婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 婆媳關係更貼心的秘訣

yickyick 寫道:
我跟奶奶的關係很好.因為一開始我就給她好印象,讓她覺得我可以照顧她的兒子,不是搶她的.又多關心她的事,像自己家人一樣.做後輩的,始終要先尊重長輩,她也會慢慢尊重你.

開始嗰陣同你一樣,但唔係個個99都明事理嘅。日子耐咗就樣樣都要話事,邊度買屋又話,邊度做嘢又話,講嘢唔啱聽又話...

大宅

Re: 婆媳關係更貼心的秘訣

如果我99個口唔臭,我就鐘意死佢

大宅

一隻手邊拍得響, 有d人本身係難相處, 就算幾忍讓都係咁對著你鬧啦:tongue:

大宅

我覺得要學識同99say no,如果有d野你唔想做,而又唔敢開口同99講,佢地會以為你ok,而且當有埋bb時,真係都唔知點講好,佢地會將老一輩ga方法套用係你仔仔身上,有d方法係有用,但有d真係亂黎,做呀媽ga自然會緊張個bb,99又以為你唔比個bb佢掂....同佢講佢又唔聽,最後埋面左左lor,同埋老人家ga衛生意識真係非常不足 ,總之生左bb之後,同99 ga磨擦會多左,d c6又唔體諒老婆,咁自自然然攪到婆媳關係惡化

大宅

原文章由 aggie_to 於 06-4-12 20:49 發表

開始嗰陣同你一樣,但唔係個個99都明事理嘅。日子耐咗就樣樣都要話事,邊度買屋又話,邊度做嘢又話,講嘢唔啱聽又話...

就係e樣野唔好lor......其實我地咁大個人,好多事想自己決定ga ,99就認為我地d新抱攪對抗...日子久了就梗係吵大鑊la

大宅

係囉, 成日口邊掛住 ' 我冇所謂o架, 我好易相處o架.' 但係事實係佢淨係覺得佢自己啱晒, 我講嗰d嘢就全部變晒癈話, '勸' 我唔到就同我老公講, 最煩係佢成日講到我好似'虐待'我個仔咁, 好似淨係佢先識得湊仔
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

男爵府

我都想同99和平共處,互相尊重. 但係如果你結左婚幾年, 一路對99客客氣氣,尊重忍讓(下刪99無理要求/對待一萬字), 而佢表面上亦都對你都無乜點,但係原來佢一直都無當你係自己人, 仲要夠胆o係你生左bb半年後,問你家姐(家姐本身唔知呢件事,而你當時都唔在場)兩年前你個妹同佢個仔嗌交走左去十幾日, "去左邊度瞓, 係咪o係阿媽度瞓, 究竟去左邊度瞓?"(原文照錄, 一隻字都無加多/減少), 然後一個轉背又o係你老公同62面前喊住咁話"唔知點解個新抱咁唔鐘意佢"....你會點?你仲會唔會當呢個人係99? 當佢由頭尾都無諗住同你建立任何關係時,你覺得呢的貼心秘訣有用嗎? 我唔會當面罵佢, 但係我真係無辦法再當佢係99, 佢無資格, 亦都受唔起...如果你同99 關係好好既話, 我恭喜你, 因為你仲好彩過中左六合彩頭奬.....

伯爵府

唉, 99點對我都唔緊要, 但係最好唔好成日問我地攞錢啦.
佢以為我地識得"印錢", 真係好過份.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 十月變形記 於 08-1-18 15:20 發表
係囉, 成日口邊掛住 ' 我冇所謂o架, 我好易相處o架.' 但係事實係佢淨係覺得佢自己啱晒, 我講嗰d嘢就全部變晒癈話, '勸' 我唔到就同我老公講, 最煩係佢成日講到我好似'虐待'我個仔咁, 好似淨係佢先識得湊仔 ...

係囉, 有時d難相處的人有自知之明都好d, 至怕好似我99咁, 成日話話 "我冇所謂o架, 我好易相處o架".
結婚前口口聲聲話當我係女, 係呀, 當我係佢的女, 不過佢得一粒仔, 冇女的, 即係當我冇到啦. 佢根本就唔識得點去錫個女(如果有的話), 只係覺得我要照顧佢的仔.

湊仔方面, 成日好似剩係佢先識得湊仔咁. 佢唔諗下, 佢自己湊得一個仔咁大把, 仲要我老公細個有段時間是跟佢自己的阿麻住的. 如果講湊仔經驗, 我阿媽湊大三個仔女, 點都多經驗過佢啦. :tongue:

民房

互相遷就

我99重男輕女, 吃生果都會同姑仔講, 靚GE留俾哥哥. 又成日同我講應該點樣做人(不合時宜). 但佢份人可取的地方都好多, 鍚仔女啦, 細心啦, 老實啦, 有時氹吓佢 (有年生日買個LV袋俾佢, 佢開心咗好耐, 有年聖誕買咗件靚衫俾佢, 佢周圍同人講係我新抱買ge,好威咁). 呢的對舒緩關係有幫助.加上我同老公個個星期日都陪佢飲茶, 佢都知我地對佢係有心lo.

大宅

原文章由 funpucca 於 06-3-25 09:34 發表
敬完茶第一句就係:以後要聽教聽話,仲即日要我實行,勁呀!

敬完茶佢第一句就講: 好囉. 成家垃圾囉! 佢係咪話緊佢自已???當時以為人多嘈雜聽錯, 睇回viedo一再cfm佢係甘講.

男爵府

冇用架, 我開頭o個幾年夠個個禮拜同佢飲茶食晚飯, 年年節節都有送野俾佢架, X'Mas我仲買G字頭既朱古力比佢地(62鐘意食朱古力架, 佢自己都好甜野), 佢擰下尾就話益左佢個工人喎(即係我買,佢就唔食囉).

有次我上佢屋企, 意外地俾我見到有o的我地送俾佢既禮物竟然拆都無拆就收埋左係櫃底, 我睇到真係好唔開心, 但係我都無問佢點解, 不過我同自己講, 算啦, 自己有做野, 人地唔領情/唔'希罕'都無辦法....所以婆媳關係好唔好, 其實關鍵好多時係在於個99, 如果佢一開始都唔buy 你, 咁你做咩都係枉然, 佢唔踩多我一腳我已經好開心.....:tongue: :tongue:

原文章由 debbie22 於 08-1-18 16:47 發表
我99重男輕女, 吃生果都會同姑仔講, 靚GE留俾哥哥. 又成日同我講應該點樣做人(不合時宜). 但佢份人可取的地方都好多, 鍚仔女啦, 細心啦, 老實啦, 有時氹吓佢 (有年生日買個LV袋俾佢, 佢開心咗好耐, 有年聖誕買咗件靚 ...

複式洋房

原文章由 happypenguin 於 06-3-25 19:52 發表
yickyick,
當你第日有咗bb,99見親都話你呢樣果樣時,你就知事前做得幾好都係冇用。 
好似我咁,未有bb時都好okay架。之後就變化大咯--bb細時見親面緊話我唔夠奶餓親bb(唔知佢邊隻眼見);少少濕就幫bb換片咁浪費;乜 ...

happypenguin,
你講得好好呀! 我未有bb時都未體會到, 生左之後更甚!!! 處境同你一樣! 唔通呢d就係99的通病?!

複式洋房

原文章由 hinhofion 於 08-1-18 14:32 發表
我覺得要學識同99say no,如果有d野你唔想做,而又唔敢開口同99講,佢地會以為你ok,而且當有埋bb時,真係都唔知點講好,佢地會將老一輩ga方法套用係你仔仔身上,有d方法係有用,但有d真係亂黎,做呀媽ga自然會緊張個bb,99又 ...

totally agree! 因為同樣情況發生在我身上!

大宅

我覺得做99既. 先要尊重個新抱先. 唔好當新抱係敵人已叫做尊重. 我地做人新抱既. 就算幾潮爆既思想都好, 一嫁左後咪又係會先尊重99, 唔會一嫁後第二日就發惡同99對抗. 99最好錫新抱多過自己個仔..咪當收買人心....少一個敵人(新抱) . 可能老公見到自己媽媽錫過老婆多過自己時. 係到玩番詐嬌添.

其實99根本不嬲佔左上鋒. 老公一定幫自己媽媽, 而99又係長輩(得高望重) 傳統根深柢固. 無需要同個新抱爭風呻醋.

我身邊朋友有個真實例子係99先錫個新抱多過自己個仔先. 咁新抱咪真係當99係自己亞媽. 好願意照顧99, 99病又請假陪睇醫生, 去旅行又帶埋99去, 影相仲要搭晒膊頭添....我不知幾咁羨慕我朋友仔. 我覺得佢99好醒目又識做, 人人都想相處融洽地快樂過生活呢.

如果我有命等到做99, 都要不停催眠自己. 幾唔喜歡個新抱都要接受. 唔想日日家嘈屋幣呢. 唔知我有命時做唔做到呢...

大宅

原文章由 hinhofion 於 08-1-18 14:32 發表
我覺得要學識同99say no,如果有d野你唔想做,而又唔敢開口同99講,佢地會以為你ok,而且當有埋bb時,真係都唔知點講好,佢地會將老一輩ga方法套用係你仔仔身上,有d方法係有用,但有d真係亂黎,做呀媽ga自然會緊張個bb,99又 ...

唉..但我出聲say no時, 99小氣又嬲, 姑奶又加把口插我. c6又嬲我唔幫口, 由得我比佢地"教訓"咁, 唔會想想我say no既出發點都係對bb好. 唔會想想我都係bb媽媽. 有權say no. 好無奈:cry:

水晶宮

原文章由 winmi 於 06-3-25 05:49 發表
係呀, 而且99會覺得"我講說話你要聽", 攪到新抱無所識從, 好多野都係相向既, 你對人好, 人地自己對你 ~~

99會覺得"我講說話你要聽"

咁岩聽咪聽, 唔岩聽咪聽左咪算囉。 "聽"之嘛 唔駛要駁咀,頂撞佢。話哂香港係一個言論自由地方
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至