婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

99想用幾十萬裝修間屋,但自己冇錢,要我老公出錢,但我老公冇咁多,問我借一半,若是你,會借嗎? 不借將成為99的眼中釘,以後可以不用見面了

大宅

係咪一齊住?一齊住自己都有份享受就比啦,如果唔係就話我邊有咁多錢呀... 咁囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無錢就唔好裝修,除非間屋甩皮甩骨構成危險。

男爵府

maggie.tang 發表於 23-6-3 17:12
係咪一齊住?一齊住自己都有份享受就比啦,如果唔係就話我邊有咁多錢呀... 咁囉 ...

不是一齊住

男爵府

cecelc 發表於 23-6-3 17:24
無錢就唔好裝修,除非間屋甩皮甩骨構成危險。

住了1x年,小執也可以,非要大執

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bobolam 發表於 23-6-3 14:19
99想用幾十萬裝修間屋,但自己冇錢,要我老公出錢,但我老公冇咁多,問我借一半,若是你,會借嗎? 不借將 ...

以後唔見奶奶唔係重點
係怕影響你同老公嘅關係

其實你地出左10幾萬,係幫奶奶裝修。唔會有得還,可能我借少少,其他就講去左做定期同股票度

係咪冇其他兄弟姊妹?
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

99想用幾十萬裝修間屋,但自己冇錢,要我老公出錢,但我老公冇咁多,問我借一半,若是你,會借嗎? 不借將 ...

不借

老公無咁多,即係老公已經打算將自己成副家拎出黎比99裝修,唔夠仲要問埋你。
有個咁唔識為自己家庭打算既男人,女人唯有靠自己

水晶宮

回覆樓主:

之前我6299 屋企用咗30 萬裝修(大裝,住咗30 年), 佢仔女加6299一齊夾份比錢(全部都唔係一齊住)。老公夾到幾多咪幾多囉,問老婆借錢就no 喇。無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽。

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-6-3 22:34
以後唔見奶奶唔係重點
係怕影響你同老公嘅關係

我之前已幾萬/幾萬借過好幾次錢俾佢哋,雖然有還,但覺得我理所當然要借咁,連句「唔該」也冇講過,今次實在太多,唔想再借。

男爵府

Nbs 發表於 23-6-4 08:16
之前我6299 屋企用咗30 萬裝修(大裝,住咗30 年), 佢仔女加6299一齊夾份比錢(全部都唔係一齊住)。老公 ...

系,可以用我老公的錢來小裝修,非要借埋我的來大裝修,打腫臉充胖子

男爵府

木土土 發表於 23-6-4 00:46
不借

老公無咁多,即係老公已經打算將自己成副家拎出黎比99裝修,唔夠仲要問埋你。

男人真是靠唔住

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bobolam 發表於 23-6-4 10:42
我之前已幾萬/幾萬借過好幾次錢俾佢哋,雖然有還,但覺得我理所當然要借咁,連句「唔該」也冇講過,今次實 ...

咁曾經幫過就算
支持你今次唔幫

我同意你所講,「雖然有還」
我都有相似情況,都係男家,但身份不同,冇借咁多。雖然有還,仲「麻煩你/唔該/唔好意思」....
但個個月借,我要一收到message 即仆去轉數,所以今年都推左
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我現居屋子, 全爆用左幾10, 你99個數又要幾10, 即係全裝喎,有冇必要咁大裝先? 裝修期間,住邊? 住你地度?
求其斷捨離半間屋, 輕輕執下屋, 多出來的空間已好舒服,不過我知冇咩人0岩聽。

利申, 搬屋前用左大半年時間斷捨離自己野約2/3。10對鞋開始嫌多想斷
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

唔借!

洋房

無錢就唔好學人裝修啦, 唔好話唔借, 話無錢

男爵府

BB防敏心得分享勳章

睇你老公諗法,佢係咪覺得你一定要借?其實都唔係借,係俾。
老實講,你有俾無俾,你奶奶唔會知,係你老實爆響口啫。如果你老公識做,就會話你老公的錢係你哋2公婆,係得咁多。
所以,所有都係取決於你老公態度。

男爵府

借乜鬼?直接問你老公拎錢咋嘛! 就算你老公d錢,都係你地既家庭資產。不過你老公係要俾你都無話可說。自己d錢我就一毫子都唔會借,装修唔係必需品。

珍珠宮

面包豬豬 發表於 23-6-5 22:26
睇你老公諗法,佢係咪覺得你一定要借?其實都唔係借,係俾。
老實講,你有俾無俾,你奶奶唔會知,係你老實 ...

睇得通透

自己呀媽要拎錢裝修,有膊頭嘅男人就自己搞掂,唔會再去叫老婆出錢

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

已決定唔借,謝各位回答!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊