自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://hd.stheadline.com/news/r ... E8%87%B375%E5%85%83
政府今日(15日)指出,​鑑於香園圍邊境管制站的公眾泊車位需求殷切,正致力以多管齊下的方式,包括調整香園圍邊境管制站公眾停車場(管制站公眾停車場)的預約安排和泊車收費,及增加口岸附近的泊車位數量,以便利市民利用香園圍/蓮塘口岸往返內地及香港。當局將推出兩項優化措施,包括本周五起只接受經網上預約的車輛停泊,以及超時停泊須額外收費。

政府產業署經檢視管制站公眾停車場的泊車情況,決定推行優化措施,以確保該停車場的運作暢順,包括:

1. 管制站公眾停車場由2月17日起,只接受經網上預約的車輛停泊,不再接受未經預約的車輛。預約系統會在2月17日零時零一分起恢復運作。

2. 為減少車輛停泊超逾其預約時段的情況,泊車收費包括額外泊車收費(即實際離場時間遲於預約離場時間)將作出調整。新收費將由2月24日起生效。根據政府資料,如果泊車超逾預約時段,首兩小時每小時收費$60,其後每小時$75。

政府補充,除了現有香園圍邊境管制站的公眾停車場外,政府亦致力促成在口岸附近供應更多停車場和泊車位。其中政府近年已處理若干毗鄰口岸的私人土地用作臨時停車場的規劃申請,現時已有私營停車場投入運作。政府會繼續積極處理類似的規劃申請及盡可能加快處理相關程序。

新收費日泊$150; 夜泊$80; 每小時$15

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

日泊加到$150, 減車流作用不大, 只是令非繁忙時間車主比多咗.

象牙宮

回覆樓主:

嘩,加左double

象牙宮

newcomer550 發表於 23-2-15 17:00
日泊加到$150, 減車流作用不大, 只是令非繁忙時間車主比多咗.

唔約唔比泊,減左d車既,唔過關唔會泊果度啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jasonhelen 發表於 23-2-15 16:53
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2405660/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%A6%99%E ...

日泊$150唔叫貴啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

無話可說 發表於 23-2-15 17:01
唔約唔比泊,減左d車既,唔過關唔會泊果度啦

明白. 我意思係既然做咗其他措施, 以加價作減車流作用不大. 我相信之前平日係唔會爆, 車主要無端端比多咗錢. 雖然$150都唔算貴, 但當初都係收$70, 宜家無端端全年全日變$150.

男爵府

變相加價,邊個白痴諗出嚟

象牙宮

newcomer550 發表於 23-2-15 17:07
明白. 我意思係既然做咗其他措施, 以加價作減車流作用不大. 我相信之前平日係唔會爆, 車主要無端端比多咗 ...

當初70就真係好平,以前皇崗泊露天爛地都要過百啦!而家見平又新,所以一批人衝過去貪新鮮啫!變左150同果d爛地差唔多,自然有人會選擇其他!始終過到大陸,交通仲係未完善

珍珠宮

無話可說 發表於 23-2-15 17:13
當初70就真係好平,以前皇崗泊露天爛地都要過百啦!而家見平又新,所以一批人衝過去貪新鮮啫!變左150同果 ...

我反而覺得呢度係方便啲喎, 泊咗車就行過關, 跟住再駁自己要搭嘅車, 尤其是有行李的話.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Become 發表於 23-2-15 17:11

有需要嘅加左價都會泊啦。加價白痴的話,不如你諗方法啦?咁叻

珍珠宮

其實要解決嘅問題係啲人超出預約時間唔走, 令到一個約咗嘅人冇位. 應該係改善過預約制度同罰則, 而唔係盲目一齊加價. 其實呢個係公共設施, 目的就係要比多啲人用, 最好使用率係100%, 而唔係加價令到少啲人用.

我唯一唸到就係, 可能要更改變個預約方式, 會令到有更多車位會閒置, 要補返條數.

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-2-15 17:03
日泊$150唔叫貴啦

直頭大平賣,我覺得日泊$500 ,咁就真係少人去啦。

不過$500我都會泊,因為真係好方便!

la_source    發表於 23-2-16 10:29

水晶宮

加得少,我覺得仍然解決唔到問題,養得車嘅唔會介意比多少少$

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

剛上去網睇, 都是未預約到....要星期五先開放預定?
Stay Hungry , stay foolish !!

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

加得好, 加價就少咗車
嫌貴嘅咪搭火車囉冇人迫你揸車
自己衡量

侯爵府

睛靈勳章

wcandtt 發表於 23-2-15 17:46

比預約時間遲取車好貴
應該都有用嘅

侯爵府

睛靈勳章

newcomer550 發表於 23-2-15 17:29
其實要解決嘅問題係啲人超出預約時間唔走, 令到一個約咗嘅人冇位. 應該係改善過預約制度同罰則, 而唔係盲 ...

超出預約時間唔走便60 70蚊個鐘,有阻嚇性 放心啦一定大把人用

水晶宮

hinhin_ma 發表於 23-2-15 18:01
剛上去網睇, 都是未預約到....要星期五先開放預定?

應該係12:01開放預約

侯爵府

2024年龍年勳章

wcandtt 發表於 23-2-15 17:46

x 2

大宅

2024年龍年勳章

變相加價者

首頁

尾頁

跳至