自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

130626138 發表於 22-6-19 13:55
可能掛,佢哋人工比正常同事低但工作要求不變(就算職責對於佢哋可能未必有能力做得好)
...

所以佢地其實好慘 有平等既工 未必係平等既人工 佢地因為好難有僱主比機會佢地 所以一般有人請就會盡量做 比人剝削都會唔會有say

大宅

YrachelYan 發表於 22-6-19 14:00
所以佢地其實好慘 有平等既工 未必係平等既人工 佢地因為好難有僱主比機會佢地 所以一般有人請就會盡量做 ...

好似我同事咁視力有問題但被安排做清潔(主管要求同常人無異),唔知係咪真係不適合做

洋房

130626138 發表於 22-6-19 14:39
好似我同事咁視力有問題但被安排做清潔(主管要求同常人無異),唔知係咪真係不適合做
...

我覺得做清潔唔係問題 但要求唔可能太高 要清到好乾淨既就麻煩搵專業既清潔員 殘疾人士人工點睇都唔會同普通人一模一樣啦 除非你地老細出到一樣人工就唔同講法

大宅

YrachelYan 發表於 22-6-19 14:45
我覺得做清潔唔係問題 但要求唔可能太高 要清到好乾淨既就麻煩搵專業既清潔員 殘疾人士人工點睇都唔會同普 ...

試過因眼疾做得唔夠乾淨主管就話佢唔夠認真

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

大家認為社會善待傷殘人士係咪足夠?<---這句答你一定唔足夠,香港人包容性好低。

回文:要睇老闆請佢時的要求,如果達標就要按這個要求做,但現實問題係老闆要求一回事,部門主管要求又是另一回事,傷殘人士在職場的話語權近乎零。

珍珠宮

2023年兔年勳章

naicha 發表於 22-6-19 12:12
我覺得應該係那人本身的殘疾同主要工作冇衝突先可以
例如腳唔方便但佢坐office, 唔影響工作表現
但佢自身殘 ...

同意!

珍珠宮

2023年兔年勳章

130626138 發表於 22-6-19 15:42
試過因眼疾做得唔夠乾淨主管就話佢唔夠認真

老實講,公司有要求就唔應該請個有眼疾人士去做啲要眼望清楚嘅工作。(我唔係歧視,而係認為份工要乜要求就請返配合到能力嘅人)

洋房

414928 發表於 22-6-19 15:54
大家認為社會善待傷殘人士係咪足夠?

講得好啱 老闆要求係一回事 到做落又係另一回事

洋房

日月水火 發表於 22-6-19 16:01
老實講,公司有要求就唔應該請個有眼疾人士去做啲要眼望清楚嘅工作。(我唔係歧視,而係認為份工要乜要求 ...

但事實上生活上好多都要用眼睇先做 如果樣樣都覺得佢唔勝任佢地真係無機會搵到工 我諗份工算打雜啦 清潔只係一堆工作入面既其中一項 我反而覺得係個部門主管要求高 細微野都要人做到樓主先會睇唔過眼來呢度出聲

珍珠宮

2023年兔年勳章

YrachelYan 發表於 22-6-19 16:07
但事實上生活上好多都要用眼睇先做 如果樣樣都覺得佢唔勝任佢地真係無機會搵到工 我諗份工算打雜啦 清潔只 ...

所以請個眼疾嘅人去做,要求唔好高。

洋房

日月水火 發表於 22-6-19 16:10
所以請個眼疾嘅人去做,要求唔好高。

yes 不過如果降低要求 唔知有無同事又會眼紅覺得特別包容佢地 但又有無諗過人地人工同你普通人又唔同呢

珍珠宮

2023年兔年勳章

YrachelYan 發表於 22-6-19 16:14
yes 不過如果降低要求 唔知有無同事又會眼紅覺得特別包容佢地 但又有無諗過人地人工同你普通人又唔同呢
...

同意。個老闆/同事都要諗下。

公爵府

130626138 發表於 22-6-19 13:55
可能掛,佢哋人工比正常同事低但工作要求不變(就算職責對於佢哋可能未必有能力做得好)
...

唔會有funding,只係傷殘人士好似可以豁免最低工資。
我覺得同工就要同酬,如果人工比相同經驗者低,就唔應該要求相同。但同時,如果人工相同,而當初應徵嘅工作係有咁嘅要求,就唔應該有豁免。如果當初請視障人士係清潔,而人工同其他入職者相同,無理由可以接受佢清潔得唔乾淨。

洋房

heilok 發表於 22-6-19 16:25
唔會有funding,只係傷殘人士好似可以豁免最低工資。
我覺得同工就要同酬,如果人工比相同經驗者低,就唔 ...

係豁免最低工資 同埋睇僱主有無申請政府d津貼計劃 有個我見到係:參與計劃的合資格僱主每聘用一名有就業困難的殘疾人士(包括:難以覓得與其資歷及/或求職意願相符的工作的殘疾人士、或有困難持續就業的殘疾人士),可在九個月津貼期內獲得最多60,000元津貼。僱主委派的指導員如成功協助僱員在完成首三個月的僱用期後繼續獲聘用,可獲贈獎勵金1,500元。另外仲有個一次性津貼4萬比佢地改善工作空間買輔助儀器

至於同工同酬 香港就難啦 肯請已經好好

子爵府

414928 發表於 22-6-19 15:54
大家認為社會善待傷殘人士係咪足夠?

係架,除非果位傷殘人士係皇馬褂,否則好多時任職場上都係No say

大宅

YrachelYan 發表於 22-6-19 16:07
但事實上生活上好多都要用眼睇先做 如果樣樣都覺得佢唔勝任佢地真係無機會搵到工 我諗份工算打雜啦 清潔只 ...

有次機器壞咗,主管搵師傅整機但多嘢壞未完全整好師父就夠鐘走人去下一個點維修,主管知道咗呢個情況覺得師傅求其未整好唔應該走,覺得主管都幾嚴格

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

殘疾價請人正常人咁洗
還你千世笑來世未必能遇到

公爵府

130626138 發表於 22-6-19 17:22
有次機器壞咗,主管搵師傅整機但多嘢壞未完全整好師父就夠鐘走人去下一個點維修,主管知道咗呢個情況覺得 ...

吓!要求整好先走都叫嚴格?

大宅

heilok 發表於 22-6-19 18:32
吓!要求整好先走都叫嚴格?

係呀,可能老細要趕住用部機器啩

大宅

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190504/mobile/odn-20190504-0504_00176_088.html

睇到呢啲新聞勞記都唔係幫得好多

首頁

尾頁

跳至