自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

牛年勳章

仔仔啱啱打咗第一針,未打第二針,去唔去打第二針好?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

熊熊老婆 發表於 21-9-15 21:58

我二個仔已經打曬兩針

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

打埋佢啦!

珍珠宮

衞生防護中心轄下疫苗可預防疾病科學委員會和新發現及動物傳染病科學委員會舉行聯席會議,建議本港12至17歲青少年只需接種一針復必泰疫苗,因不少案例顯示,青少年在接種第二劑復必泰疫苗後,出現心肌炎及心包炎等副作用,因此認為接種一劑的保護力已足夠。

珍珠宮

回覆樓主:

有無選擇打大腿? 因為袁國勇教授話打大腿可減少心肌炎。

la_source    發表於 21-9-16 09:35

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔打
放下自在

象牙宮

回覆樓主:

打開我會揀打!但呢隻針太恐怖,我個仔唔敢打

公爵府

牛年勳章

無話可說 發表於 21-9-15 22:11
打開我會揀打!但呢隻針太恐怖,我個仔唔敢打

我都唔想佢打!
但係佢好想學校夠7成,跟住返全日學所以選擇打!我唯有尊重佢決定,冇辦法

侯爵府

睇定d先,cancel appointment 要打可遲d再book.

其實一針已有足夠抗體,只不過唔last 好耐

子爵府

回覆樓主:

我個女都打咗兩針

珍珠宮

回覆樓主:

唔打,打左復必泰第一針就算了,下次轉打科興啦!復必泰感覺唔安全 陸續會發現更多問題

水晶宮

回覆樓主:

因為接種第二劑易有肌炎等副作用,因此接種一劑的保護力已足夠??

呢兩樣根本唔係因果關係!

如果夠保護力,點解最初要打2針? 外國講緊打第3針...

其實,點解唔直接啲講,打埋第2針都一樣對抗唔到變種病毒,副作用>>>得益,唔建議再打第2針。

日月水火    發表於 21-9-16 07:59

珍珠宮

mln 發表於 21-9-15 22:10
有無選擇打大腿? 因為袁國勇教授話打大腿可減少心肌炎。

大腿打返2針

大宅

既然政府話打一針就得,緊係唔打第二針啦

珍珠宮

畀面勳章

我會取消第二針預約,等埋政府會唔會跟從科學委員會建議,制定新的指引。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Elenalan 發表於 21-9-15 22:16
因為接種第二劑易有肌炎等副作用,因此接種一劑的保護力已足夠??

呢兩樣根本唔係因果關係!

我覺得佢有咁意思
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咁多中學生打咗兩針,而家先話打一針都得,真係俾佢玩死
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

熊熊老婆 發表於 21-9-15 22:12
我都唔想佢打!
但係佢好想學校夠7成,跟住返全日學所以選擇打!我唯有尊重佢決定,冇辦法
...

如跟最新指引,打第一針過7成都可以返全日,所以會取消第二針
放下自在

公爵府

牛年勳章

cattz288 發表於 21-9-15 22:44
如跟最新指引,打第一針過7成都可以返全日,所以會取消第二針

咁如果遲啲夠18歲,係咪又要補打番一針呢?

水晶宮

esmehouse 發表於 21-9-15 22:43
咁多中學生打咗兩針,而家先話打一針都得,真係俾佢玩死

新隻係咁,跟本有好多未知知數

首頁
12345...13

尾頁

跳至