少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

2歲4個月,還未識講說話

我仔仔已2歲4個月,還未識講說話,點算呢?請各位幫忙﹗有什麼方法可幫bb呢?佢下個月就INTERVIEW,我担心佢 FAILED。

大宅

Re: 2歲4個月,還未識講說話

男仔講話會迟少少. 如果你擔心可以去健康院搵姑娘幫你.

大宅

好多識講野去到in都一粒聲吾出架,有D interview只同dad/mon chat 下,比D野小朋友玩睇下佢D反應就OK。吾好咁大壓力啦,去check下law D專業意見你會安心D。

大宅

今日check 咗啦,健康院話要下星期二再去見專業醫生,我現在好驚。怕結果另我難接受。d 姑娘問我個仔 d color,佢唔識答覆,但我昨天先同佢玩認 color同認卡通人物,佢都識答。好奇怪﹗若果下星期結果不理想,我真係唔知點算好。姑娘更見議買一 d 木制的積木比佢疊起,知唔知邊度有得買?

大宅

唔洗太擔心~! 柏霖2.5歲先開始講野, 而且只係會叫'爸爸', '媽媽', '婆婆', '奶奶' 等簡單字句~! 當時重擔心佢係咪有問題~?! 誰不知到而家3歲4個月, 不但會講所有野, '博咀'最叻潻, 重每日不停咁講野~! 叫佢唔好嘈佢都唔聽呀~! 所以唔洗太擔心~! 男仔講野係會迟D架~!
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

大宅

謝謝您呀﹗您這樣講,我都安心 d,但我不明白為什麼會咁遲講說話。請問您個 仔報讀 k1時是如何 interview? :cry:

民房

男仔語言發展通常都係比女仔遲少少既。身邊既視覺刺激例如圖畫,動物都係可以幫助佢地既語言能力發展。外國成日都會用貓仔狗仔去幫助小朋友發展語言同溝通能力架~
interview前可以做下WARM UP,用書本或玩具引起佢既興趣,打開話題先囉。

大宅

thank you 您既意見。但心裡仍不知從何著手好。我有用書本或玩具引起佢既興趣,但佢都不大有興趣。點算好?

洋房

你不用膽人, 我認識2個個案, 不如我講比你聽
小朋友分別都是在3歲前不出聲,d大人以為個b係啞,平時大人同佢講野/叫佢做野, 看下佢平時表現, 個b比佢地反應是明白, 只不過不出聲
直都入學年齡.........嘩......可以用四個字形容(一言九頂)
原來平時佢地不出聲, 但會收集人地各方的說話, 所以你不用膽心啦!
(1個是我侄仔,佢今天9歲,年年考第1-5名內, 數學特別叻)
(1個是我朋友個女, 今年12歲, 讀band 1 中學)
如你留意個b日常舉動沒有問題, 就不用膽心, 這些bb先致心叻叻..........

大宅

謝謝您的寶貴意見。我都有測試個b,平時我地同佢講野/叫佢做野, 看下佢平時表現, 佢反應是明白, 只不過唔出聲。若果下個月到幼稚園interview,這樣便failed啦﹗

因有各方之壓力,我老公d朋友叫我地帶bb去見doctor,又話會唔會利根有問題?一時我老爺又話唔知佢係唔係啞?好煩呀﹗但願佢快d開聲啦﹗
:cry:

複式洋房

我個b而家2歲,都唔識叫我,但我一於好少理。而家佢剛剛開始讀N1,好明顯進步少少,每日聽佢講多一個生字。但明天要他再講,佢又未必肯。我屋企幾多人兩歲未講,但個個都係工程師。
My nephew did not speak until 2.5 years old, and now he can speak fluent Cantonese, English, and Mandarin.
My other nephew did not speak until 3.5 years old, and now he can speak fluent English (he lives in Canada).
My other nephew did not speak until 2years 3 months old, and now at 6 years old, he sounds like a 10 year old, 好老積!
No need to worry. When he decides to speak, usually, they learn very fast and catch up easily. Sometimes I don't like to do all the testing because it just makes me worry. My elder daughter (now 4.5 years old), did not speak until 1 year 10 months (for girls, it is quite late), I did all the tests, and it worries me so much. But now she is a very intelligent and outgoing lady, with friends everywhere.

複式洋房

As both my kids are late-talking and I am very lazy, I took them to study N1. Usually, they don't demand that your kid knows anything to enter N1. And now as the birth rate is so low, almost all kids are accepted by some good kindergartens. As N1 gets to K1 automatically, so I can skip the K1 interviews too. If possible, you can get your kid to N1, as it helps talking too. And it also takes away the pressure of K1 interview, 一舉兩得!

民房

mine is also delay in speech, already checked in baby clinic and tested in Goverment, they refer to speech therapist for training but wait for about 6 months.
In this March still no words (already 3years 2 months), now full sentences, lot of colors name, size. received training speech therapy in Raymond Lee, he help to open the mind and start talking, he is a speech therapist
i think early schooling is a good method but i think professional advice and traing is also important.
you can try try la, test la , no big deal.

複式洋房

金輝(prince eward) wan chai, 最平50,不用

複式洋房

請問講嘢之前的step, 係咪成日講d無人聽得明的音,我個女21個月了,但仍未講到一個有意義的字呀
該用戶已被刪除

男爵府

畀面勳章

gracepuichun 寫道:
你不用膽人, 我認識2個個案, 不如我講比你聽
小朋友分別都是在3歲前不出聲,d大人以為個b係啞,平時大人同佢講野/叫佢做野, 看下佢平時表現, 個b比佢地反應是明白, 只不過不出聲
直都入學年齡.........嘩......可以用四個字形容(一言九頂)
原來平時佢地不出聲, 但會收集人地各方的說話, 所以你不用膽心啦!
(1個是我侄仔,佢今天9歲,年年考第1-5名內, 數學特別叻)
(1個是我朋友個女, 今年12歲, 讀band 1 中學)
如你留意個b日常舉動沒有問題, 就不用膽心, 這些bb先致心叻叻..........

唔駛驚!我個女正是gracepuichun形容那種,成2歲半先叫做勉強講到自己個名,佢都係唔講係咁收集人地講既說話,但係佢明白的,依家3歲2個月,多野講都不得了!最緊要有眼神接觸,因為冇既話可能有機會有自閉症。過往我亦曾就佢唔識講野同佢見健康院既姑娘,佢地既建議係多用同一種語言同埋可以同佢參加playgroup,等佢有多d機會接觸同與其他小朋友溝通。
至於interview,唔講野唔等於考唔到因為就算有d學校主要同家長傾吓計,睇吓小朋友玩既過程。有些小朋友可能明明識講野但係陌生既環境又唔出聲,所以識唔識講有時都ok!
各位Auntie/Uncle請多多指教!

複式洋房

我的小朋友兩歲多時只會說單字, 不會說句子. 老人家和親戚說, 沒問題, 上學後就會好好多.....我半信半疑, 等, 等到三歲上學, 情形沒有改善. 那時才焦急的去做評估, 做training...發覺言語遲了年半.

2歲4個月, 不大不少, 早點去做評估好些, 當然希望他沒事, 但萬一有問題都可以及早治療. 不要太一廂情願, 個個孩子不同, 保險一些好. 希望你只是虛驚一場啦.

大宅

謝謝﹗明天便與bb去健康院做評估。簡直担心死我啦﹗但見佢咩都明,但梗係唔開口,昨晚佢講咗好多bb話,成個開籠雀咁﹗但就沒有一個字明白﹗

大宅

其實好多學校唔一定要小朋友對答流利, 只要簡單答到, 同埋最緊要有禮貌就OK~! 不過真係唔洗太擔心住, 小朋友一開始學講話, 就會個個月進步, 有時神速到令人有點驚訝~!

Uran 寫道:
謝謝您呀﹗您這樣講,我都安心 d,但我不明白為什麼會咁遲講說話。請問您個 仔報讀 k1時是如何 interview? :cry:
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

首頁
12345...9

尾頁

跳至