自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

鏡頭影住佢同阿媽對質,將家事擺上電視,何必呢

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Prosperous 發表於 24-3-5 02:09
嘩! 我睇咗啲咩? 樓上講的歪理係咪叫違法達義?

個阿媽身為保險經紀, 要考牌, 要有職業操守, 個仔幾唔生性 ...

好自贊同你嘅講法,一樣還一樣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

成家人都係咁, 呀媽唔似呀媽, 呀仔唔似呀仔

男爵府

bearcat2003 發表於 24-3-5 11:49
誰是誰非都好,
我唔接受呢件事要靠「東張」聲討

認同!兩邊都有唔啱,令我諗起(正義迴廊)、父母以為去外國讀書好,彈琴好,但仔就覺得被逼!層樓供唔掂個大哥幫手供、阿媽驚佢連層樓都冇買,轉名俾大哥、但個仔就以為食咗佢層樓!所以觀點問題,而家咪好囉,為咗10幾萬可以大家不相往來,咪當移民!

公爵府

如果唔係個老母供,個衰仔應該晨早斷供!渣都冇啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

兩個都有問題,阿媽個職業操守有問題,如果生仔係要咁計,不如當初唔好生,唔好講咩十零萬當買斷,事實佢呢個係違法行為。個仔又係廢同無用,白癡人哋叫你簽名就簽名,都唔睇下,兩個都冇親情

大宅

唔清楚來龍去脈,希望東張日後唔好報呢啲

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

成件事根本係家事,咁都要報,唔理個阿媽岩定錯,個仔都唔洗報東張呀嘛

珍珠宮

bobomia 發表於 24-3-5 10:53
阿媽瞞住舅父自費幫佢買保險,阿媽自己出錢,其實舅父無蝕底,真係出事應該可以claim到錢添。

咁做係咪因 ...

不過又咁講
好人好姐,如果知道自己親人咁樣買保險
當事人心裏實好唔舒服
感覺仲嚴重過打小人
正常應該無人會同意掛
唔難理解點解個女人瞞住人既
只能講就算點都好,幫親人買呢啲保險,好令人聯想立心不良

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

又話想做生意,好彩冇比筆錢佢 如果唔係 = 掉錢落海,呢2年幾多鋪頭執笠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小草 發表於 24-3-5 10:43
同意!

家庭關係差係長年累月積下來嘅問題,好難分對錯,旁人更加唔清楚。

同意,個女人操手根本有問題,唔係網友睇到咁簡單,唔駛你比錢就大曬,而係佢身為持牌嘅保險經紀,叫人簽文件完全唔解釋,呃個仔/呃細佬轉名,根本應該要釘牌。

至於個仔我唔覺得係衰,自細冇父愛個阿媽又懶理佢,行差踏錯唔出奇,佢肯供基金儲蓄為將來證明唔算好壞,無母愛反而仲要比個阿媽呃,計住養大佢要收返幾多,呢啲真係枉為人母。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shop_baby 發表於 24-3-4 22:37
個舅父又係,買人壽保,又唔係要佢比錢,個妹比錢受益人寫阿妹名有咩問題?講到人地想佢死咁,如果係舅父比 ...

諗起 家好月圓, 為左錢 叫埋舅父對付自己人 外甥多似舅,2個一担担

真係家門不幸

翡翠宮

wln 發表於 24-3-5 01:55
應該係佢囝對佢計先,仲要上哂電視數自己!
真心覺得佢媽EQ好高

死晒心 可以比乜野反應?
阿媽隔離仲有個阿伯,即係成頭家佢担起,只覺得唏噓 呢個仔靠唔住 以後只可以靠自己

男爵府

yurijm 發表於 24-3-5 12:15
不過又咁講
好人好姐,如果知道自己親人咁樣買保險
當事人心裏實好唔舒服

又未必、當年我哥初入行賣保險,話無單求我幫手開單,話供兩個月可斷供之類,後來佢做咗半年無做,所以重點要溝通,幫人買就算出錢都要講聲

伯爵府

回覆 yurijm 的帖子

同意, 如果有人咁樣用我名投保, 我都會嬲.不知所謂

大宅

個阿媽身為保險經紀, 要考牌, 要有職業操守, 個仔幾唔生性 ...

X2, 終於遇到正常人

洋蔥頭媽咪    發表於 24-3-5 13:54

侯爵府

我冇睇東張,但點解幫細佬買人壽,細佬可以唔知?唔係一定要簽名既咩?定係個呀媽比假簽名?

大宅

Goldfat 發表於 24-3-4 22:11
其實東張唔應該報道,因為人地家事,一家唔知一家事。

東張做咗判官好耐喇!
尤其啲有爭議性嘅嘢,成日扮街頭訪問,然後透過精心剪輯,只播佢哋想播嘅內容,帶風向咁“引導”觀眾去接收一啲“似是而非”嘅社會風氣……真係明就明!
不過都多得大家支持,佢哋先可以“得寸進尺”

男爵府

畀面勳章

同意,仲有個仔嫲嫲比咗百幾二百萬佢讀書,比個呀媽吞埋,咁都可以話個呀媽冇問題

洋蔥頭媽咪    發表於 24-3-5 13:55
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

兩母子都唔係好人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊