自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無人好似我咁遇到咁問題㗎,開哂大陸號碼同戶口都綁唔到咭

問題1:幾年前開微訊是用香港手提,依家想改返大陸手提又話我這手提已被其他Wechat帳戶綁定
問題2:前幾年用繁體姓氏登記,依家想轉返簡體姓氏又搵唔到地方更改,最後又話我資料驗證失敗,因與開銀行戶口唔同

頭暈,有無高人可以指點,十分感謝!

大宅

我WeChat 用香港電話,大陸銀行用大陸電話,都係駁吾到,我都未得閒返大陸active 返個戶口. 岩岩星期六係香港開個大灣區戶口,睇下得吾得先

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hihisasa 發表於 23-3-6 17:55

問題1:幾年前開微訊是用香港手提,依家想改 ...

我的微信也是用香港電話綁定,也可以挷定國內不同銀行。

至於大陸電話可能是之前用戶,沒有交電話費回收的號碼,所以之前被綁定了。

子爵府

大力大力 發表於 23-3-6 20:55
我的微信也是用香港電話綁定,也可以挷定國內不同銀行。

至於大陸電話可能是之前用戶,沒有交電話費回收 ...

因為我開銀行戶口是用大陸手提,所以先諗住綁咭要與開銀行戶口一樣。
若果是前大陸手提有問題,我要搵返聯通定微訊攪返呢?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hihisasa 發表於 23-3-6 21:28
因為我開銀行戶口是用大陸手提,所以先諗住綁咭要與開銀行戶口一樣。
若果是前大陸手提有問題,我要搵返聯 ...

電話卡係你度,大陸微信可唔可以用短信登入?

別墅

hihisasa 發表於 23-3-6 21:28
若果是前大陸手提有問題,我要搵返聯 ...

要在微信改名(繁變簡體到和銀行咭的名一樣),因為銀行咭名不會改。之前因簡繁體攪左一大輪。

水晶宮

hihisasa 發表於 23-3-6 17:55

問題1:幾年前開微訊是用香港手提,依家想改 ...

如果你喺中國銀行開,我見到係有專人幫你綁國內戶口去微信,你最好去問吓佢哋,因為佢哋真係好熟手。

子爵府

Varanasi 發表於 23-3-6 21:43
要在微信改名(繁變簡體到和銀行咭的名一樣),因為銀行咭名不會改。之前因簡繁體攪左一大輪。
...

咁請問您最後點樣轉返?我send咗訊息比騰訊我遇到嘅問題等回覆

珍珠宮

我個微信, 香港錢包係香港電話; 大陸錢包係大陸電話, 點解你會話唔得?

子爵府

fanny590 發表於 23-3-7 17:19
我個微信, 香港錢包係香港電話; 大陸錢包係大陸電話, 點解你會話唔得?

佢個訊息話有人用左我大陸號碼在微訊到開戶,唔比我轉,我問返聯通,佢都話要問返騰訊客服先可以處理,希望可以攪到,好煩

珍珠宮

hihisasa 發表於 23-3-7 17:32
佢個訊息話有人用左我大陸號碼在微訊到開戶,唔比我轉,我問返聯通,佢都話要問返騰訊客服先可以處理,希 ...

個大陸號碼係咪你架?
你要係大陸錢包度實名,用你回鄉卡,記得要寫簡體字,之後入大陸銀行戶口號碼同你開戶時個大陸電話號碼,我係咁做實名

子爵府

fanny590 發表於 23-3-7 17:50
個大陸號碼係咪你架?
你要係大陸錢包度實名,用你回鄉卡,記得要寫簡體字,之後入大陸銀行戶口號碼同你開 ...

大陸號碼係我㗎,就係之前開微訊時用左繁體,所以出事

珍珠宮

hihisasa 發表於 23-3-7 17:52
大陸號碼係我㗎,就係之前開微訊時用左繁體,所以出事
微信唔駛改架喎,係你大陸錢包實名,用你大陸戶口同電話號碼喎

大宅

回覆樓主:

宜家你大陸銀行登記果個電話同你微信個電話一唔一樣?要一樣架,如果微信唔比你轉電話號碼,你要打電話搵返微信客服解決,或者試下用個電話號碼收短訊驗證碼登入,再解挷,之後先挷返去你自己ac

子爵府

媽媽最勁 發表於 23-3-7 19:59
宜家你大陸銀行登記果個電話同你微信個電話一唔一樣?要一樣架,如果微信唔比你轉電話號碼,你要打電話搵返 ...

就係唔一樣手提號碼,佢唔比我改,所以尋晚比左訊息騰訊客服申請人手處理,佢哋話要72小時內回覆

大宅

回覆樓主:

之前 C6開微信時遇到同一情况,只要揾個已开通大陆微信的朋友,同你做認証就可以用到,唔會比人霸住個微信戶的,你一登入,以前果個人會自動登出。

男爵府

hihisasa 發表於 23-3-7 17:32
佢個訊息話有人用左我大陸號碼在微訊到開戶,唔比我轉,我問返聯通,佢都話要問返騰訊客服先可以處理,希 ...

請問點樣搵騰訊客服?我個新開聯通号碼都係回收号碼;早前喺大陸開銀行户口又係職員都幫唔到我邦定户口…唔知係咪同你嘅情況一樣

子爵府

我掛念嫲嫲 發表於 23-3-7 20:15
請問點樣搵騰訊客服?我個新開聯通号碼都係回收号碼;早前喺大陸開銀行户口又係職員都幫唔到我邦定户口… ...

您係微訊聊天頁面,在右上角放大鏡按入去打驣訊客服就找到

之前您話要找人工客服,佢就會有位按入去您就可以寫遇到問題,佢就會回覆在72小時內回覆您

子爵府

我掛念嫲嫲 發表於 23-3-7 20:15
請問點樣搵騰訊客服?我個新開聯通号碼都係回收号碼;早前喺大陸開銀行户口又係職員都幫唔到我邦定户口… ...

情況同我一樣,係深圳中銀職員幫我攪咗好耐都綁唔到咭

珍珠宮

hihisasa 發表於 23-3-7 20:37
情況同我一樣,係深圳中銀職員幫我攪咗好耐都綁唔到咭

呢種情況通常需要係微信解綁左舊用戶d野先。

首頁

尾頁

跳至