自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一人之下 發表於 24-4-12 11:01
我仔岩岩14歲,佢有時都有情緒,話返學好辛苦,又唔多識表達,只係吾出聲,問多句又吾鍾意,叫我唔好煩佢, ...

我會同老師講,睇下老師、社工可唔可以開解下佢,青少年係唔聽父母講的

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔排除係欺凌事件、小朋友頂唔住

公爵府

2024年龍年勳章

poodlema 發表於 24-4-12 17:56
中學真係好恐怖, 我細路本身成績已唔錯, 去到中學諗住比佢舒舒服服讀低一個level, 點知啲功課都仍然係多到. ...

中學每科都有1-3樣功課咁多?
我哋係有一兩科即日上堂邊教邊做,其他都係最多一份功課,唔係每科第二日即刻交,好少聽見中學都咁多功課

-

公爵府

2024年龍年勳章

poodlema 發表於 24-4-12 18:00
回覆 zxyggp 的帖子

我果個話寧願唔要復活節, 好多功課, 唔去旅行每日做都做到臨尾果晚 ...

我哋啱啱UT之後放假,所以假期功課都係作文做project, 我見佢假期日日都要出去同不同的group做research, 返屋企就砌返內容,都幾忙下~

-

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

新聞話有留遺書係為 生活問題鑽牛角尖 ?!
小朋友屋企究竟咩事?點解會搞到小朋友有情緒病 ~

希望佢得到解脫 RIP⋯⋯

-

大宅

點解要做傻事,父母一定好傷心

別墅

男爵府

點解咁傻

大宅

牛年勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-12 13:49
點解咁多中學生要尋死,其實讀書生涯已經係成世人入面最無憂無慮嘅幾年
...

咁唔係個個人既人生都一樣,我而家人到中年,回顧返,人生最黑暗既時期暫時都係中一至中五既時期

水晶宮

polliebb 發表於 24-4-12 08:06
13歲應該都中二

都有可能係中一,我仔一月出世,係大B,都係讀緊中一

珍珠宮

虎到金來勳章

cherrieloy 發表於 24-4-12 17:33
都有可能係中一,我仔一月出世,係大B,都係讀緊中一

如果1至4月出世,而家唔係應該14歲?

我明啦,無野。

伯爵府

birdbirdfish 發表於 24-4-12 17:32
咁唔係個個人既人生都一樣,我而家人到中年,回顧返,人生最黑暗既時期暫時都係中一至中五既時期
...

我都係,我唔覺得自己十幾歲時無憂無慮,嗰陣時唔識處理感情問題,成日都浮現自殺念頭,又有升學壓力,當時又移民潮,好多愁善感。

我係直至廿六歲識咗我老公,先至係人生最開心的時間。我小學時都已經好多愁善感。14-25歲係咁拍拖,又遇著好多唔適合自己的人,其實好多時唔開心。

我回顧返,我覺得我廿六歲之後比之前開心㗎。

複式洋房

子爵府

birdbirdfish 發表於 24-4-12 17:32
...

我同你一樣,中學都受過校園欺凌,覺得人生最黑暗嘅時間係喺中學, 「有一樣嘢殺你唔死,就會令你強壯亅, 我好信呢句說話, 被欺凌嘅日子,唔敢同屋企人講 又覺得講咗都冇用。 唯有自強同適當反抗,十幾歲嘅我,就已經學識睇老師同學屋企人嘅眉頭眼額,亦令我學識乜嘢叫咬緊牙關忍一時之氣,等時機作出反抗,所以我自覺eq都幾高,好少對家人同事朋友發脾氣,以前工作時,職埸是非滿天飛,完全影響唔到我,我又唔會因為家人/老公/仔女或者朋友嘅負能量影響到我,我有我自己嘅能量圈。
被欺凌嘅日子中,的而且確有諗過生存究竟有乜嘢意義? 呢個世界冇咗我會點之類嘅問題 ,但我就冇諗過死嘅,我自問係一個樂觀嘅人, 有幽默感兼大笑姑婆型都會有咁嘅想法,若果遇著一啲心靈比較敏感啲悲觀啲嘅人,冇人開解下或者關心下,我覺得都容易鑽牛角尖,就好似壞日子睇唔到盡頭咁。。。
所以我覺得係呢個年代做人父母, 就算見到仔女平時嘻嘻哈哈,都要同佢地多啲溝通, 話畀佢哋聽呢個世界有一個人係可以畀佢哋傾訴。

侯爵府

singwin 發表於 24-4-12 15:15
我會同老師講,睇下老師、社工可唔可以開解下佢,青少年係唔聽父母講的
...

其實已經有社工留意到聯絡我。不過返到屋企都真係吾多出聲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

考完試派卷日子 RIP

男爵府

2024勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

為何

大宅

noodle_noodle 發表於 24-4-12 13:49
點解咁多中學生要尋死,其實讀書生涯已經係成世人入面最無憂無慮嘅幾年
...

我地大人咁睇,因為我地經歷過,小朋友唔會咁諗,覺得大人放左工就可以拍拍蘿友走,而小朋友放左學又要功課,又要温書

大宅

zxyggp 發表於 24-4-12 10:53
佢要自殺,加唔加佢都會找到地方跳。
唔係自殺嘅人,見到無幕門,反而會識 警惕,留意身邊危機係要習慣, ...

我都係唔明發生類似呢啲悲劇之後,點解會有人會問咩點解天台冇鎖門,點解走廊護欄咁矮之類問題……

大宅

一人之下 發表於 24-4-12 11:01
我仔岩岩14歲,佢有時都有情緒,話返學好辛苦,又唔多識表達,只係吾出聲,問多句又吾鍾意,叫我唔好煩佢, ...

我仔都係14歲,有時都會明顯感覺到佢比較低落,我會問佢有冇發生咩事唔開心,係唔係有問題解決唔到,係唔係乜乜乜乜……佢通常一係話冇特別嘢,只係攰……一係話唔覺自己有唔同……我唯有同佢講,無論發生咩事都好,同我講,我一定會幫佢,冇嘢係解決唔到嘅,千其唔好由去自殺……我係明同佢咁講嘅……(佢ok乖仔同懂事嘅,出街仲肯同我手拖手嘅)……

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊