單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

單親友 發表於 20-7-10 15:16
我同前妻有兩個小朋友,一個4歲一個2歲,當初係奉子成婚,婚後都有好多嗌圾,少少事都會嘈交,又話要搬返 ...

我曾經都有選擇過想去原諒佢,話比自己聽無事嘅,會捱得過嘅,佢個心會有我嘅。但係,雖然咁諗,始終同佢朝見口晚見面,我個心始終過唔到自己嗰關。好想再次擁有佢,但慢慢變到不願再靠近她,久而久之同佢相處多幾個月就選擇和平分開,雙方同意離婚,一齊撫養對仔女,小朋友跟我,原因係我有地方住,又有家庭可以做我後盾,前妻會比贍養費,佢就一得閒同放工時就會同仔女相處。

複式洋房

單親友 發表於 20-7-10 15:44
我曾經都有選擇過想去原諒佢,話比自己聽無事嘅,會捱得過嘅,佢個心會有我嘅。但係,雖然咁諗,始終同佢 ...

佢話唔想小朋友大過先決定離婚,小朋友早知道好過十年八載之後先講,離婚又不是令小朋友失去雙親,我地仲可以好融洽咁相處,仲有一齊食下飯,一齊去主題樂園玩,繼續做對仔女嘅父母,照顧仔女,做佢地後盾。依加前妻都有新嘅伴侶,我只能夠祝福佢地,我仔女都見過佢地,有時仲會見面,只要唔好上嚟屋企就得。放過佢同佢嘅錯,都可以係一種解脫。

大宅

單親友 發表於 20-7-10 15:55
佢話唔想小朋友大過先決定離婚,小朋友早知道好過十年八載之後先講,離婚又不是令小朋友失去雙親,我地仲 ...

哩種解決方法真係幾好,你識得係自己身上搵原因,都好難得,冇咗互相埋怨,淨係專心做好父母角色,放生別人,放生自己,真係好欣賞你地。

大宅

佢話唔想小朋友大過先決定離婚,小朋友早知道好過十年八載之後先講,離婚又不是令小朋友失去雙親,我地仲 ...

好好嘅分享呀!始終大家都會為小朋友著想(emoji)(emoji)

複式洋房

tragicby 發表於 20-7-10 23:12
哩種解決方法真係幾好,你識得係自己身上搵原因,都好難得,冇咗互相埋怨,淨係專心做好父母角色,放生別 ...

父母過得好,仔女又開心,無謂糾纏於邊個錯。發生甘既事個個都有錯都有做得唔好既地方。分開好過一齊,因為唔知幾時又爆出黎,到時仲難受。
下個會更好

大宅

單親友 發表於 20-7-11 17:00
父母過得好,仔女又開心,無謂糾纏於邊個錯。發生甘既事個個都有錯都有做得唔好既地方。分開好過一齊,因 ...

放生人放生自己(emoji)(emoji)

珍珠宮

其實也是好事,最緊要佢會見小朋友先,關係好,樣樣都好過D...加油了...

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-16 13:35
其實也是好事,最緊要佢會見小朋友先,關係好,樣樣都好過D...加油了...

只是夫妻之間積累的問題,同小朋友無關,所以一定見小朋友,一齊繼續照顧,盡父母的責任,恩怨分明,離婚唔係罪唔係錯,一切過得更好

珍珠宮

單親友 發表於 20-7-16 19:23
只是夫妻之間積累的問題,同小朋友無關,所以一定見小朋友,一齊繼續照顧,盡父母的責任,恩怨分明,離婚 ...
那也不錯了...離婚唔係問題,大把人離婚啦...不過有呢度D人企視人離婚...好彩的我,識到好的另一半...生活好好,也C 服..各樣好順利...

加油了...

大宅

回覆 Macusmama 的帖子

離婚令我搵番自己, 希望自己同個好好生活已經好足夠, 替你開心, 搵到另一半, 祝你繼續生活開開心心~~

珍珠宮

Jan.Jan 發表於 20-7-17 16:28

離婚令我搵番自己, 希望自己同個好好生活已經好足夠, 替你開心, 搵到另一半, 祝你 ...
好開心,生活也好好,現計劃買樓同將子女送外國讀書...

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-17 13:31
那也不錯了...離婚唔係問題,大把人離婚啦...不過有呢度D人企視人離婚...好彩的我,識到好的另一半... ...

有人覺得離婚對小朋友唔好就唔願離婚,有人覺得離婚好
你好幸運了,希望你幸福

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-17 17:23

原來生活甘美滿

複式洋房

Jan.Jan 發表於 20-7-17 16:28

離婚令我搵番自己, 希望自己同個好好生活已經好足夠, 替你開心, 搵到另一半, 祝你 ...

係,搵翻自己就好
我都希望你幸福

大宅

Macusmama 發表於 20-7-17 17:23

嘩,好幸運呀!

大宅

單親友 發表於 20-7-18 09:51
係,搵翻自己就好
我都希望你幸福

我都祝你每日生活快樂,搵到自己真正嘅幸福

珍珠宮

單親友 發表於 20-7-18 09:48
有人覺得離婚對小朋友唔好就唔願離婚,有人覺得離婚好
你好幸運了,希望你幸福
...
講真,而家咩年代了..其實好普通....不合咪分開囉...我父母也非常開通...佢地也說好平常...唔洗為一個人而不開心同辛苦自己,為咩呢?唔值...可能你揾到一個仲好D的人去相伴咪仲好...

珍珠宮

單親友 發表於 20-7-18 09:51
係,搵翻自己就好
我都希望你幸福
你也要有自信,為自己有個目標...加油...

珍珠宮

Jan.Jan 發表於 20-7-18 17:23
嘩,好幸運呀!
你有心去做一定也做到的...點去爭取你想要的東西...就會成功的...

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-20 13:21
講真,而家咩年代了..其實好普通....不合咪分開囉...我父母也非常開通...佢地也說好平常...唔洗為一個人而不 ...

https://youtu.be/Xc7XtRTVImo
產後抑鬱不獲前夫理解 單親媽媽:低質的婚姻不如高質的單身

望着眼前漂亮自信的Elaine,很難想像她有過一段黑暗經歷。 「當時我會抱着孩子不停哭,卻説不出為甚麽難過。」20歲出頭,殷切盼望當媽媽的Elaine迎來了第一個寶貝兒子,但她卻不開心。

https://youtu.be/ajvz69YTlCg
【走出產後抑鬱】做媽媽本來係件開心事,但唔少媽媽因各種問題與壓力而患上產後抑鬱,就如22歲誕下囝囝嘅Elaine。丈夫與奶奶嘅冷漠、不理解,令她病情加劇,幸好堅強嘅Elaine成功走出產後抑鬱,更以過來人身分鼓勵新手媽媽:「女人不是因為叻而成為媽媽,而係成為媽媽之後,才發現自己有幾叻!」

首頁
12345...7

尾頁

跳至