自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

洋房

想請教一下各位JM ,而家係咪入市買樓時機?目前有大概現金250萬左右,想做按揭,買600萬左右單位。
之前撤辣升咗少少,但係而家又好似停咗升。想問吓大家,而家上車係咪合適時機?定係繼續租住樓先,現金做定期?

如果買,驚繼續跌;而家唔買,驚遲啲升咗買唔到。真係進退兩難。

男爵府

回覆樓主:

量力而為,自住可買

Morow    發表於 24-5-17 10:58

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

首富說 有能力自住樓 隨時可以買 租都是錢 投資就再等一下

洋房

我係自住,但係都想睇定啲先,如果等到出年,會唔會太遲?

伯爵府

iloveedu 發表於 24-5-15 20:14
想請教一下各位JM ,而家係咪入市買樓時機?目前有大概現金250萬左右,想做按揭,買600萬左右單位。
之前撤 ...

自住唔買都要交租,借350萬30年一個月還$16000-17000,如果租都差唔多,工作穩定,我就寧願買了,好過幫人供樓。
至於係咪入市時機,我覺得起碼不是摸頂,比高位已回了不少,但一定冇話徹辣前咁易劈價了。

登陸火星    發表於 24-5-20 11:54
978212    發表於 24-5-16 08:41

洋房

annie133 發表於 24-5-15 20:28
自住唔買都要交租,借350萬30年一個月還$16000-17000,如果租都差唔多,工作又穩企,我就寧願買了,好過幫 ...
我都有咁諗過,但係身邊有朋友話,忍一忍手,跌一跌都唔止個租金,如果再跌落去嘅話……

水晶宮

iloveedu 發表於 24-5-15 20:31
我都有咁諗過,但係身邊有朋友話,忍一忍手,跌一跌都唔止個租金,如果再跌落去嘅話……
...

其實冇人有水晶球.....還是自己計好數同做好風險管理較好。有jm都講得岩,唔買都要租,其實供款額開始同租金拉近中。

子爵府

對於我嚟講,有一個自己嘅物業好緊要,第時6、70歲,冇工作證明,仲有冇人肯租間屋俾你呢?加上租嘅話,兩三年可能要搬一次屋,所有傢俬都因為唔同嘅屋,買咗一兩年又要再棄置,感覺一啲都唔實在。既然你都預咗要買,又有能力供起,點解唔早啲買咗佢,可以佈置一個屬於自己嘅天地!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

之前撤 ...

工作穩定?
什麼年紀?

男爵府

陪月勳章

買公屋
一百萬有找

珍珠宮

租金升緊,好多人想買又話睇定啲
租金不停升
我有收租樓,我坦白講我都有加租
老土講,如果你係住劏房幾千蚊租,我會建議觀望下,反正幾千蚊租無得輸
但如果一家幾口又需要請工人、要梗房,而家買差唔多
年尾租金應該仲有得升,正常一、兩房單位來講

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔急住等下先,樓價未見底。

Ftmagic    發表於 24-5-16 08:20
goldpiglet    發表於 24-5-15 22:25

珍珠宮

如果你肯定下年樓價會跌一成,就緊係唔會依家買啦,不過你唔知啫。
可見因素,樓價有機會再跌,主要待售樓宇太多,發展商今年內都要錢唔要貨,二手叫價能力一定跌,如果有自住需要,我會目標搵低過市價,自己又真心鍾意,保值能力高嘅單位,搵到就會買,個價唔到就再等。

伯爵府

我唔覺之後會大跌,亦唔會大升。 但租金一定加,租樓支出多咗業主會轉介比租客。 我覺得哩期自住又供得起,可以入

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有需要就買,現在真係平咗好多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

睇新聞見到十大成交跌

大宅

annie133 發表於 24-5-15 20:28
自住唔買都要交租,借350萬30年一個月還$16000-17000,如果租都差唔多,工作又穩企,我就寧願買了,好過幫 ...

認同

別墅

你應該要考慮多一些元素,例如你職業及收入的穩定性,及供樓利息等。

男爵府

之前撤 ...

只要升咗買唔到,我都會買!
跌咗只係唔抵,升咗係買唔到,我覺得前者影響無咁大。
當年都係因為咁而唔等即買。

洋房

liverpool2023 發表於 24-5-15 22:09
只要升咗買唔到,我都會買!
跌咗只係唔抵,升咗係買唔到,我覺得前者影響無咁大。
當年都係因為咁而唔等 ...
如果升咗,又未至於完全買唔到,只係可能要買啲山旮旯地點……例如大西北

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊