婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:終於忍唔住,請走左個未來弟婦

別墅

複式洋房

唔好意思,我未識點樣link返d 回覆答,所以一次過呢度答:

我同c6確實係同居的,一年前打算結婚已收返層樓(
2房),開始小裝修成我地dream house, 唔係豪裝,都係油返d油,換傢俱。後來婚期改後左一年,我同c6都唔想呢段時間再租俾人,就搬左入去開始同居。可能有jm覺得咁樣係唔好。但我同c6當時搬出來住,先過住同居生活,可能係當時唯一可以令我堅持到同c6繼續落去的一個方法

我唔係將弟婦由我6299屋企請走,係佢來左我同c6家坐月, 我地屋企有間客房,佢來住期間就住客房的。

我只係想講出來,如果引起大家困擾,唔好理我就得...

大宅

大宅

回覆:maggieyhy 的帖子

成功守護自己的家,撐!

大宅

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

留毛

大宅

追,緊張

大宅

追,加油

子爵府

大宅

伯爵府

大宅

子爵府

大宅

大宅

複式洋房

上年年初,我同c6都有共識諗住上年年尾12月結婚。因為w都係岩岩開始有d儲蓄,都係諗住簡單為主,所以都係大概上年3月先開始搵酒席,book期影pre-wedding 。到上年4月初大部分野都定好(諗起都覺得幾快手), 訂左酒店function room 擺10圍,打算只請男女家親戚,同事朋友另外再請食飯。

到上年5月母親節男家食飯,叔仔第一次有女朋友(即依家的叔仔老婆,都係叫住弟婦先)出來,好似話當時拍左半年拖。當日有我,c6, 6299, 叔仔,弟婦。咁因為我同c6收剛剛收到pre-wedding d原相,我地就曬左d俾6299睇住先。當晚氣氛都ok, 淨係講左少少結婚野,介紹下大家背景,講下我同c6打算點裝修下間屋咁。最記得係弟婦叫我俾佢睇擺酒酒店的相後 , 話佢地到時結婚都要搵間咁靚。 我當時覺得無咩野

本來我已開開心心等做新娘,一直都無風無浪,直至10月中,過大禮前3日。我諗我永遠記得呢日。

當日返工期間,我c6收到屋企人急電,話果晚要返6299屋企食飯, 有事要傾。 我本來打算唔去,因為我同c6新家在裝修,我想去睇睇。點知同6299講話唔返去食後,佢地同c6講我地一定要一齊返。當下已經有不詳的感覺。

返到去食飯,6299,叔仔同弟婦都已到左。 咁我去廚房幫手開飯之後先坐低,當下已經見到c6目光好凝重。食食下就到戲玉,叔仔話弟婦應該有左,想盡快結婚,之後接住即問我,話希望我讓d酒席出來, 因為時間好急,佢地搵唔到好日子靚地方仲有位俾佢地擺酒。

當下我個腦已經空白一片, 我俾唔到反應。 到我回過神,至發現我已經喊緊。 c6問佢點解係應該有左,叔仔話應該只有兩星期,係用棒驗,未確定,但想大家傾左先。 我即刻問佢地唔可以另外自己訂酒席? 6299就話習俗上唔可以同年有2個新娘入門。c6問咁叔仔遲d結唔得? 弟婦就喊哂口話我地想佢大住個肚入門咁羞家?! 佢會情願落左個b。

一講落左個b,6299就望住我,問我可唔可以讓俾佢地,仲講話屋企已經無左大哥大嫂,唔想無埋個孫。我當時嬲到都無理佢地係咩人,突然好似變左另一個人咁,啤住佢地,好冷靜咁講,叫佢地驗清楚先好同我講,跟住就開門自己返屋企。

c6其實有追落樓,但我早佢一部lift,落樓就行到路口上左的士,c6只係見到的士車尾,佢之後同我講返,話我聽唔到佢叫我,又唔聽電話。

返到屋企,我同父母細佬講"我唔嫁啦", 就入左房,之後再出房沖涼返房瞓。細佬之後同我講,我當時好似見佢地唔到咁,差d嚇死佢地。

複式洋房

對唔住,因為件事係今日發生,仲有好多手尾跟,電話,whatsapp都好多,我有時間會更新。

開post目的只係想同可能會明白的人傾下,唔係想呃like,都唔係講故仔老作,如果打得好亂令大家唔明,各位睇過就算啦...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:對唔住,因為件事係今日發生,仲有好多手尾

原帖由 maggieyhy 於 15-09-13 發表
對唔住,因為件事係今日發生,仲有好多手尾跟,電話,whatsapp都好多,我有時間會更新。

開post目的只係想 ...
唔水急,不過要快…

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至