自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

vivibabyvivi 發表於 24-5-15 16:15
俾我就第一時間撲去私家急症,要照就即刻照埋安安樂樂

講左啦
但屋企人話冇野
排公立又話耐
膠舖一個

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

ckl38 發表於 24-5-15 15:41
请问楼主系咩年龄层?

侯爵府

Malihong 發表於 24-5-15 15:30
我就係諗住睇啊
只係我話我想去睇屋企人又話冇呢個需要
又嘈我一餐㗎喇

身體係你自己,自己話事,屋企人唔係專業,點解你要咁受屋企人影響?

學其他JM話齋,你周圍問完人都冇结果,唔好再問。
睇你情況,你成世人做事俾屋企人牽引住,太多顧慮,永遠做唔到大事。
做人一定要有分析能力,做事要果斷

子爵府

BK Milk勳章

Malihong 發表於 24-5-15 16:16
佢地好搞笑
我一早話痛想去睇醫生照X光
跟住佢地話搽下嘢搽密啲就得

差不多30歲,睇醫生都要問准屋企人?

家中老人之前跌親手,頭幾日冇睇醫生,又係話在家自己搽下野就得。之後腫晒去睇西醫,醫生寫紙去照X光,話係骨裂。西醫叫佢直接去急症室再照清楚及打石膏。

意見1:
唔係自己直接去照x光就得,因為照左你都唔識睇片。所以一定係先睇醫生,由醫生決定點樣照 (方向,位置等)。

意見2:
如果真係痛,就直接去急症室,唔好拖。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Malihong 發表於 24-5-15 16:16
佢地好搞笑
我一早話痛想去睇醫生照X光
跟住佢地話搽下嘢搽密啲就得

你唔好理佢地啦,身體係你自己嘅,你係咪十幾歲,要洗屋企人錢嗰啲?唔係就快啲去照啦

子爵府

ada_fung 發表於 24-5-15 16:28
差不多30歲,睇醫生都要問准屋企人?

家中老人之前跌親手,頭幾日冇睇醫生,又係話在家自己搽下野就得。 ...
俾個good 你

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

睇中醫?點解唔睇跌打?

別墅

a-j 發表於 24-5-15 16:48
睇中醫?點解唔睇跌打?

因為呢個係朋友介紹,話睇一兩次就可以搞掂
講到好似好勁就去試下

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Malihong 發表於 24-5-15 16:55
因為呢個係朋友介紹,話睇一兩次就可以搞掂
講到好似好勁就去試下
...

你骨移位喎,點會睇中醫?? 我聽到都暈, 你去睇跌打,比醫生睇過寫紙照x光啦

別墅

a-j 發表於 24-5-15 16:58
你骨移位喎,點會睇中醫?? 我聽到都暈, 你去睇跌打,比醫生睇過寫紙照x光啦
...

我未睇中醫之前係好痛唔知咩事
睇完佢話我骨移位要做多幾次復位
我都諗緊好唔好出去睇醫生寫紙照
因為我唔知骨移位係點樣我未試過
我只係識痛

水晶宮

樓主30 歲未夠?! 我仲以為係18 未夠。。。
一早聽大家講照X 光睇醫生,可能而家已經好返好耐
我女跌到斷骨/ 脫骹,去私家急症,照埋X 光戴埋個brace 都係兩個鐘內搞掂 (當然佢係小朋友會快d), 跟本唔使好耐唔使話比屋企人聽唔會返唔切屋企食飯囉。。。

子爵府

Malihong 發表於 24-5-15 14:52
睇咗中醫,佢話我膊頭骨移位,手臂都腫咗
依家佢幫我用機器按摩同埋用手按過
要我做多幾次就會冇事

你要照xray,睇下有冇骨裂

別墅

好恐怖,訓低摸下手肘,會好似波浪咁一凸一凹

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Malihong 發表於 24-5-15 17:04

我個人認為如果骨移位應該肉眼會睇到,咁應該會成日都痛到想講粗口,你有冇咁嘅痛感,你如果唔肯定而你又想快d醫好,又當你想攞多個意見,咁你就去法國醫院搵個骨科睇,應該一千幾百埋到單。

冷靜分析吓自己嘅感覺,唔好俾人牽住個鼻做人,廿幾歲啦又搵到錢,要學吓點幫自己做決定
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

KINGMAX 發表於 24-5-15 15:20
好似開咗5個post

有印象,又黎,都好耐
佩服佢得閒上黎,都唔得閒睇醫生

伯爵府

Malihong 發表於 24-5-15 17:04

個醫生其實都係估,要照先知有無移位,移左幾多。 身體係你自己,有事就要去睇醫生,自己安排幾時請假去做,唔係成日上黎問點樣,又話好鍾意份工喎唔想請假,又話屋企人點點點, 30幾歲人自己安排時間啦

別墅

sillything 發表於 24-5-15 17:14
我個人認為如果骨移位應該肉眼會睇到,咁應該會成日都痛到想講粗口,你有冇咁嘅痛感,你如果唔肯定而你又 ...

佢話我膊頭骨移位(佢睇到)但我覺得手臂(上臂)仲痛過膊頭
係拗向後有個好重嘅力壓住咁樣痛
因為我公司有免費診所(普通科)
我諗住book返工前睇
唔知會唔會出轉介信

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Malihong 發表於 24-5-15 17:17
佢話我膊頭骨移位(佢睇到)但我覺得手臂(上臂)仲痛過膊頭
係拗向後有個好重嘅力壓住咁樣痛
因為我公司 ...

無論我們講幾多次叫你去照x-ray, 你都係唔聽, 其實開完又開帖想人答你咩?

伯爵府

回覆樓主:

我睇物理治療吾斷尾
改去中醫骨科復位, (未照X光的)
一睇完好番7成, 成個人鬆晒
但由於拖耐咗, 自己少運動肌肉吾夠力,
好易又再移位
及後照咗X光 轉另一中醫骨科
一睇片就知點同我復位 好到位
好返好多
但基於我冇乜肌肉, 好易拉親
但情況已比之前好

但中醫骨科果兩位絕對冇提療程要幾多次果d 有需要就自己book 覆診

珍珠宮

Malihong 發表於 24-5-15 15:30
我就係諗住睇啊
只係我話我想去睇屋企人又話冇呢個需要
又嘈我一餐㗎喇
靜靜雞去睇啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊