6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近 bb 便便次數少咗,之前日日都有便便,而家要 3至4 日先有,仲比之前嘅硬咗,想問係咪便秘?有冇方法改善?

別墅

食開人奶定奶粉?

別墅

2021可愛聖誕B勳章

最近係咪飲食有改變?加固未?

別墅

tina502 發表於 20-10-8 12:01
食開人奶定奶粉?
全奶粉,已加固,仲係飲緊1號奶粉

別墅

我 bb 都係奶粉 b 食開美素金裝 就算加固都後便便都好軟 未試過便秘喎 係咪加固後飲唔夠水呢? 呢排天氣開始乾燥

別墅

FayFayB 發表於 20-10-8 12:09
最近係咪飲食有改變?加固未?

已經食糊仔,奶粉冇轉

別墅

NaJan 發表於 20-10-8 12:35
我 bb 都係奶粉 b 食開美素金裝 就算加固都後便便都好軟 未試過便秘喎 係咪加固後飲唔夠水呢? 呢排天氣開 ...
bb 唔鍾意飲水,佢啜兩下就唔飲。有冇方法令佢飲多啲水?糊仔開稀啲得唔得?

別墅

加固後要飲夠水 每餐啜幾啖唔夠 另外我覺得奶粉都有影響 我 bb 食個款奶粉有益生纖維同 HMO 便便好靚好軟

別墅

2021可愛聖誕B勳章

Newmen 發表於 20-10-8 12:53
bb 唔鍾意飲水,佢啜兩下就唔飲。有冇方法令佢飲多啲水?糊仔開稀啲得唔得?

...

已經加固但飲咁少水一定唔得啦~ 糊仔開稀啲係多啲水,但水多佢易飽,變咗食少咗糊仔,轉個頭好快又餓,同埋點都要佢習慣飲水,唔係佢再大啲都係會繼續便秘

別墅

3、4日先有便便仲要係硬便便,係便秘啦,飲太少水喇

大宅

可以試吓食益生菌

別墅

FayFayB 發表於 20-10-8 13:40
已經加固但飲咁少水一定唔得啦~ 糊仔開稀啲係多啲水,但水多佢易飽,變咗食少咗糊仔,轉個頭好快又餓,同 ...
同意呀 開稀啲糊仔係就係多咗水份 不過佢唔肯飲水都係要解決

別墅

糊仔熱氣d 架,可以就煲粥仔啦,仲可以加菜蓉同蕃薯蓉,甜甜地bb易入口,又有纖維

別墅

tina502 發表於 20-10-8 15:42
糊仔熱氣d 架,可以就煲粥仔啦,仲可以加菜蓉同蕃薯蓉,甜甜地bb易入口,又有纖維 ...

我試過煲粥仔,但 bb 唔肯食,反而糊仔就食,唔知係咪鍾意個陣味

別墅

Newmen 發表於 20-10-8 15:51
我試過煲粥仔,但 bb 唔肯食,反而糊仔就食,唔知係咪鍾意個陣味

你可以煮粥仔放涼少少再加bb飲開嘅奶粉,我都係咁樣加啲美素金裝奶粉落粥仔,佢食到平時飲開嘅奶味,就自然易接受,到佢加固可以取代到1餐,先慢慢轉加其他食物

別墅

可以試吓用匙餵水,我BB本身都係唔鐘意飲水,但用依個方法WORK呀

男爵府

試吓將D菜/南瓜打碎,再用嚟㷛粥仔俾小朋友食, 南瓜甜甜地又有纖維,相信佢會容易入口;另外,如果小朋友唔鍾意飲水,有冇試吓渣果汁俾佢飲,增加纖維來排便。

呢個年紀飲奶都重要,我囡飲含有HMO嘅奶粉,幫助腸胃消化,便便正常!

別墅

Newmen 發表於 20-10-8 11:45
最近 bb 便便次數少咗,之前日日都有便便,而家要 3至4 日先有,仲比之前嘅硬咗,想問係咪便秘?有冇方法改 ...

你的小寶貝喜愛糊仔就先給一段時間吧,讓寶貝腸胃適應,對食物更喜愛。 甚至可以在糊仔內加入香蕉蓉,幫助通便便。

每餐之間可以給些生果蓉補充水份及纖維。對排便便有幫助。

別墅

有啲bb本身體質問題較容易便秘,所以飲食方面要諗方法幫佢,例如食多啲高纖維食物,試吓用菜蓉煲粥仔,另外可以試吓用奶粉開米糊,我仔飲開嗰隻奶粉有HMO加益生纖維,可以幫助腸道健康,好味又有益,冇便秘問題。

別墅

Newmen 發表於 20-10-8 11:45
最近 bb 便便次數少咗,之前日日都有便便,而家要 3至4 日先有,仲比之前嘅硬咗,想問係咪便秘?有冇方法改 ...

另外見你的小寶貝未轉飲較大嬰兒奶粉,可以考慮在遲些轉奶粉時揀選有益生纖維成份的奶粉,有助益生菌生長及繁殖,令到小寶貝腸胃更加健康,吸收營養更加好,便便又暢通。

你可以參考一下資料,了解益生纖維:https://www.baby-kingdom.com/%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7/%E6%B6%88%E5%8C%96%E6%9C%89%E8%A8%88/%E7%9B%8A%E7%94%9F%E8%8F%8C%E5%8F%8A%E7%9B%8A%E7%94%9F%E7%BA%96%E7%B6%AD%E5%A4%A7%E4%B8%8D%E5%90%8C%E5%90%88%E4%BA%8C%E7%82%BA%E4%B8%80%E6%9C%89%E5%8A%A9%E5%A2%9E%E5%BC%B7%E5%AC%B0%E5%85%92%E6%8A%B5%E6%8A%97%E5%8A%9B-199913

首頁

尾頁

跳至