6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

轉左2號仔之後BB啲便便愈來愈硬,已經俾左水同果蓉佢食都冇咩用,到而家已經2日冇便便,仲有咩可以做?

別墅

bb幾個月大? 會唔會係因為太早轉2號仔

複式洋房

pizza_m56 發表於 24-2-13 20:08
bb幾個月大? 會唔會係因為太早轉2號仔
去到7個月之後就係重得慢好多,成長線都跌左,有打去健康院問,建議我地轉餵2號,話可能因為營養需求唔同左,點知到便便有事

複式洋房

回覆 boscofungck 的帖子

可以轉心美力試吓…我個B之前都係因為無便便先轉奶粉,媽媽會嘅朋友教轉飲呢隻,話有HMO對小朋友腸胃好,我個B轉左無耐就有返正常便便啦

大宅

你係米續餐轉?要比BB腸胃適應下先,我B飲金裝美素,腸胃冇問題同埋佢加有益生菌對腸胃好

大宅

可能係BB未適應2號奶粉。我仔一路食美素金裝1歲之後先換2號食,體重達標,易消化,便便都日日有。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係啱啱轉,都要俾d 時間bb適應,不過你話出左生長線,會唔會係bb唔適合呢隻奶粉,唔吸收?如情況持續,你可以考慮轉隻幫助腸道健康又易吸引的奶粉試下

複式洋房

meiyi99 發表於 24-2-14 21:12

可以轉心美力試吓…我個B之前都係因為無便便先轉奶粉,媽媽會嘅朋友教轉飲呢隻, ...
+1, 我個仔一出世就食佢, 到而家3固, 一路腸胃都好健康! 我揀奶粉之前有上網做過research, 佢有HMO同益生菌幫到BB腸胃消化, 去便便都順暢好多

大宅

虎到金來勳章

會唔會係奶粉唔夾? 我bb飲美素金裝 就算轉號數都無呢個問題 bb吸收同消化都好好 同埋另外都要幫bb肚仔按摩 加咗固之後都餐與餐之間飲多啲水 睇吓改唔改善到

別墅

我bb都係飲開金裝,消化得幾好,日日都有便便,一直keep住係生長線上面,如果啱啱轉奶粉可以再觀察多一排先,比佢適應下,可以多啲幫佢肚仔按摩下

男爵府

轉奶粉後有咁嘅情況,可能同奶粉有關,搵吓另一款有益生菌嘅奶粉,幫助消化。

另外,生長線都只係一個參考,如果BB食得瞓得,好快追番。

複式洋房

如果持續係咁,大機會係隻奶粉唔夾。試下轉隻有益生菌 & 易消化d既奶粉啦,我bb依家飲緊隻kabrita羊奶都幾唔錯,羊奶係會易消化過牛奶,你可以睇睇

複式洋房

好多奶粉都有益生菌, 但都要揀啱, 我自己俾hipp阿b, 得呢隻嘅益生菌係hmp, 其他好多都係hmo, 但得hmp先係母乳成份入面嗰隻益生菌, 阿b嘅吸收同消化同埋身時都一樣

複式洋房

可能未適應

別墅

manmanko 發表於 24-2-15 13:27
可能係BB未適應2號奶粉。我仔一路食美素金裝1歲之後先換2號食,體重達標,易消化,便便都日日有。 ...

請問你轉2號嘅時候係一黎就轉 定一日其中一兩餐轉?bb依家10個月大 都係食美素金裝一號 毫無頭緒唔知點轉2號

大宅

boscofungck 發表於 24-2-13 23:11
去到7個月之後就係重得慢好多,成長線都跌左,有打去健康院問,建議我地轉餵2號,話可能因為營養需求唔同左 ...

會唔會係加固方面食唔夠?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊