自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我自己睇法,佢打錯牌,佢當時應該結婚,可以未婚聯名買樓,想必感情非常好,結唔結都唔會改變佢喺娛樂圈嘅位置。

子爵府

幾欣賞佢,佢一向好努力!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

恭喜

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實佢都係一個叻女黎

伯爵府

回覆樓主:

我心目中佢比10A聰明!fyy係轉數快醒目女黎

子爵府

pauline_c 發表於 24-3-8 18:55
不過個 master 同 degree related,算係讀緊同一科。我唔知營養師資格要唔要 master。
...

要讀埋相關master先可以做營養師。

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好叻女

珍珠宮

畀面勳章

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

大宅

時間過得好快,都就黎30歲

公爵府

回覆樓主:

讀個master 要幾$ ?

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

營養師係附屬在醫院收便宜診金 建議啲人食糖尿餐果種職員 唔知算唔算專業人士
份工感覺好多餘 學的野別人睇兩本營養學書就學識晒
純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

伯爵府

volan 發表於 24-3-9 08:08
營養師係附屬在醫院收便宜診金 建議啲人食糖尿餐果種職員 唔知算唔算專業人士
份工感覺好多餘 學的野別人睇 ...

專業與否定義是咩?

睇兩本書就識曬真係天生異稟

事實營養師係有學歷,在有關機構/組織註冊
你所講的便宜診金是政府醫院定私家醫院?
政府就算睇醫生都係便宜診金

正如傷風咳,睇醫生,嚟嚟去去都嗰啲藥有部部分人都會自己醫自己,尤其是而家呢個網絡資訊氾濫,咁容易得到相關知識,咁可唔可以話醫生唔知算唔算專業人仕

https://www.hkda.com.hk/p/dietitians-vs-nutritionists?lang=zh

(HGPS Point 16)

Key Responsibilities :

1.

Assess and counsel patients with dietary or nutritional problems.

2.

Plan, implement and follow-up dietetic therapies as well as evaluate outcome.

3.

Monitor standards for quality, sanitation, safety and security in food services for inpatients.

4.

Provide consultative dietetic services to the health care team.

5.

Participate in nutrition or dietetic-related projects and research.

6.

Give lectures on nutrition or dietetic-related topics to other health care professionals, patient groups and the community.

7.

Provide training to students from academic institutions.

Entry Requirements :

A Master’s degree or a post-graduate diploma in a recognized dietetic programme conducted in a local university or equivalent
attach0/tmp/phpSTkROr

一罐可樂    發表於 24-3-9 11:06

珍珠宮

恭喜!

男爵府

rosenok 發表於 24-3-9 08:42
專業與否定義是咩?

睇兩本書就識曬真係天生異稟

醫生係有簽紙開藥的資格 營養師只不過推介人食啲普通食物
唔駛開藥 在醫院做附屬職員 無自己診所 講埋啲阿媽係女人的廢話好多餘
純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

水晶宮

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nalanala 發表於 24-3-8 16:39
恭喜

恭喜
不要從別人的嘴裡去認識我

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

減少出鏡原來因為讀master, 恭喜

首頁
12345...6

尾頁

跳至