少年成長

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

Re: 2歲4個月,還未識講說話

iris_yu_him ,

如果您有留意到我開這topic一定會知道如何找語言評估中心及醫生的資料。

我是在健康院轉介到九龍醫院裏的語言評估中心。您可到您去開的健康院比姑娘checked,若有問題佢地會轉介您去語言評估中心。初頭要預約,之後便會通知您什麼時候見,見完再等結果,一般要等6個月,若您比較嚴重,會很快通知您去見評估醫生。您可問一問。

uran

大宅

Uran ,

我今天已打電話健康院(最快要到11/6約電)
THKS!
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

大宅

iris_yu_him,

差唔多啦﹗見完健康院 d 姑娘,若有須要會比信您去語言評估中心的。放心啦﹗

uran

大宅

howangmami:
妳好鬼有心機,又係咁多字咁詳盡,妳好有心同別人解答同分享喎.抵錫........就在此送個B B香吻比妳
妳意會到妳的描述.thankyou.妳個仔係採用機械式面試 聽講咁多妳哋情況算好好吖.

大宅

iris_yu_him:
唔知係咪大家都叫him him所以咁似呢 (講笑咋)妳寶貝幾大呀?我仔識做:我收衫時佢就將d衫分類放入各人櫃桶,坐厕大大/配對/重知行為上叻過語言啦.佢唔肯講呀.佢心情好就彈d出來.平時都係星球話咋.e家識講.......bb/狗狗/媽媽/媽咪/爸爸/街街/好味呀/旺旺/比呀/曳曳/波波/姨姨/拜拜/但唔係經常肯講呢 :cry: 佢好鍾意車,我哋講好多車車.但佢從來都無講過 :cry:

子爵府

iris_yu_him
我都係經健康院轉介的,D姑娘見你好似有問題就會同你講不如見下醫生啦!見完醫生,如個醫生都覺得有問題就會同你轉介,不過我見過另一頁的MAMI寫過話有時D醫生會拖你,叫你等下咁,所以如果真係覺得有問題就叫個醫生轉介你!
HOHO1105
大家都係MAMI,知道如果BB有問題實擔心的,如果自己知道的,同人分享下都係小意思0黎,唔駛咁客氣啦!收到個BB香吻,好SWEET SWEET,多謝晒! :-P
其實我都唔係次次都可以有時間打咁多,因為昨天老闆唔係到,冇王管,先可以講咁多

大宅

我今日帶個仔去面試,個衰豬嘅表現比我想像中更差,係咁多小朋友當中明顯活躍又唔夠專注,玩每樣嘢唔夠兩分钟又攪第二樣,唔叫人唔聽指示,爭嘢玩我分開佢,佢就發脾氣打我,我細聲同佢講解後佢無再打我但揾其它嘢打.d老師似呼唔多鐘意,我諗都係肥佬多架嘞..........今日有咁多同齡嘅小朋友,明顯我仔過度活躍.我真係要正視問題

子爵府

HOHO1105
唔好擔心啦,小朋友都係咁,不過佢打你就真係唔係幾好!
我個仔當時都係坐唔定,又要走來走去,佢的專注力又係差到極,叫佢唔好,就扭計,不過就冇打我!
其實有個方法都OK,以前個仔細的時間,佢都會有打人或打我的時間,佢地都係冇意識的,只係唔滿意就打人,所以當佢打我時我就打番佢一下大力D的,咁佢又會再打,我就再大力D打番佢一下,一直到佢停手或因為打佢痛喊為止,跟住同佢講你打人,人地會同就好似我打你一樣痛,咁係唔好的,以後唔好打人啦!初時都有時會忙記的,試多幾次佢記得就唔會再做!我都係咁對我個仔,可能會好似有D唔係幾好,但我個仔到現在已經唔會再打人啦,如果接受,可以試下! :-P

大宅

HoWangMami :
我e家book時間同佢做評估.佢好似過度活躍症咁.妳個仔專注力差怎返学上堂呀?老師咪成日投訢low,妳仔的專注力有幾差?維持左幾耐?幾時開始?幾時好返架? :cry:

子爵府

HOHO1105
我初初都以為我仔有過度活躍症,但D朋友話如果有過度活躍症的小朋友會好誇的,我仔都未算!
我個仔由BB開始就已經郁身郁世冇時停,11個月佢已經識行,係完全唔駛人扶果隻,就算睇電視,佢都會係張SOFA到爬上爬落,有時就走來走去,又週圍攪野,從佢開始識行,到可以伸手取東西開始,佢就冇時停,試過一次係BB床"COME"落地,當時佢2歲未夠,我廚房有個欄係欄住唔比佢入去廚房的,但佢有本事用2隻腳指,夾實個欄條柱,"COME高想爬入去,雖不成功,但我都好佩服佢LOR
最初返N1時,老師話佢好坐唔定,專注力唔夠,不過我好彩遇到個好老師,佢話好多小朋友都有咁情形,叫我唔好擔心,比D時間個仔,佢會好轉的,到讀完N1,老師話佢有進步,已經可以坐定5-10分鐘LA,我都唔知好嬲定好笑!
放完暑假,返K1(轉左校)佢又唔記得左返學要點LA,返學約1星期老師話佢唔鐘意坐,要行,就算話要罰,都冇咩大反應,態度係好冇所謂咁,到依家返左2個月LA,佢仍然都係坐唔定,有時聽老師講,有時就唔聽,不過D老師又係好好,佢話如果唔太騷擾,佢都可以比佢行一陣的
好在到依家老師都冇投訴,仲有就係可能一開始我已經同個老師講,我個仔有D語言發展慢,可能有時有D小朋友應該明白的,佢未必會了解,咁老師都好體諒,知道佢情形,盡量幫我仔.
至於好返,HA...HA,佢重來都未好過,到依家佢都係咁,不過可能對我講的說話開始明白,所以有時就收歛D咁LOR!
重有一樣唔記得,就係由細到大,佢都唔會訓好耐,最多1小時,就算幾個月時都係咁,但依家返而放學後可以訓2-3小時喎 ?-(

大宅

HoWangMami:
我仔都係11個月就識行,佢從來都無行只係走,真係未學行先學走.所以經常跌親,每次放佢落地就奪命狂奔 .有樣嘢我真係做錯,就係比佢日日睇電視同dvd,由朝睇到黑.相信對他亦有影响.佢要睇d閃動勁嘅畫面,如睇益智嘅節目dvd佢就悶著要我轉,唔轉就發脾氣,今日首次無比佢睇碟同電視,haha.....出奇地沒有煩我.我熄咗保險掣所以佢開唔到.我話佢整壞咗所以無得睇.成日都播歌.我發覺佢集中咗用眼神和溝通.專注咗又無咁煩我.乖左.明天恊康會,會幫我約定評估.妳有無帶jai jai做評估呀?

大宅

HoWangMami/Uran:
好消息........好消息呀.今日打電話去問結果.....佢哋肯收我個百厭仔呀........好開心呀.........我哋中咗獎呀.在此醒兩個bb香吻比妳哋 kiss .....kiss.......kiss........kiss

別墅

Hi hoho1105,

我個仔都剛剛去完兒童體能智力測驗中心做評估
結果會在6個月後有
他現在21個月多少少,只懂講爸爸媽媽,其餘講既都係BB話.
我都唔知佢係唔係講話有問題,可否分享一下你地既意見!
?-( ?-(

大宅

hoho1105 ,

恭喜呀﹗good news﹗讀邊間學校呢?

uran

大宅

mckittylam :
sorry呀.......我都係啱啱開始正視問題,所以無經驗可談,大家分憂吓還可以,妳都好呀己評估,我今日先收到恊康通知約期評估吓.兒童體能智力測驗中心收費多少呀?幾多分鍾呀?
其實e個網站已好好,因為e到聚集不同 問題不同經驗經歷的父母係到發表,係到可以搜查到自已資料.我都係係特殊教育討論區揾一d過來人查 問先了解多d咋,妳試吓去特殊教育討論區八吓呀,話唔定幫到妳架

大宅

Uran:
:lol: 吳多泰low 聽日in靈糧&張煊昌

別墅

Hi hoho1105,

請問你個小朋友幾大?????

関於政府兒童體能智力測驗中心收費新証$100.
舊証$60.
大約1-1�2hours.

你幾時會去恊康度做評估???

我同意e到可以搜集不同父母經驗的資料.
我已去特殊教育討論區揾d過來人查詢咗,
大家傾訴吓.可以交流吓意見!RIGHT ???
:lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:

子爵府

hoho1105

恭喜你喎!!都叫你唔好咁擔心啦,而家ok放心晒啦!
我冇比個仔去協康,只係去左政府咋! :lol:

大宅

mckittylam:
兒童體能智力測驗中心收費...........好鬼平呀.........恊康$350/50mins呀.係咪要醫生寫紙轉介先得架?我上星期去健康院見姑娘.佢係都話無問題.話唔需要跟進.所以咪去恊康囉.....快d評估,心安先嘛,早知有問題及早診治嘛,免得入學時影响學習.我仔噙日促兩歲.妳仔幾大,情況有幾嚴重呀.

大宅

HoWangMami:
其實我從無擔心個仔面試入學嘅事,我只擔心佢專注力方面,這點妳一定理解 :lol: 我要正視佢專注力方面,攪唔好會影响學習.再出名再好的幼園給我仔入學也無用.免得入學後才發現我仔有問题要我哋退學.我要做的就係在明年入學前改進個仔有關問題.

首頁
34567...9

尾頁

跳至