單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章

ditochan 發表於 11-6-1 21:39
係喎火媽呢幾日你會唔會經吉吉島呀?
我幾乎放假日日都經過...

伯爵府

畀面勳章

akina_yeung 發表於 11-6-1 23:02

我叫左火媽幫圖圖買奶咀啦,因為我未見到你麻ak媽咪
除了你我誰都不愛,to have but not to hold

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ditochan 發表於 11-6-1 23:02
佢返完n班識講野我叫佢即刻講完我放上fb
都好吖。。。。最好唱歌又跳舞!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

環保接龍勳章

AK媽要瞓嘞, 早抖嘞咁多位靚媽...

Um... 聽日又想食酸辣粉...

都係早啲瞓, 聽日早啲起身去食先...

Good night la Beauty MaMa here...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

akina_yeung 發表於 11-6-1 23:02
咪同我爭功呀!:;pppp:
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

伯爵府

畀面勳章

ChammyMAMA 發表於 11-6-1 23:04
都好吖。。。。最好唱歌又跳舞!

叫小白做陪跳
除了你我誰都不愛,to have but not to hold

伯爵府

畀面勳章

akina_yeung 發表於 11-6-1 23:04
AK媽要瞓嘞, 早抖嘞咁多位靚媽...

Um... 聽日又想食酸辣粉...

goodnight ak媽咪

侯爵府

早吖~~雖然天氣有d熱~~不過今朝都好精神爽利吖~
您地起身未吖~~~

伯爵府

畀面勳章

babytszkin 發表於 11-6-2 07:27
早吖~~雖然天氣有d熱~~不過今朝都好精神爽利吖~
您地起身未吖~~~

早晨呀子健媽咪

侯爵府

ditochan 發表於 11-6-2 08:23
早晨呀子健媽咪
早吖~圖媽~~今日真係熱死人喇~我去完街市~真係汗流浹背

伯爵府

畀面勳章

babytszkin 發表於 11-6-2 08:33
早吖~圖媽~~今日真係熱死人喇~我去完街市~真係汗流浹背

今年夏天早到左,冇左春天,我樓上部冷氣仲要壞壞地,好彩個婆婆叫左人盡快買部新幫我裝,

點呀你諗掂比子健學咩未呀你地6號係咪同火媽佢地有分唇呀,如果係我可能可以

帶圖圖出黎喎

侯爵府

ditochan 發表於 11-6-2 08:35
今年夏天早到左,冇左春天,我樓上部冷氣仲要壞壞地,好彩個婆婆叫左人盡快買部新幫我裝,

點呀你諗掂比子健 ...
我想到喇~都係比他去參加d日營...有d唱遊..有d大機活動...5日..每日10點至下午3點半要$1450...跟住在幫他報d立習嘢...在托下管..哎呀...我估都幾重皮!!!!不過我寧願他返學...好過跟住個工人..無無謂謂又一日~
真嘅~~您6號都帶圖圖黎吖~好吖~等我買定d餅仔先~~

伯爵府

畀面勳章

babytszkin 發表於 11-6-2 08:47
ditochan 發表於 11-6-2 08:35
今年夏天早到左,冇左春天,我樓上部冷氣仲要壞壞地,好彩個婆婆叫左人盡快買 ...

有可能如果6號我男朋友返左屋企我就可以帶圖圖出黎見下你地,不過我要星期6先知,

因為日我都會見到火媽到時話佢知都未遲既,你地個個咪種圖圖啦,成日買野比佢食,

不過你地係去邊度呀,我都未知而且我怕唔識路,其實圖圖仲細我都唔知第時比佢學咩,

所以我見你早2日頭痛緊唔知比佢學咩我問下你諗到未炸sorry,個衰仔,係逢人跟架,佢

出到黎一定tum到你地個個好開心既,除左我,因為要看牛仔咁睇實佢

侯爵府

車..吹水唔洗sorry咁嚴重...
我吖仔點同圖圖喎...我吖仔係非常兒童...所以安排活動比他...真係會有d頭痛
6號我地去屯門咖啡灣...嘉多利灣海灘..有d遠...不過我住hk南區..我都去
您都黎喇~今次好多人幫您看牛牛架~~

伯爵府

畀面勳章

babytszkin 發表於 11-6-2 09:00
車..吹水唔洗sorry咁嚴重...
我吖仔點同圖圖喎...我吖仔係非常兒童...所以安排活動比他...真係會有d ...

到時星期6覆實你地啦,因為我要睇大少幾時返南區,佢屋企又係住南區既,

因為佢未返屋企既話我都要照佢佢地1大1細,我帶圖圖出一出去先,

晏d再傾圖圖都唔小野,佢係冇時停架

侯爵府

回覆 ditochan 的帖子

ok~cu~later~

子爵府

環保接龍勳章

子爵府

環保接龍勳章

圖媽: 今日報紙, 同你分享...

''ADHD兒童自制能力較弱,影響學習、生活及社交各方面的表現。他們很多時因得不到別人接納和體諒,心裏長期積壓憤怒情緒,一有機會便爆發出來,即使服用藥物也幫助不大。許多家長也很用心教導子女,學習不同的教導技巧,可惜未能長期堅持,或沒嘗試代入子女的角度,以致與子女的關係日趨惡劣。
要令 ADHD子女受教,家長必須由自己做起,先反思對子女的要求是否符合他們的能力,如在兩小時內完成所有功課,並且字體端正,對於一般兒童來說可能是合理要求,但對部份 ADHD兒童來說,要持續兩小時集中注意力已十分困難,還有小肌肉發展障礙,要寫出端正字體更難上加難。兒童會因無法達到家人期望而感到沮喪,擔心受罰,進而討厭做功課,最終與家人對抗。

切記控制個人情緒
家長要接納孩子受先天不足的影響,調整對孩子的期望,可嘗試把子女做功課的時段分割成數小段,每完成一小段,給予孩子休息時間,或讓孩子做喜愛的活動以示獎勵。久而久之孩子便會接納家人的教導。家長應緊記,教導的重點是增強孩子參與的行為,能否在限定時間內完成功課反是次要。當子女鬧情緒、抗拒學習時,家長切記控制自己的情緒,向孩子示範「停一停、想一想」的處事方式。

伯爵府

畀面勳章

akina_yeung 發表於 11-6-2 11:02
圖媽: 今日報紙, 同你分享...

''ADHD兒童自制能力較弱,影響學習、生活及社交各方面的表現。他們很多時因 ...

多謝你呀ak媽咪,其實基本上圖圖日日周圍行佢已經發洩緊佢d精力架啦,不過有時對住佢真係好鬼嬲

伯爵府

畀面勳章

終於頂唔順買左把企身大風線,屋企終於冇咁熱啦,之後開行晒2部

冷氣,雖然一部壞壞地,不過好過冇

首頁

尾頁

跳至