婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

但根本係佢個仔嘅意思.

大宅

回覆樓主:

老公行出嚟就解決問題!事實上老公係最大責任去搞掂自己阿媽,但做老婆嘅就唔好喺側邊多多意見,放手由老公自己處理。

我情況只要奶奶喺度,我所有嘢都唔會發表意見,一切交俾老公,老公會自動自覺搞掂奶奶,講得唔好聽老公立即行動去塞住99把口!

珍珠宮

就算係老公話佢,佢都當係新抱教佢仔話佢,新抱教佢仔唔孝順,所以無得改變佢想法

大宅

crazypaper 發表於 23-5-13 07:44
就算係老公話佢,佢都當係新抱教佢仔話佢,新抱教佢仔唔孝順,所以無得改變佢想法 ...

所以老公個角色好重要,做仔嘅應該氹掂自己阿媽而唔係走去鬧阿媽,老婆要氹時當然阿媽都要氹,其實好多婆媳關系就係個男人處理得唔好

珍珠宮

jojocatjojo 發表於 23-5-13 08:00
所以老公個角色好重要,做仔嘅應該氹掂自己阿媽而唔係走去鬧阿媽,老婆要氹時當然阿媽都要氹,其實好多婆 ...

大宅

回覆樓主:

真喺有啲99做到一哭二鬧三急症室

就唔喺所有男人想處理,多數男人都喺選擇逃避問題,自己安逸

伯爵府

全中! 99仲幻想緊佢個仔仲係十歲八歲咩都聽佢講唔會反抗,認定佢個仔做啲唔合佢心意嘅嘢就一定係我教,佢都忽忽地,佢個仔就嚟50歲喇,我嘅影響力有咁大就好,即刻同佢哋脫離關係

侯爵府

conniemar 發表於 23-5-13 19:43
全中! 99仲幻想緊佢個仔仲係十歲八歲咩都聽佢講唔會反抗,認定佢個仔做啲唔合佢心意嘅嘢就一定係我教,佢 ...

Bingo,我奶奶3個仔結晒婚(大伯結左婚30年),但我奶奶就當我地3個媳婦係外人(其實佢都係外人一個),前幾年大伯開個 whatsapp group,本來加埋我地三個老婆入組,點知奶奶當住我地3個面前話就咩加埋其他人入黎,我心諗仲好!
我老公如果唔揾奶奶,唔過去食飯,佢就會話我唔比個老公揾呀媽,叫老公唔好揾呀媽……
所以我都費事理佢,佢要當我係外人,咁佢都唔好奢望呢d外人會孝順外人囉!

男爵府

jojocatjojo 發表於 23-5-13 08:00
所以老公個角色好重要,做仔嘅應該氹掂自己阿媽而唔係走去鬧阿媽,老婆要氹時當然阿媽都要氹,其實好多婆 ...

唔係處理得唔好, 係直頭唔去處理, 怕煩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊