少年成長

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

回覆 BK_EDITOR 的帖子

仔仔二年班果時,參加左學校個講故事比賽,佢好努力咁練習,又買埋道具咁,到比賽當日,我同爸爸都有去同佢打氣,最終佢得到亞軍,好唔開心,佢覺得自己好過個冠軍,點解只得第二,同我講話d評判偏心A班。
我就同佢講,你咁有勇氣上台都好叻叻啦,好多人都無勇氣上台(包括我自己),對住咁多人而又可以唔怕醜咁淡定,已經好好啦。一來因為人地咬字清楚過佢,所以可能咁樣贏左囉~~~我又話,年年都有比賽,我每年都會來支持你架,就算你有無贏到,係我心目中永遠都係冠軍,唔好咁介懷贏唔贏,最重要係你有參與到,已經係贏左啦~~~

後來佢明白,我同爸爸有去同佢打氣,相比起其他同學無家長來支時,佢已覺得自己好幸福,輸贏唔緊要啦~~~

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

每位小朋友都係父母眼中的寶貝,作為父母總不希望小朋友受丁點兒的傷害。

但在過份護祐中成長的小朋友....會否變成將來不堪壓力的問題少年/成年人?

早前公文式的課程令我有很深的體會.....
我兒提出要讀課外課程,我理所當然的帶他去選,由報讀到開始上課及開始功課,兒子都表現得興致勃勃,亦有理想的進步!
但後來當遇到困難課程時....原來我發現3歲的小朋友不能自我處理壓力,由其係當壓力來自他自己的時候。
作為愛錫他的母親,我不忍看見他這樣強迫自己去學習。亦不想他年紀小小就要從強大的壓力中學習。
於是我提出退課的建議!
退課後...我重見兒子眼中的快樂和天真,與之前強迫自己學習,不斷的要求做功課有很大差別!
或許有其他人會認為這是半途而廢,但假若真心愛錫自己兒女的父母,只要見到兒女開心的笑,健康的生活,天真的舉止,一定不忍他受丁點兒的傷害....

哎呀....我變了怪獸家長了!

珊瑚宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我分享有一位讀寫障礙的囡囡

當我孩子被評估為讀寫障礙後,開始担心她的學業、前途,怕她讀書不成,將來的路是甚麼樣呢? 感謝評估專家一番話:「讀寫障礙只係語文唔太好,但唔代表無未來。任何人都有自己的優缺點、長短處,只要好好發揮自己的長處,同樣可以創出未來。」

因她的讀寫障礙關係,會容易在默書和考試拿了不合格的成績,令她更易灰心,心情低落,還會哭起來,面對她讀書有困難,我就不斷安慰她,只要盡了自己能力,就可以了。我現在用活動教學,令她學習有興趣,常常帶她到圖書館借閱圖,還會購買各式各樣的識字卡,令她掌握更多的文字。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

小朋友跑跑跌跌是平常事,所以我叫自己在囝囝跌倒時不要太緊張,只是平靜的對他說:「唔緊要,起番身!」

在他常看的一本故事書「小羊長大了」,裡面的小羊學行時跌們,馬姐姐經過時扶起小羊,對小羊說:「唔緊要,跌倒企起身就得叮喇!」他亦很樂於扮演故事裡的小羊。

昨天接他放學,他行行吓突然停低,'拿'高褲腳說:
「我今日偽學校跌親呀!」
我:「啊,咁痛唔痛呀?你有無喊呀?」
仔:「無,我好似小羊咁!」(高8度的聲音)
我:「你好似小羊咁,自己企番起身?」
仔:「係呀!」

(同樣茶樓的熱茶壺我不會放在他碰不到的位置)

做父母的,在可行的環境下放手讓小朋友去試,去跌、去錯,讓他們從錯誤中 / 困難中 學習,因為我地無可能長期營做一個溫室給他們成長,早點讓他們知道是非對錯,教他甚麼可行,甚麼不可行。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我兒子往年夏季會沖凍水涼,到冬季才用暖水.但今年他說要堅持連冬季都要用凍水沖涼.....作為母親雖然擔心他會著涼,但細想沖凍水涼不是壞事,既可以鍛鍊體魄,又可以鍛鍊意志力,忍耐力.所以我不但讚賞他,鼓勵他,還教他---要下午6時前沖涼,先用凍水拍臉,然後用凍水淋腳,等雙腳適應凍水後,才將花灑向上移,腳掌-->小腿-->大腿-->身體-->背脊-->頭及頭髮.....,得到我的鼓勵及教導,我兒子直到今天還在沖凍水涼
小朋友一定要鼓勵及教導,才可以健康快樂地成長
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

環保接龍勳章 大廚勳章

「錯要罰,對要讚」對家長來說要教導小孩對與錯及價值觀真的不是一件易事,因為我們也太愛他/她,不希望他/她受責罰...還記得有次囝囝在親戚家中扭計要趴上樓梯到上格床,我已跟他say"no" ..但他仍然堅持要上...當時他只有14個月大人仔...家人知道我和老公也不捨得罰他...最後出手相助,罰了囝囝企2分鐘...雖然囝囝可憐的哭鬧聲令我感到心痛,但知道小朋友真的要管教...我就等他停止晒喊聲,再解釋當中的危險與後果給他知道...之後他就無再扭要上去了~

大宅

環保接龍勳章 大廚勳章

「錯要罰,對要讚」對家長來說要教導小孩對與錯及價值觀真的不是一件易事,因為我們也太愛他/她,不希望他/她受責罰...還記得有次囝囝在親戚家中扭計要趴上樓梯到上格床,我已跟他say"no" ..但他仍然堅持要上...當時他只有14個月大人仔...家人知道我和老公也不捨得罰他...最後出手相助,罰了囝囝企2分鐘...雖然囝囝可憐的哭鬧聲令我感到心痛,但知道小朋友真的要管教...我就等他停止晒喊聲,再解釋當中的危險與後果給他知道...之後他就無再扭要上去了~

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 BK_EDITOR的帖子
你係超細B, 而且由印尼工人揪大,比同齡小朋友的說話能力係差D! 當你講完大堆嘢,但冇人明白你講乜!你好"忟",又冇人幫倒你。做媽媽亦愛莫能助!連老師都認為你可能要接受言語治療~

媽媽三思後,決定辭去現時工作時間很長的職位,轉為朝九晚六的文職,每天從"我"、"你"、"姐姐"、"食飯",生活的基本字眼教起...不到兩個月,已經有幫助,看到你的進步! 從未能咬正發音,你再嘗試,又發脾氣話「唔讀!」,到成功發音正確。媽媽從沒放棄!

親戚朋友話「唔知你講乜!」,媽媽無氣餒,亦都唔介意,其實冇得介意,因為你係媽媽個仔!

過了幾個月,老師話你的言語能力進步很多,可以繼續觀察,暫時無須接受治療!嘩!媽媽真是滿心歡喜~

媽媽放棄了一份收入可觀的收入,都值得的!其實,其間有朋友介紹了資深的言語治療師,$600一節,每節一小時,媽媽已經預約了,但最後沒有去到!因為從你言語的進度可見,每天教導已經比一星期一小時的言語治療來得見效!可憐的你不是先天性的言語障礙,是後天性沒有學習語言的環境!
爸爸無心教導,回家逗逗你笑笑,就去睡覺~ 媽媽又很長時間在外工作,回家時已是深宵夜旦!一切都不是用錢可以買回~

現在,你可以説出你想講的,脾氣也改善了!在之前的發音練習中,你學會「再嘗試!」、不易放棄的精神,因媽媽常掛在口邉。

這一切的改變不是媽媽光花了金錢可以做到,而是付出了的時間、心機、堅持所得來的成果!

我知道來年還有不同的考驗~我會繼續努力!我的孩子:

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

囡囡小二的時候, 我給她報了一個羽毛球課程, 由於是在放暑假的關係, 所以一星期上兩節羽毛球, 我想她認識這項運動, 除了可以強身健體, 也可以作一種娛樂消閒

可是, 她學了兩堂就哭着說不想學了, 我細問她是什麼原因呢? 原來她嘗試了很多次都未能成功發球, 有頑皮的同學還取笑她, 所以想放棄了, 我當然不會容許她這麼容易就放棄啦, 而且學費也交了, 不能退回的, 於是, 我向她解釋取笑她的同學固然是不對, 不須要耿耿於懷, 到羽毛球班上課當然是不懂的才會去學, 囡囡聽了還是不滿意, 始於很擔心學不好發球, 我叫她發球給我看, 原來她握球拍的手勢也錯了, 我便糾正她的錯誤, 慢慢教她如何發球, 不一會兒, 她已能掌握發球了, 我高興得對她說, 祇要不放棄, 耐心地練習, 現在可算是成功了,

從此以後, 囡囡做任何事情, 都更有耐性和堅持, 這點使我十分安慰呢!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

del

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

係中二果時,我個女因為發生左d事,比人排擠,我只好叫佢努力讀書,唔使理會人地嘅眼光,結果佢成功考入全級頭20名,全班第10!!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我嘅二十多年親子歷程只能夠用喜、怒、哀、樂去形容.
喜就係由生佢地出來到小學.係呢幾年裡面由一舊麵粉慢慢咁教識佢地每一樣野.由其是開頭幾年任得你搓圓捏扁.
怒就係可能佢地無乜書緣教極佢地成績都係差.當然成績差升中派位更係唔好喇.去到第三組別.當然派位亦是第三組別學校喇.好唔好都唔到我選擇...係中一至中三個幾年亦都係反叛期.但我亦都無放棄佢地.....只有盡量提點....曾經試過兩姐弟鬧交家姐用四個字粗口問候佢細佬.俾我聽到.我即時反駁...我話我係佢呀媽...你有本事就拎出來我企定係到等你....佢聽完之後無出聲...到而家佢都無再講個四個字.可能係心底講我都唔知.起碼俾佢知道呢四個字唔係人人都講得...
哀就係唔知好彩定唔好彩.係個女中四個年.佢嫲嫲突然去世...佢地可能感受到親情之間唔係成世....個女行為有所改變..唔再係以前個反叛女.起碼唔會句句駁我囉......
樂就係而家佢地知道以前唔用功讀書....知道書到用時方恨少呢句話.....所以而家唔使我出聲佢地都會自動自覺溫書...最底鍚就係而家佢地都會同我拎吓野....以前我拎到死吓死吓叫佢地拎一袋仔野都唔肯.....去飲茶個女又會同我去搵位..最最底鍚就係佢地都關心婆婆...會虛寒問暖......
所以各位媽咪如果遇到教仔女有困難千祈唔好放棄佢地....始終佢地都會鍚你知道你係為佢地好.........
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我家有兩個小寶貝.大女讀高班.細女讀幼兒班.轉眼間做了全職媽咪都快6年啦.有時覺得要照顧小朋友係好辛苦既一件事.返工有休息既日子.但做全職媽媽係24小時全天候照顧.但回想起呢6年間係值得架,佢地由出世開始係一張白雪雪既紙到而家滿口甜言蜜語,又識得主動幫我做家務.我真係好開心.呢一種心情.實在難以用文字可以形容.將來還有漫長既路要行,希望她們會懂得思考勇於接受成功與失敗
當遇到困難的時候

成功就在你的前面

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

想起有年.我女當時3歲.剛入讀幼稚園.好高興地上學.因剛反學.好多時未不太習慣.
點知那時.我剛岩跌斷了腳骨.行動不便3個月.
我自己都攪不掂.點可以照顧女女呢?佢咁細個.?
同先生商量過後.決定送女到我舅夫家暫住.
需然好唔捨得.但自己無能力照顧倒個女.唯有同女分開一段時間..
女女去到新環景.又剛上新學校.好唔習慣.每天都哭.我個心都痛痛.
我唯有每天同女講.媽媽唔係唔要你.你要乖.叻.聽話.
唔好另媽擔心你.失望.要自立.大個左.你都要自立.漸漸地女都乖乖.無哭了.
重成日劃劃給我.我一路睇.一路哭..嗚嗚
好不捨得個女離開我.女足足離開我3個月有多.(只間中回家住一天)
這3個月.佢成長不少.學會好獨立.唔再大哭.亦唔會唔肯到舅夫家住了..
我好反之後湊反佢回家.女重肥左好多添.女話.因我乖乖.聽媽講
食多d野.唔哭.咁就會好快見倒媽媽了.

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

記起囡囡讀小學時成績一直強差人意,我用盡方法她的成績也沒有明顯改善,
囡囡很氣餒,常自怨自己不夠聰明,不討人喜愛,作為母親的我,心一直很痛,

無法釋懷~後來我看了一篇名為"家有中等生"的文章,我開始明白了解成績

並不是生命的全部,讀不成書又如何?最緊要她可以健康快樂成長~

所以我不再強迫她不斷從早到晚補習,而改為陪伴她温書,讓她知道只要她

盡了全力,成績怎樣也不再重要~雖然現在囡囡的成績也不怎樣,但起碼她

沒有了當初的自責無助及沒有自信,換回一臉的開心知足......

囡囡你需知道,無論你將來怎樣,你也是媽媽心目中最疼愛的寶貝

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

仔仔剛升上小一, 在學習上未有出現太大問題, 但是與同輩相處上卻有問題, 因為仔仔天生較熱情, 所以很多時都會
因為玩起上來太激動而令同學仔怕了他, 這事困擾得很, 慶幸, 開學不久, 我與仔仔承諾情緒計分制, 每一天統計旨數, 如果有進步, 就會有一粒星星, 仔仔很受落, 雖然問題沒有一夜間消失, 但仔仔亦慢慢進步, 我亦常常於上學途中提醒仔仔當天應該留心上堂, 其他同學的一舉一動沒必要太上心, 慢慢地, 老師都感到他的改變.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

之前阿女唔比我擦佢d超核突字... 跟住我咪由佢lor .. 佢話唔使咪唔使, 跟住比miss用紅筆改左好多, 佢唔happy, 跟住我就suggest不如媽媽幫佢睇左先, 唔靚既就改, 跟住就得到一粒星... 阿女好happy, 跟住每次寫都好努力寫, 有唔靚主動話要改, 再跟住有2粒星 .... keep住d字真係靚左好多因為佢好比心機去寫 ...

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

親子達人勳章

我囡囡k3學校有個記憶遊戲(默書),當溫習時問幾次都唔識佢會冇心機唔想再溫,我會拿魚油丸同佢講媽咪比d聰明丸你食,食左會聰明會記得,佢真係以為聰明左就有信心去溫習.
我同囡囡有個約定,如做錯勇於承認我都不會責罵,當然要细心和她討論對與錯問題.

首頁
12345...8

尾頁

跳至