婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

新年流流,真係吾想講佢。佢真係用到D仔女一個極點。
話說佢去年驗到有癌症,己4期。無咩好做。又吾肯去醫院,又吾喜歡請EE照顧佢,結果二姑仔就辭工,專職照顧99。而我c6同其他,仲有2個姑仔,就夾錢99的醫療費用,而家有私家醫生久不久上門睇佢,費用都幾貴。
好心佢新年就比D仔女休息下,我c6由年30晚煮飯,煮9個大人的飯,都算,一家團年,但年初一又煮,因為要陪99過年,今晚c6又煮,因為99的細老,即係c6的舅父母,同其他親戚會來,變了我c6無得休息。又再煮。
而我姑仔呢,因為我99一聲話要打麻雀,落街買麻雀枱。因為之前果張爛了,攞到我姑仔死死下!
我想講,病吾係大曬。

男爵府

Bibibut 發表於 23-1-25 13:24
話說佢去年驗到有癌症,己4期。無咩好做。又吾肯去醫 ...

或者咁睇:
無論係你老公定姑仔們,都係想你99有生之年盡孝,過程會辛苦,但日後無遺憾,而且會係好重要既回憶。

多多支持老公,你老公會感激你。

公爵府

再續。字太多。
D仔女個個月己經燒銀紙。佢地個個就快入五。仲有幾多年做野?
最慘係辭工照顧同住果個姑仔。晚晚無覺好訓。99褲濕、去廁所,一定叫醒佢。日間打掃、同99沖涼、大小都係佢。
想去街買野、見朋友,要其他姐妹得閒替佢先可以出街。
各位睇到呢到,覺得姑仔有錢先辭工,錯了,佢一直都炒散。而家的生活費都係幾兄妹夾比佢。其餘佢自己都想返工,因為有人可以傾下計,自己可以草下錢。但99太自私!
分分鐘佢仲長命過我地。

公爵府

shannon_fky4186 發表於 23-1-25 13:29
或者咁睇:
無論係你老公定姑仔們,都係想你99有生之年盡孝,過程會辛苦,但日後無遺憾,而且會係好重要既 ...

我係99最嚴重果時,日日放工都有上去。洗屎洗尿、轉身、抹身、幫手買醫療床,聯絡老友宅醫的醫生。因我做有關醫護的工作,對於我來講好簡單。但時間太耐,我99就老鳳。要求越來越過份。其實佢都好返好多,我c6有一日吾上去,佢就係到問問問。
最吾好的係,新年同親戚飲茶,幾兄妹都話坐輪椅的士,就係都要坐我c6架車,好彩我c6話,99坐吾到,因車籠低。又話的士浪費錢,乜都係佢講曬。

伯爵府

回覆 Bibibut 的帖子

你奶奶好有福氣,啲仔女都咁孝順團結, 你做新抱都有幫手真係唔話得不過睇到都戥你哋辛苦

公爵府

cathngai 發表於 23-1-25 14:15

你奶奶好有福氣,啲仔女都咁孝順團結, 你做新抱都有幫手真係唔話得不過睇到都 ...

其實係縱容,連我62不嬲養開的雀仔,都話吾比養,嘈住佢休息。我想話養雀係62唯一的嗜好,點會養養下逸吾比佢養呢?我99真係好過份!恃住自己病就惡,未病之前己經衰,而家仲衰。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主辛苦了。
老人家怕應該想在最後日子開心快活吧,辛苦你了。
祝你新年順利,身體健康。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我又覺得最後既日子你都唔好咁諗你99 能出力就出力 你幫下你老公煮 或者再唔係買燒味個d可以煮少個菜

伯爵府

Bibibut 發表於 23-1-25 14:23
其實係縱容,連我62不嬲養開的雀仔,都話吾比養,嘈住佢休息。我想話養雀係62唯一的嗜好,點會養養下逸吾 ...
你奶奶真係仲壞咗, 但都冇計, 最後日子無謂同佢計較, 都要忍下, 搞到臨尾香就唔啦
你C6 已經好辛苦, 無謂再加重佢煩惱,又傷夫妻感情。
頂唔順就上嚟BK呻下, 發洩下啦。

公爵府

cathngai 發表於 23-1-25 17:34
你奶奶真係仲壞咗, 但都冇計, 最後日子無謂同佢計較, 都要忍下, 搞到臨尾香就唔啦
你C6 已 ...

都無得同佢計啦。好似而家咁,我C6煮緊飯,等陣攞上去比佢同D親戚食,每次煮完9大鬼,我要大洗一次個廚房。都吾緊要,但係吾好開D無理的要求,例如今日有親戚上去打牌食飯,話要買炸子雞,我c6話吾洗買,因為有大把餸,佢就叫姑仔問我C6識吾識整,識整就吾買。好彩我c69吾答8叫佢,咁你去買KFC
講真,今日吾知聽日事,未到最後吾知邊個落車先,計就吾會同佢計,我都想自己落車前無憾。

伯爵府

[九唔搭八 買kfc ],真係笑咗嗰班親戚真係 要求得過份, 使人唔使本 可能你C6專登

公爵府

cathngai 發表於 23-1-25 21:12

[九唔搭八 買kfc ],真係笑咗嗰班親戚真係 要求得過份, 使人唔使本 ...

吾係親戚要求買炸子雞,係我99要的。我覺得我99要面,佢要面到洗人吾洗本,以為叫佢個仔整就會整,整其他餸己經好多功夫。買、洗、切、清潔。真係整成日架,都痴痴地。所以叫佢買KFC就咁。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

下次不如就買KFC , 米鬼整。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

下次不如直頭叫外賣, 而家酒樓都做得唔錯, 疫情期間, 好多人都係咁, 起碼慳返時間,可以抖下。長期係咁真係人都癲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

所謂久病床前無孝子
咁你99果幾位仔女都知99 cancer第4期,先咁無怨無悔仆心仆命咁做,當年有親戚確診知得半年命,最後9個月落車走人,你99可能有幾位仔女咁好服侍又任性地指揮仔女們做呢樣果樣,又如佢所願,最後可能長命少少都唔出奇。
照顧病人真係好辛苦,仲要老人家,得閒呢度呻下啦⋯⋯

公爵府

littlefunpig 發表於 23-1-26 00:59
所謂久病床前無孝子
咁你99果幾位仔女都知99 cancer第4期,先咁無怨無悔仆心仆命咁做,當年有親戚確診知得 ...

係,其中一個搵得比較少錢,仲供緊樓,幾兄妹夾99每月的醫療支出,已經用緊積蓄,入不敷支。可能佢地都係因為覺得99無咁長命,用錢都係一時,點知己經成年,以我估計,再長多一兩年都得。好好中氣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Bibibut 發表於 23-1-26 10:13
係,其中一個搵得比較少錢,仲供緊樓,幾兄妹夾99每月的醫療支出,已經用緊積蓄,入不敷支。可能佢地都係 ...

佢其實係咩cancer?
4期仲拖成年仲可以咁好中氣
見唔少已經要長訓醫院甚至舒緩中心
醫療的確可以好大開支
尤其樣樣到診私家又屋企
仲要個仔女放棄份工貼身照顧
好甘
你99真係難得地有福氣

公爵府

littlefunpig 發表於 23-1-26 10:41
佢其實係咩cancer?
4期仲拖成年仲可以咁好中氣
見唔少已經要長訓醫院甚至舒緩中心

子宮癌,已擴散其他地方。佢每星期有睇中醫的。可能係咁,好夠中氣。

侯爵府

Bibibut 發表於 23-1-25 13:37
我係99最嚴重果時,日日放工都有上去。洗屎洗尿、轉身、抹身、幫手買醫療床,聯絡老友宅醫的醫生。因我做 ...

明白你嬲咩,面對緊同樣問題
我嗰個仲燒錢,明明公院有電療比佢唔做
去睇私家叫做,係私院洗左十幾萬
而家做完電療又再私家化療,
明明全部公立醫院都可以安排比佢
重點佢無保險claim 、仔女又唔係揾得多

大宅

Bibibut 發表於 23-1-25 13:24
話說佢去年驗到有癌症,己4期。無咩好做。又吾肯去醫 ...

我覺得樓主99都第四期 唔捱得好耐,佢d子女孝順佢都無話可說,明白旁人會戥佢地唔抵,唔忍心丈夫辛苦,但佢d子女無任何怨言就算了,樓主唯有忍多一排啦!始終生你養你都不是99,媳婦好難有同理心!我一向當自己是外人,男家任何事都不聞不問,咁樣做會輕鬆好多 。

首頁

尾頁

跳至