少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 13-10-17 19:19
我仔由SUMMER開始有去做義工...不過唔覺得證書果D...佢唔係係學校做義工的...係YWCA做
...
邊間YMCA ?我女以前官塘果間玩義工培訓,要宿營2日1夜...其實可以問番,不過可能係計時數;賣旗多數有証書,有義工名架!但唔係即俾,我知小童群益會即俾....我女小學d義工計時數,校外都可填,俾証書老師睇簽名;不過係計優點成績表度...
我女2001年1月8日QE出世  

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

gloriap 發表於 13-10-17 21:43
邊間YMCA ?我女以前官塘果間玩義工培訓,要宿營2日1夜...其實可以問番,不過可能係計時數;賣旗多數有証書,有 ...
TKO果間...其實我唔知...因為我比仔仔去做義工...唔係為證書..
係上黎見到你地講..我先知咁都有得計分

gloriap  咁呢d活動最緊要俾佢體驗同對某年齡階層點合作去作服務,幾好呀!  發表於 13-10-17 22:01

珊瑚宮

liuliu 發表於 13-10-17 21:20
四、五、六年級下期會有義工訓練及服務,為期半年。四年級服務對象是「老友記」,五年級服務對象??(sorry ...
嘩...你小朋友間學校真係好好丫...

珊瑚宮

gloriap 唔錯喎! 發表於 7 分鐘前

有乜唔錯?

gloriap  學校同ymca合作呢個活動幾正囉!  發表於 13-10-17 22:04

珊瑚宮

gloriap 咁呢d活動最緊要俾佢體驗同對某年齡階層點合作去作服務,幾好呀! 發表於 42 秒前

係丫...比佢去學合作,去學下點同人相處...
去做下服務..等佢學習下點去學助人..
亦去體會下...社會唔同階層既人既生活...
佢之前去過老人院..依D地方..平常我地冇乜機會去...

珊瑚宮

gloriap 學校同ymca合作呢個活動幾正囉! 發表於 1 分鐘前

唔關學校事...我仔學校冇義工活動...
我係自己比佢去YWCA JOIN義工活動的

侯爵府

引用:Quote:gloriap+發表於+13-10-17+21:43+邊間

原帖由 月希 於 13-10-17 發表
TKO果間...其實我唔知...因為我比仔仔去做義工...唔係為證書..
係上黎見到你地講..我先知咁都有得計分:bash ...
TKO? 邊樹有? 可否講講我知

珊瑚宮

liuliu 發表於 13-10-17 22:11
TKO? 邊樹有? 可否講講我知
日出康城同調景嶺好似都有青年中心有依D義工活動.日出康城果個我只係睇過果D季刊...

我仔JOIN調景嶺...維景灣畔(好似咁叫...)樓下間YWCA

liuliu  Thx  發表於 13-10-19 08:08

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:小五小六呈分加油站

我仔今年都小五,我反而學習放鬆無以前咁緊張,反而見佢積極左,雖然唔系叻嗰班,但睇到佢肯努力仲有少少進步,唔會好似以前咁成日話壓力大又咬指甲,個心都安樂啲,我仲俾佢參加童軍,學下書本以外既野,幫助減壓同擴濶下圈子

重新起步,為未來努力

侯爵府

引用:Quote:姸媽+發表於+13-10-17+00:31+我女小

原帖由 VKwan 於 13-10-17 發表
我仔都係小六,現在評估,一個月後呈分,你話幾要命!
大家放鬆d,不要迫得太緊!

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

回覆:月希 的帖子

以前8點幾就攪掂晒所有野,但係升左五年班之後佢就日日做功課、攪到10點幾先瞓!連書都溫唔到…

珍珠宮

畀面勳章

引用:我女小六喇。仲有一個月就呈第二次分。好擔

原帖由 姸媽 於 13-10-17 發表
我女小六喇。仲有一個月就呈第二次分。好擔心呀
me too.worrying

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔六年級,大家加油

珊瑚宮

jessiemlc 發表於 13-10-17 23:25
以前8點幾就攪掂晒所有野,但係升左五年班之後佢就日日做功課、攪到10點幾先瞓!連書都溫唔到…

...
多左功課?還是多左活動?

大宅

好彩,我仔學校功課比較少,大部份功課上堂時老師邊教邊做,或者教完之後當堂課做,但上堂課程比較趕,都幾辛苦但放學後慳返好多時間。加上我仔寧願唔玩,利用小息,飯後休息時間做埋剩低嘅功課,所以差唔多日日放學返到屋企都無功課做

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

回覆:月希 的帖子

是多了抄寫功課

珊瑚宮

jessiemlc 發表於 13-10-18 09:12
是多了抄寫功課
咁其實抄寫唔駛用腦...應該唔會花好多時間架?係悶D姐...寫字寫快D得唔得??

珊瑚宮

香薰柔 發表於 13-10-18 08:59
好彩,我仔學校功課比較少,大部份功課上堂時老師邊教邊做,或者教完之後當堂課做,但上堂課程比較趕,都幾 ...
日日放學都冇功課咪好囉..我不知幾想仔仔可以係學校做晒功課..
但係我仔係情願玩唔做功課的人..

日日回家都要催佢快D做功課...好煩

大宅

月希 發表於 13-10-18 09:15
日日放學都冇功課咪好囉..我不知幾想仔仔可以係學校做晒功課..
但係我仔係情願玩唔做功課的人..
你睇我好啫
點解我仔咁好肯日日係學校做哂功課, 係因為佢日日都要操水其實佢都好攰好辛苦又好趕時間, 放學返到屋企都4點幾, 沖個涼就要即刻食飯, 跟住趕去操水, 練完都攪到9點幾先返到屋企, 再沖涼, 執書包.......有時佢又會自己加操做體能, 有時撞著有默書 / 小測, 佢覺得唔放心, 又要再溫多陣......最遲11點前我一定要佢瞓, 唔准佢再做嘢, 第2朝又6點幾起身趕返學補課
佢星期一至五想坐定定睇電視, 玩....嘅時間都無, 星期六, 日又要一早8點落水, 即係7點幾要出門口(放假都要返學咁早), 操完返嚟就溫書, 之後先有時間自由活動, 可以休息吓
其實我好多次同佢傾, 想佢放棄游水, 太辛苦喇, 但佢又唔肯, 佢好鐘意游.....雖然佢學校成績唔算好, 但咁樣操水又唔見佢有影響功課, 成績, 一直得keep住, 游水方面又睇住佢不停進步......我都無理由, 無籍口夾硬要佢停水

珊瑚宮

香薰柔 發表於 13-10-18 09:40
你睇我好啫
點解我仔咁好肯日日係學校做哂功課, 係因為佢日日都要操水其實佢都好攰好辛 ...
嘩...你仔仔好乖丫...為左操水自己早早做完功課..佢游水好叻?泳會?泳隊?

有默書測驗又會自己溫多陣...

我都想要仔仔咁乖咁自覺...

不過我仔日日9點半瞓...效率都唔太差...
只係要人催

首頁
12345...9

尾頁

跳至