婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公係阿哥(31歲),有個細佬細5年(26歲),老爺奶奶唔知點解從少到大無理由地中意同極度偏心細佬。例子如下,請問姐妹們有沒有類似遭遇? 又點樣應對好?

1. 平日一家人的飯局,永遠係我老公埋單,而細佬(做左野5年)次次都帶女友出來,老馮翹埋雙手癡餐
2. 老爺以前非常討厭男仔帶女仔上來過夜,講到明家教係唔准,講過一萬次,亦看不起其他家長容許這樣,所以我以前重來沒有,但細佬就可以隨意帶
3. 新年團年,居然臨走走過來問我給了利是細佬同他女友未
4. 同我老公講,話會資助我地首期(幾十萬以內),但屋企太古城層樓(一千以上)就會留給細佬將來結婚住,我同老公即刻沒要
5. 我老公之前為遷就返工,租左太古城方便少少,同住近少少家人,但奶奶完全當我地透明,住隔離一次都沒話住餐飯煲個湯給我地兩公婆食下,係一年一次都沒有,但係我老公有月月給5千家用。永遠只有我兩公婆邀請他們出街飲茶食飯,但群腳仔細佬就只係識跟住來,好似我地老馮要照顧埋細仔一樣。出來食飯,講的話題永遠是關心細佬份工唔好,怕他買唔到樓
6. 小時候,奶奶成日做埋無聊野,所有給我老公用的日常野都係低一個檔次,紙巾都分tempo只可以給細佬用,冷氣只可以細佬房有權自由開。細佬生日,聖誕我老公沒送禮物給細佬就指住阿哥鬧
7. 家裡的電器例如雪櫃電視壞左,永遠屈我老公整壞,叫我老公買個新的,細佬就永遠沒事
8. 搬左出來,成日話我老公沒有得閒關心下細佬,約下細佬返工lunch食飯
9. 奶奶成日係我地面前扮窮,話自己好節省,飯都不捨得食,幾元都省個種

我地兩公婆唔係唔想孝順付出老爺奶奶,但唔知我地增加家用的同時,奶奶會不會將d錢偷偷留給細佬,我地的錢都係好辛苦賺的。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

最緊要你同C6 明事理。做番基本責任好了。不少給也不多給。
無須在意老人家的不在意,最緊要攪好自己頭家,我都是活了大半子才接受自己父母緣薄。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實問題喺你C6嗰度!父母咁偏心佢都覺得冇問題,係佢嘅問題!
如果佢覺得有問題,就應該每個月畀返適量嘅家用,過時過節食餐飯算數!

複式洋房

熊熊老婆 發表於 23-4-16 20:25
其實問題喺你C6嗰度!父母咁偏心佢都覺得冇問題,係佢嘅問題!
如果佢覺得有問題,就應該每個月畀返適量嘅家用, ...

我C6有心理唔平衡,但除非做到出面,叫99任何場合都分得清清楚楚,兩家分開,唔好一起搞

珍珠宮

isakan1993 發表於 23-4-16 20:34
我C6有心理唔平衡,但除非做到出面,叫99任何場合都分得清清楚楚,兩家分開,唔好一起搞
...
因為你老公比較大方,你奶奶吾打擾你地已經好好,好多人恨都恨吾到。
睇開D啦!將來6299 有事就叫細佬同弟婦去照顧佢地

首頁

尾頁

跳至