少年成長

跳至

首頁
45678...16

尾頁

珍珠宮

Re: 教仔教到好激氣!

yammyma,

慢慢黎啦, 希望你既問題快d 解決啦

別墅

Dear Moms,

We all hv similar problems, quite relief to know that I am not alone; not the only one to feel guilty; helpless. Similar situation as Yammyma.

Last week I hv a battle with my K2 4.5yrs old boy - start with his Chinese writing, crying; shouting; I was so mad that I don't even use 'naughty seat', asked him to knee down ........
he can finish writing nrs and alphabet happily but so resist Chinese.

I know my EQ is low..........my husband told me 'don't let the boy to affect my emotion'. He is right but everyday Chinese writing is a challenge.
How can I survive if he start Primary school ??

I am now reading a book 'Parent talk' which I borrow from library, first chapter - can ask yr kid to choose and make his own decision, Last night I asked him- you want to do homework happily or unhappy, my boy chose 'happily' so we finish our job as he wished.

Also we hv to remind ourselves, don't focus on their faults but think about the happiness/the magic moments they bought to you

大宅

HI, 你們好呀! 我是路過的.....

最近每晚都會同小兒在睡覺前講故事, 已經養成習慣, 而且每當他做功課時, 我都會特意提醒他如果早些完成功課便能講多些圖書給他聽, 所以他會很快做完, 都算聽話.
而且當我們講圖書的時候, 可(順便)教他認字, 當聽完故事後, 他便會乖乖地睡著, 一舉兩得.

有時個仔唔肯做功課, 我唔會迫他, 我會同個仔講"唔好做啦, 不如明天做啦.....不過明天便看不到心愛的VCD了, 因為d 時間用咗來做功課架啦!" (他是讀下午班) 跟住他就好快做完功課啦.....因為怕無得看VCD.

不過最近就煩緊在校的行為問題, 真頭痛!

他的專注力很弱, 所以好受人影響, 班中有3人影響得他很深, 其中1個日日經常"叫"和做一些行為很Naughty...結果他上堂學足....之後就日日比先生罵, 第2個是他班中好友....因為他社交唔好所以很難有朋友, 結果當個朋友是寶, 日日送禮物比人(怕失去朋友), 個朋友話點就點, 真頭痛. 第3個..他很喜歡這個小朋友, 但兩人不合會打架, 我識對方亞媽, 真是好唔好意思...都唔知點算. :-(

所以日日上堂就冇點聽書, 真激死我啦!

唔知用什麼辦法可令他不受第1個同學影響呢? 叫人唔返學就冇可能, 叫人唔好日日叫住我個仔的名更冇可能, 叫人唔好naughty都唔得, 唯有就是叫自己個仔改變, 但點做呢? :-( 如果可以小咗1個問題, 那就無禁煩惱了.
露 絲  

別墅

露絲,

hello, 路過睇到妳小朋友既問題, 真係同我個仔仔好似, 上星期六家長會, 佢老師話我仔仔好心散, 同班上 4 個最唔聽話既小朋友突然做左好好朋友, 上堂變得好唔專心, 成日掛住玩, 所以今次成績表差左好多, 好多都係得 B-, 唉 ~ 我仲諗住將佢張成績表寄去小學架 !? :-( 老師話仔仔玩就 100 分, 其它就好馬馬虎虎, 成日用 D 小聰明過到骨就算, 我都覺得好煩 ! 我同仔仔傾過, 我同佢講, 學校係學習既地方, 如果掛住玩咪學唔到野, 好多字都唔識, 到時人地問你乜你都唔架喇, 老師叫我俾 d 壓力個仔仔, 叫我同仔仔講如果掛住玩, 就要留係幼稚園度訓覺, 冇得番屋企喎 ! 好似有 d .........

大宅

Matthew_媽咪,

唔好唔開心呀, 我地一齊努力啦!
Matthew_媽咪 寫道:
露絲,

hello, 路過睇到妳小朋友既問題, 真係同我個仔仔好似, 上星期六家長會, 佢老師話我仔仔好心散, 同班上 4 個最唔聽話既小朋友突然做左好好朋友, 上堂變得好唔專心, 成日掛住玩, 所以今次成績表差左好多, 好多都係得 B-, 唉 ~ 我仲諗住將佢張成績表寄去小學架 !? :-( 老師話仔仔玩就 100 分, 其它就好馬馬虎虎, 成日用 D 小聰明過到骨就算, 我都覺得好煩 ! 我同仔仔傾過, 我同佢講, 學校係學習既地方, 如果掛住玩咪學唔到野, 好多字都唔識, 到時人地問你乜你都唔架喇, 老師叫我俾 d 壓力個仔仔, 叫我同仔仔講如果掛住玩, 就要留係幼稚園度訓覺, 冇得番屋企喎 ! 好似有 d .........
露 絲  

別墅

露絲,

Thanks ! 我地大家一齊努力呀 !

水晶宮

2024年龍年勳章

gitmee,
好開心可以喺呢個topic認識到你 !! 睇見你同其他媽媽分享親子心得的同時, 亦同時 醒番我在過去5年(我仔仔5歲2個月多了)同仔仔相處的心路起跌.

曾經, 我好似你一樣, 閱讀了無數的親子天書, 當中有外國著作與本地著作. 都應用到生活上, 親子關係好成功, 好有滿足感,(仔仔在2歲多時, 有次抱著我頸項,溫柔的說"媽媽我好鐘意你呀..."果種sweet sweet 的感覺仲好回味)被旁人讚我教得個仔好好.的確, 曾幾何時.......

仔仔3歲後,我對他的要求開始多, 有一段時間我好depressed, 好down. 我post 過一個topic "我驚覺我仲剩幾多包容同忍耐", 仔仔3歲之前, 我尚且無條件去包容又包容, 忍耐再忍耐, 為何之後卻..... 經一些媽媽開解之後, 發覺原來自己同自己/仔仔set 了一個界線---> 之前唔識, 可以教.所以包容. 之後, 教咗,冇理由唔識, 所以鬧.

仔仔4歲時, 覺得自己先前所睇的書, 學左可以用的已經用盡, 於是去健康院上了 "3P". 但其實內容大範圍都係一樣, 先了解小朋友的需要,背後的原因. 無論正面或負面. 再向他表示你清楚,明白他的想法 etc...

仔仔5歲了, 更多不同花臣的挑戰陸續出現. 自己都驚覺, 耐性又小左了. 有時, 都會同仔仔說教, 有時, 忟起上來, 真係打佢. 之後, 同佢講番前因後果. 再hug 番佢.但自己仍然好內疚. 到自己獨處時候, 會想, "我到底怎麼了 ??這個是我最愛的仔仔, 為何我會這樣忍心打他?""在仔仔心目中, 我到底仍是他最愛的媽媽, 或已經變成一個面目憎惡的巫婆..." 打罵 過後, 就後悔, 向天父認罪, 求衪將不愉快的經歷從仔仔腦海中抹去.

你仔仔已經9歲, 我將要走的路你已經走過, 盼望在這裡能夠成為一個加油站, 為同途人彼此互勉加油.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

Rita,

我會記住你囝仔同你既故事去提醒自己唔好比機會自己後悔呀

別墅

Rita:

我看得出你是一個很用心很認真的媽媽。

父母總會對子女有要求,我也不例外,但什麼是最重要的呢?有時大人會不自覺地把自己的尊嚴放在很高的位置,而忽視了小朋友與父母的關係。告訴小朋友“我打你,因為我很愛你”,有時真的沒什說服力。

這幾年來,我一直以溫柔而堅定的方式與囝囝相處,小朋友知道你有原則,是不會因為你溫柔而“恰”你的。

你打完囝囝後會內疚,證明你明白體罰不是解決問題的好方法。努力吧!我會為你祈禱的。

[quote]
Rita 寫道:
gitmee,
好開心可以
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

水晶宮

2024年龍年勳章

gitmee,
多謝你 ! 我會努力 !
又有件事想同你分享下 :
我仔仔(或大部份同齡孩子)在玩game 時輸了就很不高興, 我做法係, eg.佢輸左2次, 暗地比佢win1次...

但問題就喺呢度, 比佢win, 佢個表現又唔係好雀躍gor wor,想笑唔笑之間, 尷尷尬尬會話 "媽媽係你羸呀..." 我會問佢, 明明係你羸喎... 但佢都係死撐 !! 之後有一次, 我問佢, 係未驚羸左, 個game 完左就冇得再玩 ? 佢答係, 咁我已經explain, 個game 完左可以重頭再玩ga ma.

今晚仲衰, 同daddy 玩"fly"(sorry 唔識打)行棋, 比daddy 羸左就鬧情緒大喊, 我剛bath完, 起初冇理會佢(daddy 去左打電話)可能係咁佢仲喊大聲d. 我攪掂哂d 野就入房, 叫佢行埋我度,我攬住佢, 拍下佢背, 叫佢冷靜d, 深呼吸之後, 唔再喊就講比我知發生咩事. 仔仔話"我唔鐘意daddy羸!!"咁daddy就話"我教左佢要起哂d機先架ma, 佢係唔聽!"(其實仔仔完全知道個遊戲規則, 平時我同仔玩時, 我只explain 一次, 次後仔仔點行步棋我由得佢)

我用"同理心"向佢表示明白佢果刻感受, 再細意話佢知同daddy玩game原本係快樂事,攪到喊哂好唔值得; 今次輸唔緊要, 只要一日重有呼吸,重有生命, 仍然可以再嚟過. 再話佢知想羸面大d就要跟遊戲規則. 佢條氣先順番d.

跟住佢諗諗下又扁咀, 問我"如果我考唔到車牌咁點呀?" 我答"你話過就算考到70歲都要考到為止ga ma.." "咁如果都係考唔到呢...?"(又喊過) "哦...咁考船長牌囉" "又考唔到呢" "考fly機師牌囉..."(如是者繼續問左好多問題....)最後, 我答佢 " 天父做我地每一個人都有用, 你睇, 麥兜都可以用佢對豬腳嚟唱歌, 所以, 你一定得架. "

上床訓啦, 佢唔知點解又突然問我 "媽媽如果我考唔到第一咁點呀 ?" (我打左個突)"媽咪都冇要你考第一, 媽咪以前讀書都冇考過第一bor, 只要你真係比左心機, 努力過, 合格就得啦", 仔仔又諗左一陣先至訓.

其實我做得夠唔夠 ?? 邊d地方可以再注意一下 ??

水晶宮

2024年龍年勳章

hi 露絲,
我仔仔都係架, 人做乜佢做乜. 我不只一次話佢知," 如果同學仔naughty, 你跟佢, 咁老師就會罰埋你架啦. " 但仔仔好似唔明咩係naughty 同學仔跑, 佢跟住跑, 有時同學仔跌, 佢又跟住跌.... 救命呀 !! :-( :-(

別墅

Rita,

你已經做得很好的了,如果爸爸可以配合就更好!

其實父母真的要教孩子面對失敗。我先生跟囝囝玩任何遊戲都有一個大原則,就是要公平,即是爸爸不會讓他,但會提點他,讓他學習面對失敗之餘,也學習公平處事。

我囝囝是完美主義者,對自己有要求,但不喜歡競爭,我嘗試鼓勵他多參加公開賽事,讓他明白“一山還有一山高”,勝敗乃兵家常事。我覺得對他有一定的幫助。

你囝囝有你這個媽媽真幸福,加油呀!

For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

水晶宮

2024年龍年勳章

gitmee,
多謝你鼓勵我支持我 !! 我感覺好實在.

珍珠宮

gitmee,

我都同意教孩子面對失敗, 不過你又同唔同意偶然都要比佢地羸下, 咁樣做佢地既信心至會大d :mrgreen:

別墅

cway,

同意。其實有些東西孩子真的可以比父母做得好,例如我囝囝下棋有時會嬴爸爸,玩Master Mind有時會難倒我。當然,父母也可以不經意地讓讓孩子,但我認為最好不要露出破綻。

cway 寫道:
gitmee,

我都同意教孩子面對失敗, 不過你又同唔同意偶然都要比佢地羸下, 咁樣做佢地既信心至會大d :mrgreen:

男爵府

gitmee,

你好呀!
很認同你教小朋友的方法,
我想問下,
我個仔2歲了,
有時會做左D令我好激氣既野,
例如食食下飯故意掉支匙落地, (已解釋過俾佢聽唔可以咁做)
或畫畫下野會拿支筆畫其他不能畫的地方,
以前睇書, 知道小朋友有些行為是故意挑釁,
有些則是佢無知而為, 和大人準則不同而已,
但係我覺得都幾難分,
因為以上2件事都會令到我好激氣,
若我提高聲線罵他,
他會一副愛理不理的樣子直到佢feel到我真的"惡" 起來,
我知道BB進入trouble 2的階段,
我不想一開始就"失手", 用錯方法,
其實, 好似如以上2種情況,
應該點做呢?
好想聽下你既建議, tks!!

別墅

Coolpig,

首先多謝你的認同。我囝囝已經九歲,兩歲的小朋友對我來說好像很陌生,但我想我所學的可能也適用於兩歲小朋友,現在分享一些,希望對你有參考價值。

以掉匙羹為例,可以試試給他可以掉的東西,溫柔的告訴他:“掉匙羹落地有聲,你覺得好得意,好好玩,但匙羹不是用來掉的,因為髒了不能用,媽媽好錫你,怕你會肚痛,但你吃完飯後,我們可以玩,可以掉這個(預先準備的替代品)”。

至於在不適當的地方畫畫,可以試試買一卷大畫紙,鋪在地上,告訴他:“你在這裏可隨意畫”。

其實原則是:不要動怒,但要立場堅定,即是你認為不可以的,就不要讓步。要用同理心認同孩子的感受,然後給他一些選擇,正面的讓他知道,他有些事情不能做,但仍有很多事情可以做。

最後提一句,多點擁抱孩子,告訴他你愛他,真的很有用啊!

男爵府

gitmee,

Tks!!
不過知易行難,
唯有盡力而為!!
毛毛昨天將幾支"立"筆掉晒落地,
斷開晒,
我之前已同佢講唔可以掉筆,
掉晒落地之後我有用較為重的語氣話佢,
佢就立刻講第二D野想引開我注意,
直至我真係惡起上黎,
佢先喊著說要抱抱,
係咪真係要惡, 佢先可以聽入耳呢?
如果同佢講道理, 佢真係一副愛理不理的樣子,
咁我又應該如何應付呀????

別墅

Coolpig,

對於幼兒來說,“唔可以”、“唔得”、“唔准”等字眼其實會引起一個疑問,就是“唔好咁樣,可以點樣”。我很少告訴囝囝不要做什麼,反而會告訴他應該做什麼。例如“不可以掉筆”可以說成“把筆放在桌上”或“把筆拿在手中”,又例如“不要走近電視機”可以說成“坐到梳化這邊”。

我也甚少對囝囝發惡,遇到他愛理不理或不專心的時候,我會雙手放在他的肩膀上,叫他望著我的眼睛,然後以堅定的語氣跟他說話,通常都會奏效,但不知道對兩歲的小朋友是否可行。

珍珠宮

gitmee 寫道:
cway,

同意。其實有些東西孩子真的可以比父母做得好,例如我囝囝下棋有時會嬴爸爸,玩Master Mind有時會難倒我。當然,父母也可以不經意地讓讓孩子,但我認為最好不要露出破綻。
當然當然

首頁
45678...16

尾頁

跳至