係 (應得) 政府哩1萬

去到好後期,要被其他網友發現佢舊post,先知佢係做邊個行業的

男爵府

請問你做邊行?我估佢多數批飲食業,零售業,美容業那些

象牙宮

回覆樓主:

政府比外判處理,根本好難追究,原先無估到咁多人申請!一係當無呢件事發生囉!我朋友都有申請,仲未有消息,佢上星期都決定去返工了,唔再等,等呢1萬開飯餓死左啦!

公爵府

無話可說 發表於 22-5-18 11:40
政府比外判處理,根本好難追究,原先無估到咁多人申請!一係當無呢件事發生囉!我朋友都有申請,仲未有消息 ...

關咩外判事,唔外判可能仲慢

同埋呢類政府支援,一向都唔係用黎「趕開飯」
人地簡介都講左「紓緩」「協助」
唔明呢兩個字去查下字典。

香港特別行政區政府在第六輪「防疫抗疫基金」下推出「臨時失業支援」計劃(計劃),為因第五波疫情而失去工作的人士提供協助,紓緩他們在重投工作前的財政壓力

侯爵府

Campenella 發表於 22-5-18 11:33
好認同

人哋唔批佢,就一味閙政府咩咩咩亂咁嚟,鐘意批就批,唔批就唔批,仲話有咩quota咁

之前嗰幾個post 不知幾得人驚
明明自己唔符合資格或者唔交資料
講到政府欠咗佢咁

Macusmama    發表於 22-5-18 16:14

象牙宮

Ol0314 發表於 22-5-18 11:49
關咩外判事,唔外判可能仲慢

同埋呢類政府支援,一向都唔係用黎「趕開飯」

政府專人處理唔知會唔會仲慢,但應該無咁亂!d條件要人30日無返工,真係等錢用自然會搵工!紓緩呢2個字,睇個人點諗

男爵府

VickiC 發表於 22-5-18 11:57
之前嗰幾個post 不知幾得人驚
明明自己唔符合資格或者唔交資料
講到政府欠咗佢咁

仲要講到 (欠) 佢1萬咁

最奇怪又有幾個人認同佢 @@‘

侯爵府

Campenella 發表於 22-5-18 12:34
仲要講到 (欠) 佢1萬咁

最奇怪又有幾個人認同佢 @@‘

絕對唔係一個post
幾個都係咁
社會上總有好多呢啲人
就算收到1萬佢哋都會覺得應該係常態有
再加免審查

子爵府

jc10127 發表於 22-5-18 10:44
27/3申請14/5晚上通知申請失敗,理由根本唔啱,話係自願,邊有人自願停工失業?打佢即時通話永遠排隊,到咁 ...

樓主,明白你嘅情況!我亦仍在處理中!我問過熱線佢話今個月會處理哂所有嘅申請!如果有認為不獲批嘅上訴,可以打畀佢哋做跟進,但會唔會真係處理呢就唔知喇!

呢度有啲人,用佢哋自己嘅諗法就代入咗人哋嘅情況, 所以之後我都費事浪費時間再覆!

祝你好彩好運!

首頁

尾頁

跳至