自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 23-12-20 12:17
搵到就走
我有朋友,做蚊型公司(幾兩友)做到最後一人頂,糧都無得出,只係每task收錢
一早叫佢轉佢又貪 ...

我無學歷,呢廿幾年(10幾年全職工/現10幾年半職工),人工唔多,但貪佢請假容易(做惦自己野可隨時請大假或放無薪假)
人工唔多,如果下個月連雙糧都無,要諗諗重做唔做

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

'Director' 定 '遞 Letter' 先 ?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

EstrellaDamm 發表於 23-12-20 11:20
我反而想知 若果 LinkedIn 間唔中有人 dm 話有工想睇我有冇興趣,係咪通常係騙子/白撞。因為我覺得好大可 ...

唔一定,我嗰行,大公司 HR 都會咁搵人。白撞/騙子當然有機會有,自己要提高警覺。

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 23-12-20 11:20
我反而想知 若果 LinkedIn 間唔中有人 dm 話有工想睇我有冇興趣,係咪通常係騙子/白撞。因為我覺得好大可 ...

會望望對方profile大概知道,一般headhunt會按行業分工,所以會見到大家有幾多個shared connections。3rd degree嘅如果要add就一定有問題,ignore。
遇過嘅獵頭一般會自我介紹然後問你現在是否考慮新機會。DM上可以問幾條JD內容,要對方提供有公司info、link、hiring manager、reporting structure比你,自己可以簡單瞄瞄。外國獵頭會直接攞電話號碼聯繫,順便evaluate一下語言能力。
另外睇搵咩level嘅工作,呢個職位嘅招聘會唔會用獵頭,一般mid- level嘅費用係年薪嘅25%-30%起跳,高層難招嘅可以50%以上,睇對方係邊間headhunt就大概知道是否靠譜。

水晶宮

mizuho 發表於 23-12-20 20:42
會望望對方profile大概知道,一般headhunt會按行業分工,所以會見到大家有幾多個shared connections。3rd ...

謝謝賜教!

男爵府

睇吓嗰個人係乜嘢公司

我試過我公司既競爭對手dm出高薪請我

但我始終都係冇走
除咗錢之外,自由都好緊要

侯爵府

BO_NG 發表於 23-12-20 21:24
睇吓嗰個人係乜嘢公司

我試過我公司既競爭對手dm出高薪請我

職場似乎好靜,無乜消息

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

年尾都好多人拎埋BONUS & DOUBLE PAY先走
所以好多公司有好大機會係見定請定黎交功課

侯爵府

la_source 發表於 23-12-29 14:07
年尾都好多人拎埋BONUS & DOUBLE PAY先走
所以好多公司有好大機會係見定請定黎交功課 ...

靜到飛起!

la_source    發表於 24-1-3 09:00

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊