自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

多謝jm介紹同分享,我終於出手幫媽媽申請了,分享一下

我之前以為要審資產又盛又要等好耐,同埋要去政府診所做
原來只係有攞長者生活津貼已經可以,同埋排得極快!(我星期六填表,星期一已收電話話約咗,不過社工話係睇醫生有冇期,講唔埋的),仲有,牙醫係自選(有名單但好多選擇)

我打去牙科學會問,佢叫我去長者附近福利機構填表(佢幫我搵)
填表要長者親身去,帶銀行證明有收長者生活津貼,加地址證明就可以

社工提醒,服務上限係$15000,要一次過用,用完5年內無得再申請。即係話,如果用唔晒會浪費。所以要考慮需要至決定咩時候申請

填表後社工會幫手約第一次見醫生。之後覆診就係病人/家屬自己安排

我媽初初唔太肯(佢好怕睇牙,我申請其實主要因為佢試過唔見假牙我想做spare)到知道有資助,又係睇過嘅牙醫,而且自選療程(佢成日好驚牙醫會堅持提出大攪、大清潔、大剥),佢而家竟然開始認真諗做咩好

長者牙科津貼|關愛基金免費牙科服務即日起可申請 5類長者免費鑲假牙/杜牙根/補牙 附申請資格+申請方法

https://www.stheadline.com/lifetips/3333530/

attach1/tmp/phpMUKEIB
attach2/tmp/php3pt0yP

la_source    發表於 24-4-18 15:21

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 10:13

我之前以為要審資產又盛又要等好耐,同埋要去政府診 ...

謝分享 , 一定要收藏先

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

咦,咁啱我都係上個月幫媽咪申請咗,副假牙都已經到手添!

媽咪好滿意整個過程,社工都好幫得手

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 10:13

請問係要去西環交表嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一人之境 發表於 24-4-18 15:26
咦,咁啱我都係上個月幫媽咪申請咗,副假牙都已經到手添!

媽咪好滿意整個過程,社工都好幫得手

王國長老

littleflowers 發表於 24-4-18 15:35
請問係要去西環交表嗎?

打去牙科學會問,佢叫我去長者附近福利機構填表(佢幫我搵)

我以為要去牙科學會(灣仔)交表,點知樓下間長者中心就攪掂

王國長老

AACheungCheung 發表於 24-4-18 15:16
謝分享 , 一定要收藏先

用得著真係好好用

別墅

Charlotte_mom 發表於 24-4-18 16:52
用得著真係好好用

我媽都自己去咗攪,我都佩服佢。
戴緊假牙要識應
仲有期比佢跟進

子爵府

請問如何申請?我都想幫我媽咪申請,係打電話去問?謝謝

王國長老

adrianada 發表於 24-4-18 21:43
請問如何申請?我都想幫我媽咪申請,係打電話去問?謝謝

係呀第一個post相片有電話
你話佢知邊區,佢會教你去邊間社福機構

王國長老

有容乃大 發表於 24-4-18 20:59
我媽都自己去咗攪,我都佩服佢。
戴緊假牙要識應
仲有期比佢跟進

犀利啊Auntie
我媽係鵪鶉,唔捉佢都唔會去

別墅

Charlotte_mom 發表於 24-4-18 22:08
犀利啊Auntie
我媽係鵪鶉,唔捉佢都唔會去

人老精

子爵府

服務上限$15,000 ,咁你係咪約牙醫嗰時佢會話俾你聽個假牙大約幾多錢?如果多咗就自己俾?

男爵府

回覆樓主:

長者生活津貼係咪需要有資產上限?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

請問65-70歲有資產唔合資格拎生果金,咁係咪等到70歲申請免資產審查既生果金,都可以符合關愛牙科資格呢?
我google search搵到可以辦理關愛牙科既社區服務中心名單,希望幫到大家:
https://www.hkda.org/download/pdf/ccf/ListOfServiceUnits20240111.pdf

王國長老

frenchmay 發表於 24-4-18 22:13
服務上限$15,000 ,咁你係咪約牙醫嗰時佢會話俾你聽個假牙大約幾多錢?如果多咗就自己俾?
...

應該係咁
建議你問問睇開嘅牙醫有無參加呢個計劃,同假牙收費,有個預算先
如果同時收醫療券,要補錢嘅都可用醫療券補上

王國長老

anteater 發表於 24-4-18 22:24
長者生活津貼係咪需要有資產上限?

有的

https://www.swd.gov.hk/oala/#s4

王國長老

hfl2000 發表於 24-4-18 22:50
請問65-70歲有資產唔合資格拎生果金,咁係咪等到70歲申請免資產審查既生果金,都可以符合關愛牙科資格呢?
...

王國長老

hfl2000 發表於 24-4-18 22:50
...

第一條問題,我唔識答
你可打去牙科學會問吓

attach1_sign/tmp/phpCXlAIN

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊