少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上個禮拜細佬升咗中學之後,第一次同同學出街做地理科專題研習,地點係香港仔。雖然唔係第一次自己出街,但係呢次算係佢第一次自己出街去到咁遠嘅地方。佢哋呢次專題研習嘅目的係要去視察唔同嘅土地用途,當然仲要影啲相啦。對於一個啱啱升中嘅同學仔嚟講,呢件都係一件大件事,所以佢一早已經同我哋講咗要同同學去做呢個專題研習,亦都一早同啲同學傾好曬大約會點樣做。其實我同老婆開頭都有啲擔心,佢同啲同學全部都係中一仔,要去到咁遠會唔會有問題呢?老婆仲問阿仔使唔使車佢去,阿仔就話因為同埋同學一齊,所以佢哋已經計劃好點樣去,我就諗住都已經中一應該係時候畀佢自己試下。

去之前見到阿仔好仔細咁睇地圖,計劃緊當日嘅路徑。見到阿仔咁努力,咁我都陪佢一齊睇下google map計劃一下當日嘅行程同埋要影嘅目標。阿仔仲記低曬當日嘅路徑驚自己唔記得。到出發前一日老婆都仲問佢需唔需要車佢返嚟,阿仔都係話唔想,因為如果我哋去車佢走,就好似唔理其他同學咁,好似唔係幾好。我老婆都話車埋佢啲同學一齊走,但係最後阿仔都係話自己同啲同學搭車。

到佢出發咗,老婆都有少少擔心,不過見佢都一路間唔中有whatsapp老婆去到邊度,又好似冇乜嘢咁。到佢返到嚟我哋問佢做成點,佢話都完成曬事前準備嘅嘢。不過佢話原來去到集合嘅地方,先至見到原來有兩個同學嘅媽咪跟埋一齊去,呢個係佢哋事前全部都唔知道嘅。由於有兩個媽咪喺度,所以阿仔話佢哋全程其實都冇乜講嘢,到去到香港仔,嗰兩位媽咪就主導所有影相工作同埋去邊度影,最終都唔係好跟佢哋啲事前嘅預備,而且因為有家長跟埋去,所以佢哋全程都唔係太多嘢講,坐車嘅時候,佢啲同學大部分時間都係各自玩手機。

其實我都理解同體會嗰啲跟埋去家長嘅心情,就正如阿仔去之前,其實我同老婆都有啲唔放心,因為始終都係第一次去咁遠嘅地方,但係始終我哋都覺得需要畀佢嘗試,而且又帶住手機又畀咗足夠嘅錢佢,照計都冇乜嘢大問題,況且佢哋又有成四個同學一齊去,都應該可以互相有照應。但係嗰兩個位跟埋去嘅家長,可能都仲係唔放心,所以最終都係跟埋一齊去,但係咁樣都幾影響班細路仔,好似阿仔咁,其實佢前一晚自己已經同同學計劃好曬要做嘅嘢同要去嘅地方,但係忽然嗰兩位家長嘅出現就打亂曬佢哋嘅計劃,阿仔話連影相都係嗰兩位家長影,所以到而家佢都未收到啲相做功課。況且都讀到中學出去做專題研習都仲有家長跟住,連阿仔都話嗰兩位同學都好似有啲尷尬咁。雖然嗰兩位家長冇乜干涉佢哋傾計,但係佢話始終都有啲唔係好自然。

我明白家長會有擔心,但係其實呢啲都係細路仔慢慢長大學習獨立嘅機會,好似呢次專題研習咁,話曬都係幾個同學一齊去,而且都係搭港鐵,點對點咁到目的地,照計出問題嘅機會唔大,係一個好嘅機會畀呢班細路仔嘗試自己去完成任務,所以阿仔同啲同學事前都好小心咁去計劃。我明白家長有擔心,我自己都有,但係細路仔始終都係要學獨立,如果仲係事事干涉,細路仔可能會唔開心甚至乎會反感添,而且唔搵機會畀佢哋慢慢學習獨立,做家長又要跟到佢哋幾時呢!

珍珠宮

csir3290 發表於 23-12-10 10:29
上個禮拜細佬升咗中學之後,第一次同同學出街做地理科專題研習,地點係香港仔。雖然唔係第一次自己出街,但 ...

吓,已經中一咁大個,仲唔放心?

子爵府

回覆樓主:

唔使咁擔心,信任佢地可以做到的,如果你地放手俾佢地去,佢地會好有滿足感的,如遇到困難佢地會從中學習放心

大宅

2024勳章

csir3290 發表於 23-12-10 10:29
上個禮拜細佬升咗中學之後,第一次同同學出街做地理科專題研習,地點係香港仔。雖然唔係第一次自己出街,但 ...

年代不同. 1977年, 我小學4年級, 因為鍾意集郵原因. 我1個細路, 搭車搭船由屋企慈雲山去中環新郵政總局 買只有在郵政總局才有得賣的郵票. 回到家後, 我老媽問我成日去咗邊? 我講我去咗中環, 搭天星小輪過海時, 有個外國人問我的簡單英文問題, 我可以簡單的回答, 我同個外國人交談了大約3分鐘.. 我老媽好高興我啲英文可以同外國人溝通, 佢一啲担心都無.

如果換轉是現在, 家長肯定担心細路會否遇著個GAY佬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊