少年成長

跳至

首頁
34567...12

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 14-1-2 22:39
我仔今日已返學..下個WEEK開始有進評(即TEST)..不過我見佢冇心溫習...好煩...

...
阿女都是今日返學, 8/2 - 14/2就考試

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

peggy 發表於 14-1-2 23:16
阿女都是今日返學, 8/2 - 14/2就考試
一年考2次試?還是4次??
我仔11月考完...到3月先再考..之後6月...
不過今個月有進評...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 14-1-2 22:39
我仔今日已返學..下個WEEK開始有進評(即TEST)..不過我見佢冇心溫習...好煩...

...
放假放到心散哂

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 14-1-3 10:04
一年考2次試?還是4次??
我仔11月考完...到3月先再考..之後6月...
不過今個月有進評...
一個學期一測一考, 即全年2測2考

珊瑚宮

peggy 發表於 14-1-3 19:03
一個學期一測一考, 即全年2測2考
哦....我仔3考3評估呢

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我朋友個女學校,,一年考6次試呀,, 聽到都驚呀

侯爵府

今日派晒考試卷, 成績比上次測驗有進步, 數100、 中95、英92、常95, 希望呈分試都有咁既成績就好啦!

大宅

回覆 peggy 的帖子

都好OK啦,,

侯爵府

mabel_yu 發表於 14-3-5 21:42

都好OK啦,,

thks,
上星期派了上學期成績表, 考全級第4, 我就覺得oK, exam 比test 進步了, 但阿女覺得不滿意

大宅

同我個女一樣,,, 由上年全級23,,考到仃次第9,,,佢都唔係咁開心咁., 話可以再好D喎 ,,, 我怕壓力太大

侯爵府

回覆 mabel_yu 的帖子

你女女成績不錯, 好叻呀, 進步了很多呢!
我和老公都同佢講, 不要太著重名次, 別給自己太大壓力

珊瑚宮

mabel_yu 發表於 14-3-8 08:30

同我個女一樣,,, 由上年全級23,,考到仃次第9,,,佢都唔係咁開心咁., 話可以再好D喎 ,,, ...
點解你地學校有名次咁好既...
我仔學校P1-4都有名次...
但係去到P5就唔SHOW名次(只SHOW1-3名)...
分數變晒A,B,C...

我仔考緊試啦..但係都唔多願溫習...
日日比佢激到嘔血呢

侯爵府

月希 發表於 14-3-11 20:00
點解你地學校有名次咁好既...
我仔學校P1-4都有名次...
但係去到P5就唔SHOW名次(只SHOW1-3名)...
以前會show晒全級和每班既名次, 自上年轉了校長後, 只show全班1-5名、全級1-50名 , 而成績表 P1- P4一向 都 SHOW 分數 , 到P5 - P6 就只 Show A、B、C

阿女下星期都開始TEST , 都未有時間溫書

珊瑚宮

peggy 發表於 14-3-11 22:13
以前會show晒全級和每班既名次, 自上年轉了校長後, 只show全班1-5名、全級1-50名 , 而成績表 P1- P4一向 都 ...
我仔小五後係得頭3名有SHOW咋...如果SHOW 到50.我仔實有份的...因為佢一向都係20咁上下...
我都係叫我仔只要KEEP到20咁上下就OK...都唔想迫佢...20佢會輕鬆的..問題係依家唔知佢係1X定2X...因為我怕升上小五...其他同學會發力..而我仔重傻下傻下就麻煩

侯爵府

月希 發表於 14-3-11 22:16
我仔小五後係得頭3名有SHOW咋...如果SHOW 到50.我仔實有份的...因為佢一向都係20咁上下...
我都係叫我仔只 ...
到呈分時, 真係有人先開始發力追上來嫁, 所以去到P5時不能鬆懈

珊瑚宮

peggy 發表於 14-3-11 22:46
到呈分時, 真係有人先開始發力追上來嫁, 所以去到P5時不能鬆懈
唔係我想鬆..係仔自己唔緊

男爵府

大家好,
受埋我傾一傾.
我女都係P5
今日會派第二次考試巻...我真係震黱騰..
阿女好漏氣..做野又慢..每晚做功課做到11點....有時仲會做到半夜一點.
成日甩甩漏漏..俾老師寫手冊....
好聲好氣同佢傾佢又唔緊..悪D鬧佢佢又唔開心, 攪到關係仲緊張.

我真心覺得兩年既呈分試好折磨

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家好,有一排無入呢,

珍珠宮

sue_ki 發表於 14-3-17 09:19
大家好,
受埋我傾一傾.
我女都係P5

我女做野都好慢架,但佢做功課就好快囉,升左P5重識利用轉堂,午息做功課,多數番呢都做哂,呈分試我叫佢專心D,比D心機考試,辛苦2年輕鬆6年呀,同埋我都無同佢報咩補習班,好似平時咁咋

978212  有啲奇怪,讀中學輕鬆過小學?  發表於 14-3-17 17:08

禁止訪問

首頁
34567...12

尾頁

跳至