自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

人到中年,一事無成,單親,仲有2個仔女要養。
上年年尾冇咗份工,搵咗2個月工,最後上個月唯有硬着頭皮打返俾舊公司,老闆好好(佢一直有搵我返去)立即安排一個職位俾我,不過人工比起之前嗰份少咗好多(我好明白),我好感激老闆,但份糧完全唔夠開支,唯有見步行步。
努力扮正正常常地生活,但今早情緒到,喊到而家,覺得做人唔知為乜。

大宅

回覆 莎理娜 的帖子

加油!我都係單親,要照顧小朋友,又要返工搵錢,好辛苦,壓力好大,好多人唔明白苦處,只有自己知道,但都要努力撐住。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

莎理娜 發表於 24-4-1 12:17
上年年尾冇咗份工,搵咗2個月工,最後上個月唯有硬着頭皮打 ...

男爵府

BK Milk勳章

ununfatfat 發表於 24-4-1 12:23
回覆 莎理娜 的帖子

加油!我都係單親,要照顧小朋友,又要返工搵錢,好辛苦,壓力好大,好多人唔明白苦處 ...

唔好咁諗,人生太多峰迴路轉啦,今日同聽日嘅處境都可能好大分別會唔一樣,人有三衰六旺,你而家係衰啫,始終一日會到旺的。

水晶宮

上年年尾冇咗份工,搵咗2個月工,最後上個月唯有硬着頭皮打 ...

社會有其他資源,有低津申請,有食物銀行,仁愛堂有免費的衫,fb有好多
免費的物品。其實生活要花的不是太多,cut興趣班,補習,保險。

男爵府

天氣影響,放鬆d,感恩你舊老闆仲會照顧你,仲有兩個寶貝陪你,過咗之後生活自然覺得另一面風光。

大宅

你不孤單,我同你一模一樣,但你比我好彩,至少搵到工,我仍在搵工中(emoji)

伯爵府

加油,我都一直捱緊,多得男友在身邊支持勉強過渡,希望快有曙光

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

依家有份工, 好開始... 仔女幾大?

民房

回覆 ununfatfat 的帖子

真係有苦自己知,好絕望。

公爵府

推薦近期電影,熱辣滾燙。。對人生觀會有改變,變得更強,更看開

民房

回覆 ccy1234 的帖子

老闆當年睇住我前夫就咁走咗去,唔理個屋企。所以佢明白我既難處。
就係因為咁,我唔到最後一步都唔會搵佢。
因為如果我搵到份高收入嘅,我會為$而走,我會覺得好對唔住佢。
至於仔女,正值青春期,阿仔有時好激心。
但我又覺得自己俾唔到好嘅生活佢哋,我好內疚。

男爵府

我都系單親,,,,人生短期目標,就梗系湊大,小朋友至成年la,,,,帶得佢尼,尼个世界,有責任完成尼个使命,,冇其他人可幫忙,,努力,加油,向着標桿向前跑,我得,你都得

民房

回覆 shareen1109 的帖子

希望,成世人最慘就係而家。上年媽媽過埋身後,個人更down.
我冇一個同事知我原來咁depress.
佢哋以為我係開朗樂觀,成日笑笑口。
其實我成日瞓唔到同喊。

男爵府

莎理娜 發表於 24-4-1 12:48
回覆 ccy1234 的帖子

老闆當年睇住我前夫就咁走咗去,唔理個屋企。所以佢明白我既難處。

每個人成長都會激母親,所以佢無學壞就算,生活好壞無人能預計,至於搵到人工福利比較好走係正常,唔好比太多事情綁架自己。過得開心比較重要。生活亦都唔係物質可以補足,活在當下接受生活比較重要。

大宅

回覆樓主:

加油,時間會好快捱過,最重要身教,小朋友也會感受到媽媽的付出。
人工少試下同老闆講或者主動幫手加班幫補少少睇下得唔得,唔好困住抑壓自己。

民房

回覆 FISHMA 的帖子

加油💪🏻

男爵府

加油!大把人一事無成,唔好咁睇自己啦,你已經好努力啦,好過好多人啦,你太大壓力啦,搵一日放假去放鬆吓!祝你順順利利開開心心

民房

回覆 lojo11 的帖子

中二,中四。佢哋有時更加令我覺得咁辛苦唔知為乜。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

柳暗花明又一村,有幾個舊同事都係單親,佢地捱過左仔大女大就輕鬆d。

年青人會經歷反判期,其實我覺得當仔女係朋友相處會好d,平時一齊傾下新聞,暗示佢地要做人注意d乜。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊