婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

isakan1993 發表於 23-4-21 00:14
您講的岩,所以奇怪的地方,係明明不窮,但係我同c6面前暗示很拮据,搞到我地覺得應該給多少少。給係可以 ...

就算佢儲俾其他人
你都管唔到6299每月個$80000收入喎

珍珠宮

isakan1993 發表於 23-4-20 23:11
您講的岩,我地原意真係控制d錢,係控制係使落返6299度,給他們好少少的退休日子,唔好覺得自己退休金越用越少,而唔係存起資助其他人。開這個post的目的,係想問大家經驗,如何判斷6299,或自己父母有沒有將您給的錢節省唔用,卻用來倒貼廢人

我唔想調整心態就算。。。。

你都寫住話原意係控制啲錢,控制老爺奶奶點洗錢,又自圓其說,話自己唔係要管老爺奶奶點洗錢

又話叔仔同妯娌係廢人…..
做好自己本份先啦….

你講到想老爺奶奶有好生活,請你學識尊重男家先,每人都有唔同價值觀,好生活唔係淨係睇錢嘅
家庭融洽、各人相處和諧,唔係下下用錢衡量,家中有人口蜜腹劍、無風起浪,難以安寧…..

大宅

樓主見呢邊無人撐, 已經轉過去香討開post啦
果邊d人叫佢唔好比家用, 有人撐佢佢都唔知幾開心呀
呢邊佢唔會再覆架啦

大宅

回覆 isakan1993 的帖子

睇哂幾頁,只奉獻樓主一句要睇化d,控制慾不要太強,更加唔應該將俾父母家用等同小朋友既零用,好唔尊重。
假設用樓主既logic, 請問奶奶作為長輩係咪應該又管下個仔同媳婦點用錢?如果睇唔順眼媳婦去旅行,食好野,買手袋或任何佢唔同意既消費,就大條道理叫自己個仔扣老婆家用?

如果樓主只係覺得已經做夠本份,同奶奶明明夠駛夠用又申窮,感到唔高興(外人可能以為樓主刻薄),我會明白。但要管長輩點用屬於佢既錢,又大大聲話老公個細佬係廢人(是衰到黃賭毒定只係無樓主夫妻咁搵到錢,仲要其實樓主無證據),就太霸道又睇唔起人了。

複式洋房

maggie.tang 發表於 23-4-21 12:38
呢邊佢唔會 ...

其實你都幾奇怪,點解你覺得我要人撐? 我又唔識你,就算你撐我又點? 幫到我什麼。 我一直都好簡單表達,係問有什麼應對方法,不要讓自己的錢被明顯挪用成其他用途。你點解會自己延伸想到其他野?

複式洋房

elliehui 發表於 23-4-21 15:16

睇哂幾頁,只奉獻樓主一句要睇化d,控制慾不要太強,更加唔應該將俾父母家用等同 ...

明白。謝謝。係甘的,如果我c6用自己錢買給我,99係沒野可以講。但如果99給錢我c6自己用, 但c6明顯用來買野給我,就係同用途不符了,就應該出聲。

其實好簡單,自己用自己錢,點用都得。用人地的錢,我自己覺得,理應按出錢人的意願,用途要相符。 如例如捐錢,但慈善機構拿給員工亂使,你都唔會覺得唔正常啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主上報啦
記者真易做

大宅

只有一點特別明確,C6同佢自己兄弟感情實在淡薄。 我自己幾兄弟姐妹多多少少、係心意,間唔中自己圍來夾一夾過年邊個手鬆啲比大份啲,比錢長老,大家高興。各自另一半從不計較。邊餐飯邊個埋單,無數好計。細個兩個多數夾細份,佢哋ok, 亞爸亞媽ok, 無計。

我諗,大部份人諗法都好近似,比老人家嘅錢,實在佢哋高興鍾意點洗就點洗。仔女比得心安理得。老人家要慳要儲儲埋埋比細仔,佢哋開心安心就好。

作為C6嘅另一半,本身就算佢睇唔開,都盡量避嫌免談比較好。雖則「一家人」,對家兩老,都係C6自己湊掂佢哋比較好。 比錢都應該係佢哋個仔親手比,免得比人覺得你夾住人哋個仔啲錢/ 人哋個仔啲錢搵搵埋埋,你唔知幫佢Fing左去邊… 誤會就唔好啦。

總的來說,我會覺得你幫C6管得多左啦~ 如果佢哋屋企暗地不和,就更加要保護一下你自己… 抽離返啲比較好,日後有乜事端茅頭都指返落佢哋個仔度好啲~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果話用你比嘅家用去貼叔仔... 我會覺得話用62嘅錢去貼叔仔更合適... 一個月比$5000, 真係貼唔到幾多去其他人到... 99講咩唔洗理... 62搵8皮, 點會唔夠洗呢...

複式洋房

lojo11 發表於 23-4-22 08:28
如果話用你比嘅家用去貼叔仔... 我會覺得話用62嘅錢去貼叔仔更合適... 一個月比$5000, 真係貼唔到幾多去其 ...

其實我只係覺得情況比較極端同明顯,我地才這樣覺得。試下深入少少想,就算62用他的人工倒貼叔仔(我同意我沒權利理會),就等於我要繼續付出,但極大機會用不到父母身上? 我都講過,我地一年下來點都給超過7-8萬家用,試想下,一定夠6299平常吃飯飲茶消遣,但他們竟然極度節省,野飲都捨不得加錢個種,但叔仔兩公婆來就白吃他們,幾貴都得。 我的兩公婆從來唔會係甘。我地好難唔懷疑將來會唔會付錢給他們買樓。(叔仔兩年內結婚,6299一直擔心他們沒地方住,他們的人工不可能買樓,最多租樓,6299經常表示擔心他們買不到樓)

大宅

isakan1993 發表於 23-4-21 18:12
其實你都幾奇怪,點解你覺得我要人撐? 我又唔識你,就算你撐我又點? 幫到我什麼。 我一直都好簡單表達, ...

你咪仲奇怪,既然係比左嘅家用你理得老爺奶奶點洗啫,你比得咁唔順嘅咪唔好比囉!況且比嘅係你老公又唔係你,上黎討論區嘅全部都唔識架啦,唔識嘅就唔比留言?

複式洋房

maggie.tang 發表於 23-4-22 12:18
你咪仲奇怪,既然係比左嘅家用你理得老爺奶奶點洗啫,你比得咁唔順嘅咪唔好比囉!況且比嘅係你老公又唔係 ...

你又奇奇怪怪了,我都沒話過你不可發言? 點解你又離題 (我明明一開始唔係問你撐唔撐我),又多奇怪想法?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

isakan1993 發表於 23-4-22 12:10
其實我只係覺得情況比較極端同明顯,我地才這樣覺得。試下深入少少想,就算62用他的人工倒貼叔仔(我同意 ...

如果叔仔無買樓能力,做父母想出手幫助,都無可厚非!6299幫買樓或經濟支柱叔仔,你同c6多多少少都會有間接幫手!點講大家都係一家人,都計唔到咁多,總之你同c6比開幾多就繼續比,唔會因為佢哋慳埋去照顧叔仔而加碼!

複式洋房

lojo11 發表於 23-4-22 12:38
如果叔仔無買樓能力,做父母想出手幫助,都無可厚非!6299幫買樓或經濟支柱叔仔,你同c6多多少少都會有間 ...

好,謝謝。 真係條氣唔順。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

isakan1993 發表於 23-4-22 15:35
好,謝謝。 真係條氣唔順。。。
你老公俾果5K, 又唔係50K, 咁都唔順氣, 睇開D 啦
你果5K 係少架啦, 人地62人工幾多都唔關你事啦
佢可能想成份人工80K直接資助細仔買樓呢?
咁5K 咪唔夠2 老用囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

maggie.tang 發表於 23-4-21 12:38
呢邊佢唔會 ...
我響香土見到呢個礦世奇鋪, 再返黎回覆樓主呢個控制狂
控制曬自己屋企財政, 俾得果5K 家用以為好多
仲講到貼叔仔一家, 其實講到尾都係想搵藉口cut 家用,
5K男家家用都想cut, cheap到

侯爵府

請問:你老公俾零用錢你,你有返工;之後佢對你洗錢方式有意見,你會有咩感覺?
1)跟你老公建議
2)覺得佢好煩,俾個小小零用餞(自己人工8萬,佢俾5千你)「阿吱阿咗」

你會唔會覺得「既然係俾咗我,就係我嘅錢;我又唔係去賭,我只係…」

「咁你以後唔好俾我啦,咁多聲氣」

你哋係想孝順,佢又唔係慳到冇飯開去幫個細仔;就算係,都係老人家意願,提醒下,就算。再孝順d,又有能力;咪再俾多啲/叫佢哋一齊住。你哋睇到實,一定食好住好

複式洋房

jackiemei 發表於 23-4-24 12:09
請問:你老公俾零用錢你,你有返工;之後佢對你洗錢方式有意見,你會有咩感覺?
1)跟你老公建議
2)覺得佢 ...

根據您的例子,如果我收老公零用(例如給我買日常護膚品,衣服),但例如我背住他用來捐助其他人,我覺得我都對唔住老公

複式洋房

littlefunpig 發表於 23-4-24 11:42
我響香土見到呢個礦世奇鋪, 再返黎回覆樓主呢個控制狂
控制曬自己屋企財政, 俾得果5K 家用以為好多
仲講到 ...

如果您有認真看‘’鋪‘,就唔會有您所講的結論。我沒有控制家用用在什麼指定地方,只要係確認用在6299身上就得了,點解您可以誇張地描述係控制狂?。你邊度見到我想cut? 其實您閱讀理解有障礙,真的勸你少上網好d,唔係會胡思亂想

翡翠宮

isakan1993 發表於 23-4-24 13:55
如果您有認真看‘’鋪‘,就唔會有您所講的結論。我沒有控制家用用在什麼指定地方,只要係確認用在6299身 ...
用在奶奶身上, 用在邊個身上你都可管? 要點確認? 俾單你?
你會唔會太多管閒事
錢俾左去就係人地, 你管人點用錢??
你果D所謂既理由, 全部都不是理由
最明顯既原因只係唔想加/cut 家用!
心態表露無遺

首頁

尾頁

跳至