6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

水果寶寶 發表於 16-11-19 12:02
回覆 queenieo00 的帖子

bb都可以用....只係攞證時要帶bb同正本文件...入境處的link我打咗响上段回覆, 你 ...

唔該曬你丫!:mother:

大宅

水果寶寶 發表於 16-11-16 13:35
其實我後來才知最方便申請係齊文件郵寄去人民入境事務處(註:第5,6項寄副本,而第7項開票)+回郵信封, 若冇咩 ...

我填齊文件,同埋自己DIY阿仔既相,之後放入投遞箱,一星期已經收信,叫我14個工作日後去先前所指定既人事登記處拎,之後即刻上網預約拎證。到時帶埋BB同所有文件既證本就得。

大宅

各媽媽注意 : 前幾天同朋友傾開, 佢之前申請也是用郵寄方式, 到去取證時, 當天因為太多人, 預約取證同當天取籌爆哂, 職員講若今日就咁walk-in冇預約冇籌未能安排了(始終人手有限, 元朗辦事處取證), 所以各媽咪留意若取證果間平時都較爆同多人, 那麼預約取證會較安全

大宅

水果寶寶 發表於 16-11-29 10:45
各媽媽注意 : 前幾天同朋友傾開, 佢之前申請也是用郵寄方式, 到去取證時, 當天因為太多人, 預約取證同當天 ...

元朗好爆,尤其星期六。我一收信就預約上星期五去拎,由去到去自助counter掃信既barcode,之後都係30分鐘內拎咗走人。

別墅

MonsterGary 發表於 16-11-21 18:23
我填齊文件,同埋自己DIY阿仔既相,之後放入投遞箱,一星期已經收信,叫我14個工作日後去先前所指定既人事 ...

我也打算自己同阿b影,仲有大女同自己的也到期要續證,想一次影三個,然後下星期三去申請。請問難度高嗎?你好叻,一take過搞掂

男爵府

Happiness108 發表於 16-12-9 23:38
我也打算自己同阿b影,仲有大女同自己的也到期要續證,想一次影三個,然後下星期三去申請。請問難度高嗎? ...

請問點自己影相?影完再出去晒?

別墅

MonsterGary 發表於 16-12-4 23:53
元朗好爆,尤其星期六。我一收信就預約上星期五去拎,由去到去自助counter掃信既barcode,之後都係30分鐘 ...

想問點預約取證?上網定電話,thx(emoji)

大宅

Happiness108 發表於 16-12-9 23:38
我也打算自己同阿b影,仲有大女同自己的也到期要續證,想一次影三個,然後下星期三去申請。請問難度高嗎? ...

先用白色卡紙做背景,影完就用背景白色嚟set番白平衡,之後就執番相既光暗,然後用photocap set好size同對齊位。然後用photo printer印出嚟

Photocap點用可以參考以下網址:
http://m.xuite.net/blog/yh96301/blog/63497247

大宅

csm0424 發表於 16-12-10 16:35

我有canon既熱昇華Photo printer,所以直接印出嚟再剪

大宅

csm0424 發表於 16-12-10 16:35

封信有教既,我懶得打電話,所以上網預約

首頁

尾頁

跳至