自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-14 11:02
呢啲資料早就睇過曬,好多。我唔少朋友就算生完都仲努力將體重低於bmi 20. 不能見到自己2字頭bmi 所以點解 ...

而家係講健康唔係講靚唔靚喎。所以大部份模特兒和明星,演員,都無健康體重。佢哋為上鏡只係追求大眾認為靚嘅體重。

珍珠宮

畀面勳章

littlefunpig 發表於 24-5-14 11:02
呢啲資料早就睇過曬,好多。我唔少朋友就算生完都仲努力將體重低於bmi 20. 不能見到自己2字頭bmi 所以點解 ...

個table就係綜合咗明星模特兒嘅美體,你咁鍾意抽個別出嚟講,總會有差異。

我見你口口聲聲話香港人、香港標準,先 攞啲具體數據出嚟,下下 叫我睇下呢個睇下嗰個,講個別,只可以話屬於個人觀感。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

wan_sosin 發表於 24-5-14 11:38
而家係講健康唔係講靚唔靚喎。所以大部份模特兒和明星,演員,都無健康體重。佢哋為上鏡只係追求大眾認為 ...
但係呢D 公眾人物咪正正影響緊大眾既審美觀,
唔係點解有樓主轉載果篇文章~

侯爵府

2024年龍年勳章

MeiCheLin 發表於 24-5-14 11:11
同你一樣, 我系24, 都想再瘦, 著衫好睇D, 甘睇黎唔駛減甘多

一齊加油慢减不怕反彈對身體嘅負擔不大~總之向健康進發

珍珠宮

畀面勳章

wan_sosin 發表於 24-5-14 11:38
而家係講健康唔係講靚唔靚喎。所以大部份模特兒和明星,演員,都無健康體重。佢哋為上鏡只係追求大眾認為 ...

根據elle貼嗰個表,日本美體已經係模特兒明星標準,計返係bmi 20,只不過個比堅持將bmi 20 同肥扯上關係,咁都冇計。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

banbanmm 發表於 24-5-14 12:01
個table就係綜合咗明星模特兒嘅美體,你咁鍾意抽個別出嚟講,總會有差異。

我見你口口聲聲話香港人、香港 ...

頭先提既Angelababy, 身高159-163 (唔知幾多), 上綜藝節目磅過, 只有44.9KG, BMI 16.1,

IU BMI 同樣 16

楊冪過去就曾經在節目上多次公開量自己的體重、更曾在去年的一段採訪中表示自己48公斤「算是重的」。她昨天傍晚透過個人的微博貼出自己的體重機照片,曝光自己現在的體重,身高有166.5公分的她體重竟只有45.2公斤,約16.3的BMI值

佘詩曼出道26年,外形從未見有大變化,身高165cm的她體重長年維持在100磅左右,更有條22吋小蠻腰。
[color=var(--IXoxUe)]22 Sept 2022 — 身高165cm的佘詩曼體重長年維持46kg,年過40仍保持少女身材
BMI 16.9

當然你話身高可能寫多左, 但明星模特兒絕對唔會有BMI 20 呢D 咁既數字

呢個係普通人既BMI 數字

多些少BMI 18-19唔係無, 係身材比較好先有
脂肪集中身上某一部位, 只可以

珍珠宮

banbanmm 發表於 24-5-14 12:18
根據elle貼嗰個表,日本美體已經係模特兒明星標準,計返係bmi 20,只不過個比堅持將bmi 20 同肥扯上關係, ...

實在BMI20絕不肥胖囉

子爵府

banbanmm 發表於 24-5-14 01:06
你知唔知要幾多人達到你所謂的好肥,先可以影響到個平均值?

我亦揀咗20至39組別請你參考, 該組別算不上 ...
吾好同佢嘈了,人地講緊咩bmi 叫健康,佢就攞咩bmi睇起來瘦來講佢中意瘦到食風咁咪由得佢

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-14 12:13
但係呢D 公眾人物咪正正影響緊大眾既審美觀,
唔係點解有樓主轉載果篇文章~

你可唔可以從健康出發去諗呢?
就係啲人無健康體重概念,太追求明星身形,先要出學術文章提醒人。
你都係唔係被明星標準影響你對體重嘅睇法?

珍珠宮

mimi199188 發表於 24-5-14 12:31
吾好同佢嘈了,人地講緊咩bmi 叫健康,佢就攞咩bmi睇起來瘦來講佢中意瘦到食風咁咪由得佢
...

係囉,都唔明佢緊持點為之肥咁執著做咩,而家講點為之健康。

水晶宮

wan_sosin 發表於 24-5-14 12:41
係囉,都唔明佢緊持點為之肥咁執著做咩,而家講點為之健康。

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-5-13 23:15
但見長壽嘅人普通都系偏瘦居多

去到長壽嘅意思,起碼過90歲,去到9X至100歲以外,可以講無人仍然能夠肥,因為肌肉大量流失。
我媽85歲,食野無點少,但近年都開始瘦,係肌肉減少咗,正常呢個年紀只會減少,已經無咩可能增加返肌肉。所以在這之前身體強健啲有好處。

珍珠宮

banbanmm 發表於 24-5-13 21:09
20都微胖?低過18.5就唔達標喎!

你見D人著得起bikini 好fit 果D,我估佢地個個BMI 都唔夠18.5

珍珠宮

畀面勳章

lingw. 發表於 24-5-14 13:36
你見D人著得起bikini 好fit 果D,我估佢地個個BMI 都唔夠18.5

Pamela fit 唔 fit? bmi 有20

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-5-13 17:40
所以我想增重

我都覺得好難

翡翠宮

wan_sosin 發表於 24-5-14 12:36
你可唔可以從健康出發去諗呢?
就係啲人無健康體重概念,太追求明星身形,先要出學術文章提醒人。
你都係 ...
有感面發, 明星/時尚行業/瘦身行業都係影響緊大眾既審美觀
我唔少朋友都係被影響, 有個生完仔無幾耐, 個仔都未1歲就急於將自己減到BMI19
何必, 仲有D 怕肌肉既概念, 其實肌肉係好重要, 但而家既風氣係減到肌肉都無先叫靚
BMI 20 係咪微胖係我歸納現時風氣所得出既睇法
樓主篇轉載文主張BMI 24-26 係微胖,
(e.g. 身高160 體重62-68KG), 研究係最長壽的一群人
你地努力加油

複式洋房

珍珠宮

yeemeif 發表於 24-5-14 13:44
我都覺得好難

係㗎難㗎

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-14 13:47
有感面發, 明星/時尚行業/瘦身行業都係影響緊大眾既審美觀
我唔少朋友都係被影響, 有個生完仔無幾耐, 個仔 ...

其實我幾年前已聽過一個講座講體質稍高一點對健康有利,但個講座針對年長人士,即是年紀大重少少反而是好,亦叫啲後生嘅唔好下下唔比長者食野,當然唔係食到真正肥胖超重。
之不過,人有佢自己嘅選擇,相信有唔少女仔為了瘦放棄健康,食煙會瘦所以唔戒煙都經常有,佢哋明知唔好都要追求所謂嘅靚,又可以點,瘦等於靚都唔係嚟自香港,外國名模幾十年前都已經搞到厭食症,瘦有商業價值,瘦身產品好多,商人當然想風氣持續,而且越瘦越好,去到BMI20都要去減佢哋先大把生意。
我過瘦,想肥嘅反而肥唔出。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-5-14 12:54
去到長壽嘅意思,起碼過90歲,去到9X至100歲以外,可以講無人仍然能夠肥,因為肌肉大量流失。
我媽85歲, ...

我明你意思,其實我指去到90至100歲嘅長壽長者系以前都系瘦底嘅多

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊