自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

英國倫敦大都會警察局周一(13日)宣布,落案起訴3名涉嫌觸犯英國《國家安全法》的男子,指控他們協助香港情報機構。他們於當地周一早上在威斯敏斯特地方法院過堂,3人獲准保釋。

案件由倫敦大都會警察局的反恐部門負責調查,警方日前引用《國家安全法》第27條合共拘捕11人,其中8名男子和1名女子於本月1日在約克郡被捕,翌日再分別在倫敦和約克郡各拘捕1人。警方現時落案起訴被捕的38歲Chi Leung Wai、37歲Matthew Trickett、63歲Chung Biu Yuen,指控他們協助香港情報部門及進行外國干預。其餘7男1女未被起訴,已於上周五(10日)或之前獲釋。

案件周一在威斯敏斯特地方法院過堂。Chi Leung Wai、Matthew Trickett及Chung Biu Yuen被指涉嫌在2022年12月20日至今年5月2日期間,協助外國情報機構進行訊息收集、監視和欺騙行為。此外,他們涉嫌於5月1日強行進入英國的一個住宅地址。地區法官切西奧拉(Louisa Cieciora)批准3人保釋,但必須遵守條件,包括晚上10點至凌晨5點的宵禁、每周向當地警局報到、不得離境旅行,以及要向警方通報用於上網的設備。案件本月24日再開庭。

較早前,倫敦大都會警察局反恐指揮官墨菲(Dominic Murphy)指出,今次行動與俄羅斯相關的反恐警務調查無關,警方在英格蘭多地執行搜查和拘捕行動,反恐警務網絡對於阻止境外情報機構活動至關重要,自調查開始以來,部門一直與皇家檢察署密切合作。墨菲續稱,調查仍在進行,雖然涉案者的行為令人憂慮,但他想向公眾保證不會受到任何更廣泛的威脅。

消息指,被控的Chung Biu Yuen與香港特區政府駐倫敦經貿辦行政經理袁松彪為同一人。英文名為Billy的袁松彪,出身自香港警隊,曾任職服務質素監察部及交通總部警司。

中國駐英國大使館發表聲明,強烈譴責英方編造藉口、無理指摘香港特區政府,已就此向英方提出嚴正交涉。使館稱,英方對中方的一系列指摘,包括所謂「中國間諜案」、「中國網絡攻擊事件」等均屬無中生有、惡意詆毀。英方打着司法和國家安全旗號,任意對在英中國公民進行騷擾、逮捕和拘留,是對中方的嚴重挑釁,嚴重違背國際關係基本準則。

使館強調,香港早已回歸中國,香港是中國的香港。英方沒有權利、沒有資格對香港事務說三道四、橫加干涉。敦促英方立即糾正錯誤,停止散布所謂「中國威脅論」,停止各種反華政治操弄,確保在英中國公民各項合法權益,並正告英方,任何想通過誣衊中國來轉移公眾視線、掩蓋自身嚴重問題的政治伎倆都注定要失敗,奉勸英方不要在破壞中英關係的錯誤道路上越走越遠。

香港特區政府發表聲明,表示已經要求英國政府提供聲稱事件的相關資料詳情,正在等待回覆;又稱已經嚴正要求英方公正處理事件,切實保障聲稱涉事的經貿辦行政經理的合法權益,並必須確保經貿辦的正常工作不受影響。

外交部駐港特派員公署就指,英方濫用國安名義捏造事端,無視基本人權保障,任意逮捕羈押,違背法治精神,形容是赤裸裸的政治操弄;強烈敦促英方切實保障相關人員合法權益,停止打着國安旗號炮製案件、製造事端、褻瀆法治精神的卑劣行徑,以及停止干預香港事務和中國內政,否則將遭到中方堅決有力反擊。

原文網址:3漢涉助香港情報機構 觸犯英國國安法被起訴 | on.cc東網 | 國際 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0513_00992_001.html

侯爵府

回覆樓主:

咁奇怪嘅, 英國嘅國安法咁嚴嘅?嚴到去伸展埋牽涉其他國家事務?

子爵府

法例規定仲可拘禁在第三個國家:地方,真係好恐怖。

侯爵府

2024年龍年勳章

hct300 發表於 24-5-14 08:15
英國倫敦大都會警察局周一(13日)宣布,落案起訴3名涉嫌觸犯英國《國家安全法》的男子,指控他們協助香港 ...

乜英國有國安法架 ?

侯爵府

回覆樓主:

班yc咁驚香港國安法呢幾個字,但去到條例比香港更嚴嘅地方反而唔驚,點解呢,唯一解釋係犯賤。

侯爵府

2024年龍年勳章

Lilyforest 發表於 24-5-14 09:02
班yc咁驚香港國安法呢幾個字,但去到條例比香港更嚴嘅地方反而唔驚,點解呢,唯一解釋係犯賤。
...

佢哋個腦係難以理解㗎, 當日我黃c 同事個個戲精上身咁話好驚驚警察啲催淚煙, 但佢哋完全吾怕班黑暴嘅氣油彈㗎!

佢哋顛覆正常人嘅思維!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

乜原來英國都有國安法架咩 ? 點解香港唔可以有嘅?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

小菜豆 發表於 24-5-14 08:52
乜英國有國安法架 ?

同問

侯爵府

emt1314 發表於 24-5-14 09:06

因為西方有嘅嘢東方唔可以有

大宅

拉得岩唔岩我唔知
但呢個係最好事例,個個國家都有國安法,因為個個國家都想保護自己嘅人民

男爵府

hct300 發表於 24-5-14 08:15
英國倫敦大都會警察局周一(13日)宣布,落案起訴3名涉嫌觸犯英國《國家安全法》的男子,指控他們協助香港 ...

原來英國有國安法架?? 仲要捉香港人?? 咁為咗豉油聞煮既BNO人去到為咗乜? 定係遲下直接去盧旺逹架

伯爵府

回覆樓主:

識個黑暴時出嚟攪事嘅人,下個月移去英國,正呀英國國安

男爵府

...

水晶宮

emt1314 發表於 24-5-14 09:06

x2!

水晶宮

...

佢地個萬能key+簡單思維:

英國係民主國家 = 所有法例都係冇問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Lilyforest 發表於 24-5-14 09:14
因為西方有嘅嘢東方唔可以有

明白, 西方人的國際雙標
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

英國國安法咁嚴嘅,又話好民主

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

英國好波
我地識做喇

水晶宮

2024勳章

英國惡法

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

okgoodla 發表於 24-5-14 09:06
佢哋個腦係難以理解㗎, 當日我黃c 同事個個戲精上身咁話好驚驚警察啲催淚煙, 但佢哋完全吾怕班黑暴嘅氣 ...

個陣我都有個黃朋友係咁講

我同佢講, 到時一條街掉催淚彈, 一條街掉氣油彈
我就寧願行掉催淚彈個條, 佢係咪行掉氣油彈個條
佢唔答我
天朗氣清

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊