少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

Re: 孩子令你感動的說話

samanthaanson,

你同你囝囝關係緊係好好架喇.. 

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

男爵府

畀面勳章

盛媽,

有呀,我有問佢~但靜靜只係答我話: 係呀!我唔開心呀~之後就哭了~攪到我都哭埋....
盛盛都好懂事呀!靜靜都有類似盛盛咁樣,仲問我:妳唔舒服咩,要睇醫生食藥藥呀~
嘩~個種感覺真係.......就算佢百厭令我地激氣~都係番到(值得)

男爵府

畀面勳章

samanthaanson ,

妳囝囝真係好懂事呀~得4歲人仔 :mrgreen:

子爵府

我仔一路都話大個咗想做警察, 消防員啲幾種男仔最想做既職業, 點知有次佢無端端佢話都係想做醫生啦! 我就問佢點解啦! 佢話 : 我一定要做個好醫生, 我唔想你老, 唔想你病, 我要努力啲醫返好你至得, 我一聽到就當然笑到合唔埋口啦!

大宅

畀面勳章

靜精媽咪, 各位媽咪,

有次亞仔d玩具整到我.. 我就乘機咋喊..又唔啋佢..跟住佢就jeb 咗一聲..然後氹我..叫我唔好喊啦媽媽..我啺翻你啦..我陪住你啦..(隻手就箍住我條頸).. 又叫我..媽媽你唔好咁少氣啦.. 跟住我就認唔住笑咗出嚟 

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

別墅

上個星期同個仔玩英文卡, 起身按住個腰, 個仔見到走過來幫我捶了几下 (因生左豬仔後腰係差o的啦)
媽媽 : 豬仔, 媽媽老啦!
仔仔 : 媽媽好, 媽媽好,
煮飯洗衣真辛苦,
媽媽日夜照顧我,
我要做個好寶寶,
祝福媽媽永不老! (係學校的兒歌, 用國語讀)
佢係即刻念出來, 聽完後我忍不住 :-( :-( :-( , 佢見到咁, 快o的去拿紙巾俾我, 我話豬仔, 你知唔知什麼是開心到:-( 媽媽依家就係開心到:-( :-( , 跟住摟住佢係咁啜
ChuMa

子爵府

好媽媽勳章

一齊睡下午覺時...
靖嵐:"媽媽, 我好愛你, 所以我想第日同你享受生活~"
我想要9999呀...

洋房

我的bb已23個月大, 上個月起,每次有人比嘢佢食,佢都要多一份, 左右手各取一件,跟住話要比媽媽! 其他人問佢要,佢都said "no".攪到我好"監介".但好開心. 最好笑的是以前我的三個弟弟都係, 細個時,佢哋都會留一份食物比我, 因家人都比較重男輕女, 有好嘢一定比仔先,我家仲係三個仔,我多數無份,佢哋會合起來,夾一份比我! 想唔到,依家個仔都係! he! he!

男爵府

BK Milk勳章

禁止訪問

洋房

我的囝囝2years old2months 每天放學會說:媽媽,我好掛住您呀! 令我feel so sweet

大宅

我個仔兩歲幾時,有一次我鬧佢唔食飯,佢話:「媽咪,你唔好鬧我啦!你知道我好錫你架!」lum死我,老公話個仔都冇咁樣同佢講過,搞到佢好妒忌

子爵府

昨晚爸爸沖奶奶時不小心被熱水燙到手
媽咪[呀, 痛唔痛呀, 咁唔小心]
天天好大聲 [唔制, 我唔制]
爸爸 [你咩唔制呀]
天天含住淚好惡叫 [唔制, 唔可以]
媽咪細心發現了 [你唔想爸爸整到手呀?]
天天眼淚流出來嘟起小嘴小聲說[係呀, 我唔想爸爸燙到手麻, 我好心痛麻, 我好心痛架.....]
爸爸立即放下奶樽抱起天天說 [傻豬, 爸爸皮皮好厚, 唔痛架]
天天蹶嘴說 [但我個心好痛呀, 我唔想你燙到手手呀]
爸爸媽媽都感動得哭了 :-( :-( :-(

[餵藥]
天天3歲2星期時媽媽感冒了
天天: [媽咪, 幾點啦]
媽咪: [九點多了]
天天: [你還不快些食藥?]
媽咪: [是了是了, 媽咪忘了]
天天跑去拿出藥袋說 [等我餵你食啦]
媽咪裝害怕 [但是我怕苦, 唔想食]
天天一邊將藥袋里的小藥包倒在床上一邊說 [不食藥病病怎會好呢? 藥藥幫你打細菌架麻.]
媽咪 [我怕苦]
天天把小藥包中的拿一粒放進媽咪嘴里說 [張大嘴啦, 我幫你放喉嚨錠, 飲啖水就食左了, 知唔知呀]
見我食完一粒, 天天就把藥包放進藥袋, 再拿另一包說 [你放心啦, 我不會搞錯架, 不會俾你食兩次架, 食兩次唔得架, 現在食這種三角型的藥藥啦, 張大嘴啦………]
媽媽好笑又欣慰, 養兒三年, 此乃甜蜜的回報也.

zoieshiulum  阿仔好正:)  發表於 13-1-4 16:53
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

禁止訪問

洋房

謝謝

大宅

好媽媽勳章

我帶五歲大的囡囡去探外祖父後,她對我說:
"媽咪呀,我第日大個女要好似你錫公公咁錫你!" :lol:

洋房

聖誕節假期帶同17個月大的女兒呈呈往婆婆碧桂園屋企渡假, 由於要上班, 我跟先生先回港, 女兒與婆婆等人多留幾天歡渡假期。婆婆跟我說不見了媽媽兩天的呈呈不時唱著"mummy mummy where are you?" (play along 其中一段)。1月2日去碼頭接船, 親耳聽到她唱"mummy mummy where are you?"真係冧死。

大宅

話說早幾晚我坐係老公側邊撟住佢隻手睇電視, elyse 就坐左係我地前面自己玩緊, 我睇睇吓電視, 無 la la 發起姣上黎同老公講左句 '老公, 我愛你' (當時~~我愛你~~呢三個字我係用國語讀o既) :lol: :lol:

elyse 聽到, 好大反應, 即刻樸埋黎, 好鬼嗲咁又講埋一份 'daddy, 我愛你', 'mami, 我愛你' (佢講~~我愛你~~又係學我咁用國語講) 今次係佢第一次講就已經講得咁'正' 我同老公當期時好開心笑到收唔到口.. 我老公仲好鬼冧咁即刻抱起個女係咁錫 :-P 三口子玩到 din 哂 :mrgreen:

自o個次之後, elyse 呢幾日都會無 la la 咁走埋黎同我地講 'daddy 我愛你' 'mami 我愛你' (都係用國語講) :mrgreen: 有時候講完就會錫吓我地, 我同老公聽到心都甜哂 :-P .............唔覺唔覺, 亞女真係好似大個左好多咁, 佢依家已經識得'''賣口乖'''呢招 lu :lol:

大宅

諗日同個囡搭車, 要落一條好長

大宅

今晚食飯時,囡囡好曳,我鬧左幾句,跟住我冇再出聲.
到囡囡訓覺時.
囡囡問:媽咪係咪唔開心.
我答 :係.
囡囡話:你唔好唔開心啦,我想你開心呀!
我話 :知唔知媽咪點解唔開心.
囡囡答:唔知
我話 :因為你曳,所以媽咪唔開心.
囡囡話:我以後唔曳,媽咪唔好唔開心.(跟住囡囡有d眼濕濕)
:-( :-(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊