自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 23-1-31 23:12
Congrats

謝謝你

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 22:42
你去呢度睇睇
如果圈住果項有tick,你就知係有參加政府買位(即我post講緊呢樣,未排到買位俾全費,排到就 ...

好詳細嘅資料, 唔該晒你

子爵府

MommyPanel勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 23:19
你去呢度睇睇

https://www.elderlyinfo.swd.gov.hk/tc/search-result?n%5B0%5D=25&n%5B1%5D=26&items_per ...

謝謝你。我研究吓,唔明再請教你

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:56
不是,院舍券係另一種。佢住呢間唔收院舍券,我哋亦睇中咗亦住咗呢間,唔攪咁多嘢了。所以無揀院舍券
...

咁世伯現在住私家買位, 有做資產審查嗎?
因為越睇越唔明, 前面有jm話住私家買位就不需做資產審查, 排資助就要做資產審查
但我家長者頭三志願都係政府資助院舍, 東華、聖雅各嗰啲, 但又冇人叫我哋做資產審查

定係其他人講緊要做資產審查, 係講緊申請綜援或者傷殘津貼, 唔係講緊排老人院

伯爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 18:56
我哋都係有窗單人房,竟然唔駛補錢
(可以因為唔係旺區)

咩老人院有單人房?
要咩情況及年纪至可以申請?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

魔怪媽媽 發表於 23-1-31 23:21
好詳細嘅資料, 唔該晒你

唔好客氣
其實我都有d data overflow ,計劃趕不上變化,都係一直社工帶住我,問到我有d細節都記唔得晒

希望你都遇上幫到你嘅人

王國長老

happy_yan 發表於 23-1-31 23:25
謝謝你。我研究吓,唔明再請教你

唔好客氣
希望你都遇上幫到手嘅好社工

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 23:33
唔好客氣
其實我都有d data overflow ,計劃趕不上變化,都係一直社工帶住我,問到我有d細節都 ...

唉 情況來得太突然,我直頭六神無主, 都唔知應該點做, 好彩有人叫我搵醫務社工

王國長老

ocarebear 發表於 23-1-31 23:25
咁世伯現在住私家買位, 有做資產審查嗎?
因為越睇越唔明, 前面有jm話住私家買位就不需做資產審查, 排資助 ...

我爸係私人老人院,政府買位。政府老人院我無申請所以我無留意資格
佢拎緊高額長者生活津貼,應該係之前區議員或社工幫佢攪嘅,所以就算有審查會做少d嘢(因之前申請長者生活津貼已做)
而且好多表都係社工幫我攪,我好像文盲般只識安排簽名

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 23:36
我爸係私人老人院,政府買位。政府老人院我無申請所以我無留意資格
佢拎緊高額長者生活津貼,應該係之前區 ...

我都一舊雲咁, 開頭以為自己明

我問咗n次社工, 只要通過中央評估機制, 就可以排隊, 係唔需要任何資產審查

依家又話要資產審查、又話要冇樓、又話要用曬啲積蓄, 先可以申請資助, 其實所謂資助, 我諗係咪講緊綜援同傷殘津貼, 而唔係講住買位私院政府要畀嘅資助

王國長老

virgokaren 發表於 23-1-31 23:26
咩老人院有單人房?
要咩情況及年纪至可以申請?

我去睇場時未執房樣子
私營嘅多數有單人房,價錢就睇地區格局等等,近萬到幾萬都有

買位安老院入住資格同護理安老院一樣,我俾link你睇睇

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_residentia/id_careandatt/

(利申我真係烏sir sir靠社工幫我攪,因資訊太多我都有點亂,如俾錯資料請見諒)
attach1/tmp/phpunLxwW

王國長老

ocarebear 發表於 23-1-31 23:42
我都一舊雲咁, 開頭以為自己明

我問咗n次社工, 只要通過中央評估機制, 就可以排隊, 係唔需要任何資產審查 ...

要用積蓄果位jm 係想申請綜援
因佢需要護養位,比一般老人院照顧度較高,而家未排到只能自費住,所以好大負擔

水晶宮

回覆樓主:

恭喜樓主家人排到政府安老院

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我媽果時係高度護理,排到走前一年先有位
不過無同我媽轉,因為都已經成日出入醫院,一係就入療養院住,之後就走埋。

果時d高度護理政府甲一得好少位

要老人家走左先有位入,每間都係得1、2個,山卡拉位置果d就好d有10個8個位

公爵府

2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:38
應該差唔多到啦,聽社工講而家3年幾排到

因為家人只願意排現在住緊個一間,政府津貼名額只有6個,除非佢真係差到要高度護理,咁就真係會好快囉!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 19:07
4-5年係津貼,私院買位係快
應該唔關新特首事,制度無變,只係疫情令人數減少排快咗
...
介唔介意講邊區呀?

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

恭喜晒!祝老人家身體健康

王國長老

rachel_ching 發表於 23-1-31 23:51
恭喜樓主家人排到政府安老院

謝謝你

王國長老

Piaget 發表於 23-2-1 10:01
恭喜晒!祝老人家身體健康

謝謝你

王國長老

chocolatebean 發表於 23-2-1 09:43
介唔介意講邊區呀?

鴨脷洲(就係因為隔涉至咁平,我住港島仲ok,如港島旺區會貴好多,而且好多都近馬路會好嘈)

首頁
34567...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊