時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

23條立法|《彭博》稱香港立法後將禁FB、Youtube 港府強烈譴責:假新聞圖誤導國際社會及市民

特區政府發聲明,指《彭博》今天的兩則標題及一則報道錯誤指政府會立法禁止社交 及影片平台「Facebook」 「YouTube」 在港運作,繼而令人對《基本法》23條立法建議產生誤解和恐慌,表示強烈不滿和譴責。 

政府嚴正聲明,特區政府並無建議禁止任何社交媒體、影片分享平台或串流平台在香港運作。

https://www.stheadline.com/society/3323316/

====================
緊貼最新最快新聞資訊,請立即下載星島頭條App: https://bit.ly/3yLrgYZ

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 24-3-7 15:24

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

彭博社:中國遊客消失致全球旅遊業損失1300億美金

原文網址: 彭博社:中國遊客消失致全球旅遊業損失1300億美金 | 內地疫情開放一年多以來,山東淄博、貴州、黑龍江等城市爆紅吸引眾多遊客「報復性消費旅遊」。然而在內地文旅紅火發展之際,美媒彭博社發表一篇題為「China‘s Severed Air Links Drain $130 Billion From Global Tourism(中國斷航導致全球旅遊業損失1300億美金)」的文章,指作為曾經海外遊最大的消費群體——中國遊客,如今在國際「消失」,使得全球旅遊業損失近1300億美金。
彭博社將這一報道發布在X(原Twitter)上,卻引來眾多網民反駁,新西蘭媒體人Andy Boreham回覆稱,「你們一直對世界說中國是個威脅,現在卻難過中國人不來花錢?」

原文網址: 彭博社:中國遊客消失致全球旅遊業損失1300億美金 | 香港01 https://www.hk01.com/article/983433?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/983433/%E5%BD%AD%E5%8D%9A%E7%A4%BE-%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%81%8A%E5%AE%A2%E6%B6%88%E5%A4%B1%E8%87%B4%E5%85%A8%E7%90%83%E6%97%85%E9%81%8A%E6%A5%AD%E6%90%8D%E5%A4%B11300%E5%84%84%E7%BE%8E%E9%87%91

“彭博”真有趣

大宅

Onlok 發表於 24-3-6 19:51
23條立法|《彭博》稱香港立法後將禁FB、Youtube 港府強烈譴責:假新聞圖誤導國際社會及市民

封最好,yt fb极多黄丝,好多影片都反中 睇得耐啲营销号会比洗脑

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果美國禁tiktok無問題嘅,香港禁某啲社交網絡也理解吖。
不過,好似係假新聞喎

大宅

唔好啦,我要睇喵channel喎,唔好啦,我要睇旅遊channel喎,咁我反對23條喇,炳強家超快啲去認錯啦,真係好煩呀你哋

男爵府

HappyHappy888 發表於 24-3-6 20:27
封最好,yt fb极多黄丝,好多影片都反中 睇得耐啲营销号会比洗脑
...

你長期佈喺小紅書?你好似無乜上去fb, yt咁嘅!嗰度乜嘢政見都有,要華記有華記;要巴士有巴士;要牛柏葉有牛柏葉,fb仲有一大堆愛港乜乜群組;守護香港乜乜群..........

大宅

Forgetmenot999 發表於 24-3-6 20:48
你長期佈喺小紅書?你好似無乜上去fb, yt咁嘅!嗰度乜嘢政見都有,要華記有華記;要巴士有巴士;要牛柏葉有 ...

我微博小红书抖音咩都睇,间唔中去睇一次yt就见到反中影片,即刻无兴趣睇落去

伯爵府

建議出律師信告彭博

水晶宮

2024勳章

由此可知,彭博反對23條,不惜出動假新聞

水晶宮

Onlok 發表於 24-3-6 19:53
彭博社:中國遊客消失致全球旅遊業損失1300億美金

原文網址: 彭博社:中國遊客消失致全球旅遊業損失1300億 ...

呢啲蛋散最唯恐天下不亂

子爵府

HappyHappy888 發表於 24-3-6 20:27
...

我唔想活在北韓,我要有得揀。

水晶宮

回覆樓主:

講就天下無敵 用嚟洗黃c蠢腦,點會捨得禁呀

水晶宮

jellyfish1989 發表於 24-3-6 21:32
我唔想活在北韓,我要有得揀。

特離譜都冇的上twitter 啦,尾國咁自由都冇得揀

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又黎假新聞不過有腦嘅都唔信啦!!

侯爵府

2024年龍年勳章

czl115 發表於 24-3-6 21:05
由此可知,彭博反對23條,不惜出動假新聞

正呀, 期待4月快快落實! 我2003年時無反對過23條! 越快越好!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

死尾國不停作假新聞,不停唱衰亂屈亂作,想透過搞死香港拖中國後腿。

大宅

okgoodla 發表於 24-3-6 22:15
正呀, 期待4月快快落實! 我2003年時無反對過23條! 越快越好!

支持⋯支持⋯支持

大宅

...

贊成,成日播埋啲假新聞,小紅書同埋抖音最好,最好聽日就禁咗yt同埋FB,咁樣香港就由治入興,天下太平,人民安居樂業

大宅

curry451 發表於 24-3-7 00:16
贊成,成日播埋啲假新聞,小紅書同埋抖音最好,最好聽日就禁咗yt同埋FB,咁樣香港就由治入興,天下太平,人民安 ...

其实你上yt,fb真係有好多反中嘅短片,年青人经常睇被涂毒不出奇

侯爵府

...

都2024,仲乜絲物絲?
我覺得fb好好玩,千其唔好封

首頁

尾頁

跳至