婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢個阿嫂(老公的阿嫂)真係極品中嘅極品,我嫁入嚟咁多年,見佢不停咁攪事攪非,又以為自己真係最大(其實根本大家係平輩),乜事都要管,乜事好似都要請示佢。佢要人人將佢放喺第一位,萬一邊個唔埋佢堆,佢就針對嗰個,仲會耍手段令男家啲人都憎埋你,不過,佢咁嘅人格,我恕難從命。
佢明知我地屋企同奶奶家離好遠,我個細路第日又要返學,做親節都夜一夜食(就佢收工),揀親都星期日食,食完返到家已夜晚12:xx,起初也好嬲,都唔就吓我地,佢地有車,細路又好大個了。好啦,咁咪唯有少啲出席啦(都廢事嬲),奶奶又唔鐘意,阿嫂又成機加大力度,話我地成日唔出席,我老公咪出聲,話係你地肯就,所以咪唔食。如是過左N年,中途個八婆仍有好多事攪我,不過好少見,都廢事理佢。
直至今年,一齊食飯,見佢成日望住我個仔,我都知之後一定有野,第二日,奶奶打來,話阿嫂話唔知係咪阿仔啲牙唔齊,所以食唔到魚😠,
(點會食唔到魚?)又話阿仔講野唔清,真係忍無可忍,我嚟緊見佢諗住見佢玩吓佢,大家點睇?

侯爵府

無視一個人先係對一個要面子既人既最大懲罰,你仲諗住玩返佢?咪正中佢下懷,佢就係想挑釁你,何必中人圈套?我係你,我會所有節日自己提前同6299食,又不失尊敬又唔洗見到個大嫂

複式洋房

回覆 free2020 的帖子

謝謝回覆,我有提前同奶奶食飯,亦好少出席飯局,但老人家有時好想齊人一齊食,所以我咪間中出席😊, 我有用無視法一段時間,佢話我忍到佢,但我好討厭佢話我仔,所以先咁諗。

大宅

回覆樓主:

呢啲都係你大嫂嘅本事,令到奶奶企係佢嗰邊,咁多年可以聲大大話事,你唔係埋堆咁咪每次出席淨係做場戲交功課,有時呢啲都係做老婆責任之一,同埋你老公會有眼睇,相信佢會欣賞一個大方得體嘅老婆,都唔要一個食餐飯背後都要去諗定點玩嘢嘅老婆, 你大嫂做啲八婆行為,你又跟住去做其實同佢有咩分別? 家和萬事興,如期浪費時間點樣諗去玩人報復,不如用啲時間嗲吓氹吓自己老公,俾老公知你每次食飯為都好受委屈,叫老公補償下仲好。

Rckp0623    發表於 23-12-20 14:11

大宅

蛋糕達人 發表於 23-12-19 00:20
呢個阿嫂(老公的阿嫂)真係極品中嘅極品,我嫁入嚟咁多年,見佢不停咁攪事攪非,又以為自己真係最大(其實根 ...

其實你無咩可以做,不過。如果我收到個咁既電話,我應該會對住奶奶發嬲
你保持住唔見,d飯局淨係你老公帶個仔自己出席。或者你出席個陣無視佢,唔好同佢有眼神交流,唔同佢講野,佢一行埋黎,你就走開。

侯爵府

蛋糕達人 發表於 23-12-19 00:20
呢個阿嫂(老公的阿嫂)真係極品中嘅極品,我嫁入嚟咁多年,見佢不停咁攪事攪非,又以為自己真係最大(其實根 ...

係我收到個電話,會直接同99講,牙唔齊係咪阿嫂比錢我同阿仔箍牙,唔係就收聲,同埋唔該比番d常識。
洗乜驚佢,又唔係佢養我全家,佢叻盡咪周圍講是事,咪講飽佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊