自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

czl115 發表於 23-2-15 21:44
唔係喎,出關後行幾分鐘就有地鐵,搭地鐵去東門只係幾個站,去華強北、市民中心唔使轉乘,好方便
...

咪就係得地鐵囉…唔知仲有無其他選擇,未見有人講!疫情前我係深圳灣過關,果度無地鐵,係坐巴士去壹方城!如果去福田果邊,就會揀皇崗過關,坐地鐵

象牙宮

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 23-2-15 21:49
咪就係得地鐵囉…唔知仲有無其他選擇,未見有人講!疫情前我係深圳灣過關,果度無地鐵,係坐巴士去壹方城 ...

係深圳坐地鐵, 最方便係落馬洲口岸, 一過關, 樓下就係福田口岸站

男爵府

newcomer550 發表於 23-2-15 17:07
明白. 我意思係既然做咗其他措施, 以加價作減車流作用不大. 我相信之前平日係唔會爆, 車主要無端端比多咗 ...

快到呢。令人感覺其差

象牙宮

Sumyeema1 發表於 23-2-15 21:58
係深圳坐地鐵, 最方便係落馬洲口岸, 一過關, 樓下就係福田口岸站

我屯門起程嘛,所以經深圳灣多,有時就皇崗,落馬洲要坐地鐵,車費好貴呀

珊瑚宮

jasonhelen 發表於 23-2-15 16:53
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2405660/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%A6%99%E ...

日泊$150唔貴啦

琥珀宮

回覆樓主:

呢啲新措施,應該係經過檢討才出台,並唔係為咗加價而加價,實在政府係低估咗需求量,400個車位好快塞爆,新措施針對冇預約都可泊與過時唔離開嘅車,計我話,到時唔取車,就拖走,贖回以時間去計算,半小時為單位去計算。

撥亂反正係好事,有點意思。

男爵府

YuYuMother 發表於 23-2-15 17:24
有需要嘅加左價都會泊啦。加價白痴的話,不如你諗方法啦?咁叻
當初諗唔到個問題 可以批70蚊泊跟住秒改囉,份工真係好好做喎

我真係無咁叻囉

可能你同諗個位一樣LV

男爵府

newcomer550 發表於 23-2-15 17:29
其實要解決嘅問題係啲人超出預約時間唔走, 令到一個約咗嘅人冇位. 應該係改善過預約制度同罰則, 而唔係盲 ...

依D問題應該推出前諗定,做得推行個位斷估唔會諗唔到有依個情況發生掛

加價係人都諗到,姐係證明佢個位咩人做一樣可以勝任

男爵府

回覆樓主:

其實仲有一樣建議可考慮,就係過時沒離場,除了比貴啲之外,就係類似訂康文署啲場咁,沒有準時離場超過兩次,就不可再在一個期間(如一個月)再預約入場。

侯爵府

無話可說 發表於 23-2-15 21:46
咁你又有咩其他公共交通資訊分享呀? 暫時我只睇到都係教坐地鐵,完全無講可以坐其他車囉!深圳 ...
算把啦你, 仲死撐! 成日聽講聽講聽講聽講....., 唔知真定假就响度亂講。有地鐵同你亂嗡交通未完善差好遠囉!

我冇嘢要分享咪唔出聲, 而唔係好似你咁, 亂嗡廿四!

我好記得你, 一開返關, 即係仆出來話 "聽講" 深圳新冠爆得好勁, 隨即被其他 JM 踢爆冇啲咁事! 口講自己好鐘意返內地, 但一有得踩內地就擒擒青仆出來好似有得分咁!

侯爵府

czl115 發表於 23-2-15 21:44
唔係喎,出關後行幾分鐘就有地鐵,搭地鐵去東門只係幾個站,去華強北、市民中心唔使轉乘,好方便
...
果位人士話 "聽講" 冇公交喎, 話佢知有地鐵, 佢又話唔算喎, 要有其他 "公交", 原來巴士係方便過地鐵的。

真係公佢嬴字你輸!

水晶宮

2024勳章

Prosperous 發表於 23-2-15 22:29
果位人士話 "聽講" 冇公交喎, 話佢知有地鐵, 佢又話唔算喎, 要有其他 "公交", 原來巴士係方便過地鐵的。

...

其實係佢自己唔方便姐,唔係蓮塘唔方便

珍珠宮

...

佢喺bk 出晒名騎呢㗎啦,之前被人數到臭佢都仲有面喺度繼續發噏風,你真係奈佢唔何㗎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Lopopo 發表於 23-2-15 18:22
但而家需求係超過100%
如果使用率低仲加價就不合理
但而家需求大於供應

只係實施後第一個周末求過於供, 但平日係供過於求, 而家一檢討就立即加價超過一倍, 這個我覺得係錯. 就算要加價都應該分平日價同假日價.

其實求過於供冇問題, 因為呢樣唔係必需品, 問題係點樣理順預約及入場機制, 而唔係係一星期後立即加價一倍.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Happyhappylive 發表於 23-2-15 22:03
日泊$150唔貴啦

同意$150唔貴, 但問題係當初政府接受到$70, 即表示$70係合理水平, 宜家係比合理水平貴超過一倍.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...

對我來講,有地鉄係非常好,非常方便,係要行多一段路去地鉄站。

男爵府

回覆樓主:

咁唔係個個都會日泊既,時租係$15, 有啲人去食個午餐行一陣就走,可能5,6個鐘,可以用到時租。
時租十個鐘先會變成日泊。
又可唔可以咁呢,只在周末和公眾假期先要預約(可用回進場離場機制),平日不用預約但網上可見剩餘多少可泊車位。

男爵府

sukkiu 發表於 23-2-16 08:59
對我來講,有地鉄係非常好,非常方便,係要行多一段路去地鉄站。

巳經好方便,我於過去周日親自感受過,由關口至地鐵入口全程有蓋遮頭,指示也清晰。 我坐幾個站到大劇院書城和萬象城逛街,書城個度仲有兩間電訊商,我幫朋友問而家做緊咩plan, 兩間都當時沒人,對面又有銀行。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

manman333 發表於 23-2-16 09:12
巳經好方便,我於過去周日親自感受過,由關口至地鐵入口全程有蓋遮頭,指示也清晰。 我坐幾個站到大劇院書 ...

無錯,我都係去左一次。

水晶宮

無話可說 發表於 23-2-15 21:49
咪就係得地鐵囉…唔知仲有無其他選擇,未見有人講!疫情前我係深圳灣過關,果度無地鐵,係坐巴士去壹方城 ...

我係真心分享,唔係特登挑機的,希望你明白。

因為我上星期六親身泊車係蓮塘口岸,親身感受到佢嘅方便,佢除咗有地鐵之外,仲有巴士專線:

蓮塘口岸巴士更多選擇

蓮塘口岸巴士站(分站1和站2)離商業城也僅需2分鐘路程,共有23條線。站台1有308、M437、高快巴士12到熱門景點大梅沙。深圳旅遊勝地仙湖植物園近在咫尺,巴士站有220、M102、M182及M526共4條線,每條線路均只需乘坐兩個站就抵達仙湖植物園,港人以後無論是到仙湖燒香拜佛,還是攀登梧桐山俯瞰深圳美景皆不在話下。

首頁

尾頁

跳至