自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1. 究竟有幾多人受傷? 一份報紙話:一個輕傷,一個係ICU清醒;另一份話兩個係ICU,一個清醒,一個昏迷

2. 究竟係政府要求主辦單位取消,還是主辦機構主動取消退票?

3 意外發生後,有沒有熄燈,還是救人先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

點都好
希望各位平安

la_source    發表於 22-7-29 10:50

水晶宮

無人想見到意外發生, 太多唔專業既人響塘邊做鶴, 亂咁估

侯爵府

jasonhelen 發表於 22-7-29 08:14
1. 究竟有幾多人受傷? 一份報紙話:一個輕傷,一個係ICU清醒;另一份話兩個係ICU,一個清醒,一個昏迷

2 ...

1. 2個都係即時入icu先,輕傷d嗰位有冇之後轉走無跟進。
2. 政府要求即時暫停先,之後主辦單位至話取消餘下場數

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

2 ...

如果按以下呢條片段意外發生經過

估計:

1. 共2人受傷
其中1人被掉下來的屏幕,砸中鎖骨以上位置,相信頸椎受損,全身動彈不得,眼晴有反應即係算清醒

其中1人輕傷,應該係用手托住螢幕時拉傷及壓傷腿

2.政府要求主辦單位確保場地安全才可繼續演唱會

3.睇片係熄燈,原因不明

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

出事後不是要即刻亮燈嗎?

大宅

2 ...

當見到近鏡頭,成個最少幾佰公斤嘅屏幕係直接『打落』嗰頭、面,真係好難相信傷勢係主辦單位講得甘輕描淡寫。
希望傷者吉人天相!!
:-?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

capricornbb 發表於 22-7-29 08:34
如果按以下呢條片段意外發生經過

估計:

睇咗條片係熄燈。
同level影嘅片唔似熄燈,因為好光。
係高影嘅片,肯定係有熄燈。

真係希望佢倆無事……

只要啲人唔好再維穩,推落政府又講埋大6

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

希望傷者無事

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

希望佢地無事

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

嚴重意外發生了,講什麼都翻唔到轉頭,祝願傷者早日康復。
呢個舞台設計同建做承辦商一定係最大責任,之前已經有表演者提出舞台嘅安全問題,主辦單位真係要引以為鑑,意外冇人想發生,但有啲意外可以避免。

伯爵府

牛年勳章

政府指示演唱會暫停舉行,直至舞台結構證實安全。
MIRROR演唱主辦單位宣布取消餘下所有場次演出

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-7-29 09:24
呢個舞台設計同建做承辦商一定係最大責任,之前 ...

個個都話係承辦商問題,點解無人話下經紀公司都有問題呢?會唔會係搞嘅唔肯俾錢,所以工程將貨就價呢?其實應該全部有關人員都一齊受查,俾個真相受害者,唔好俾啲一味只袋錢嘅人逍遙法外!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 麟媽媽 的帖子

甘後生,甘就一世,人命黎架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

希望各人平人無事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 22-7-29 09:24
呢個舞台設計同建做承辦商一定係最大責任,之前 ...

子爵府

點都好,希望傷者早日康復

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

開show 後,舞台設施一直為人垢病,連我唔留意嘅路人都知!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ethan/mama 發表於 22-7-29 08:42
當見到近鏡頭,成個最少幾佰公斤嘅屏幕係直接『打落』嗰頭、面,真係好難相信傷勢係主辦單位講得甘輕描淡 ...

LED有600kgs, 加埋下墜衝力應該唔止, 點可能係輕描淡寫? 要幾無良先講得出?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

JoanC 發表於 22-7-29 09:31
個個都話係承辦商問題,點解無人話下經紀公司都有問題呢?會唔會係搞嘅唔肯俾錢,所以工程將貨就價呢?其 ...

唔肯俾錢?呢樣你估嘅啫。投標嘅人就算覺得價錢唔合理,係可以唔接呢單蝕本生意啫,如果因為咁偷工減料,承辦商更加大問題。

首頁

尾頁

跳至