少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 分享跟BB有趣的對話

夜晚飲奶的時候,OMA唔小心把VCD搞壞了.沒辦法,為了佢可以快D飲晒奶,我就開咗電視俾佢睇.剛好節目在做動物世界.結果呢,如我所願:OMA少爺乖乖地坐著,我就一邊喂佢飲奶.

OMA:"大猩猩做乜嘢?"
我轉身睇到,原來兩只大猩猩在做愛呢.哈哈哈.....樣子好可愛.連我都被大猩猩深深地吸引著.顧不得喂奶了.....
OMA:"咪咪,大猩猩做乜嘢0架?"
咪咪:"哦,佢0地好快樂咯."
OMA:"大猩猩打交0架.打交好痛0架."
跟著OMA就好專心地睇大猩猩'打交'.過了一陣,OMA又覺得唔係咁似打交.就自言自語地嘟嚷著:"呢嗰大猩猩做乜嘢0架?"

OMA依家25個月囉,成日搞鬼作怪![img align=left]http://baobao.yaolan.com/picture/15306/MyPhoto249264.jpg[/img]

男爵府

MA﹕我系大人﹐BB系MUD 人﹖
bb﹕系大小人。
MA﹕禁表妹呢﹖
BB﹕ 系中大小人。
MA﹕點解吾系小人﹖
BB﹕因為她的肚子很大。

4﹕
在餐廳吃完麵﹐叫他鄉臺對面的叔叔說慢慢吃﹐他卻說﹕
你吃得禁慢>

子爵府

好媽媽勳章

-
我想要9999呀...

大宅

有日放工回家,肥囝囝(2.5歲)剛剛看完"巴斯光年",
囝:媽咪抱住我(他示意:我企係他後面攬住佢個胸)
我照做
囝:巴斯光年,全速飛行(有晒台型)
囝:媽咪,飛呀!(我要向上抱起他,要高過我個頭;他就像向上飛)
如是這要綀好幾次,直至他說完"巴斯光年,全速飛行", 我抱起他向上飛, D timing 要準, 他才收貨.

大宅

很高興看到大家跟小朋友的有趣對話.
又講

大宅

上個星期, 我同個女入房換衫, 佢daddy想入黎, 點知個女就指住佢daddy叫: "肥仔(男仔)唔好入黎, 我換緊衫呀, 出去啦..."

尋日下午, 我入房換衫, 個女就入埋黎睇我換衫, 佢見到我身上個bra就覺得好得意, 望完又陰陰咀笑...

維維: 咩黎架 (指住我個bra)
我答: 呢個係bra, 維維唔駛帶
維維: 維維無"ba"呀(模住自己個心口)
我答: 係呀, 維維細個(指住佢心口), 唔駛帶bra架
維維 : 哦, 媽咪大個(指住我心口), 要帶"ba"呀
我答 : 係呀, 係呀, 媽咪好大個要帶bra架...明唔明呀 ?
維維 : 明.....之後出去搵佢daddy...
維維 : daddy大個, 無帶"ba"既 ?? (佢daddy心口好多肉)...

heeheeeheee

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

我仔仔在二歲零八個月既對話 -

仔仔, 鄰居小妹妹(K1), 係奶奶屋企

我問: 奶奶, 老爺今日係唔係放工放六點呀?
奶奶答: 係呀。
根住鄰居小妹妹亦都話: 係呀, 陸生末放工呀。
仔仔話: 唔係呀!陸生係我媽咪既老公。

我即時笑o左出o黎, 我諗原來仔仔係知道爸爸叫"陸生", 不過佢就唔知爺爺都係叫"陸生"。

子爵府

好媽媽勳章

-
我想要9999呀...

大宅

靖嵐,
博博上次又係咁,
佢洩洩,佢姑姐話要打佢pat pat,佢即刻坐在地上,好得'戚'咁話:'打唔到,打唔到!'

水晶宮

2024年龍年勳章

仔仔2.5 歲, 剛有對話如下 :

我 :著藍色涼鞋仔啦 !
仔仔 : 著紅色 !
我 : 著藍色啦 !
仔仔: 著紅色 !
以上conversation 重覆幾次之後, 仔仔開始認真及失去耐性, 然後...
仔仔 : 真係麻鬼煩...著紅色 !

我差D笑左出 0黎, 然後, 當作冇事咁同仔仔講 "好啦,今次著紅色啦 "

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

女女2.5歲, 回家時路過公園的遊樂場, 女女興奮地跑著...

媽 : 小心呀! 睇路呀! 唔好跌親呀1
女 : 知道啦! 我小心o的呀!! 我小心o的呀!! ....

女女如此叫著, 興奮地跑著.. 突然間 ' BOOM '..... 女女撞左落遊樂場中的千揪.......
Babysummer

洋房

真係好"鍾"意尼個topic, 我女女未識講野,睇到你地的小朋友咁可愛, 真開心。
希望多的人寫上尼大家分享

大宅

最近我大嫂生左個bb, 我媽咪去左幫佢湊bb (原本我個女係我媽咪湊的), 我個女第一天便"吃醋"了, 但她當天沒有說出她的不悅, 只是悶悶不落, 唔係好開心....
到左第二日, 情況持續, 還"樓"計不停地喊, 工人見狀就打俾我, 之後我叫奶奶去我屋企睇下發生咩事....

奶奶 : 維維做咩野"樓"計 ? 係咪唔開心.....
維維 : 婆婆鍚bb, 唔錫維維...(喊) (個女將心裡的不快忍左一晚先至講), 之後奶奶將止對話話俾我老公知....
晚上回家, 我老公就同個女有以下對話了...

爸爸 : 維維係咪唔開心呀 ? 婆婆好錫維維架喎, 你唔好喊啦
維維 : 婆婆唔錫維維...
爸爸 : 甘婆婆錫邊個...
維維 : 婆婆錫bb....
爸爸 : 唔緊要啦, 仲有好多人錫維維架, 嫲嫲都好錫維維架..
維維 : 嫲嫲唔錫維維....
爸爸 : 甘錫邊個 ?
維維 : 嫲嫲錫鋒鋒哥哥 (維維同年同月大的堂兄)...
爸爸 : 甘仲有爸爸錫你呀 ?
維維 : 爸爸唔錫維維....
爸爸 : 甘爸爸錫邊個呀 ?
維維 : 爸爸錫媽咪....
爸爸 : 甘仲有爺爺鍚維維呀....
維維 : 唔錫...爺爺錫爸爸....

個女雖然細個, 但係原來心水好清, 以上所講的真係平時佢見到既事實, 我奶奶係好錫"鋒鋒哥哥"的, 而我老爺又係成日同我老公傾計的.......

好長氣tim... :-P :-P

伯爵府

畀面勳章

我個仔今日係咁同我un咕咕,我un咕一句,佢又un咕返一句. 而家佢未識講野,淨係聽到d bb話就已經令到我好開心啦!
我想問下,佢地大約幾時會識叫媽媽呀?????好心急呀!
不過,佢識左講野我又驚我會覺得佢煩喎!
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

大宅

我女下個月2歲,以下係佢同winnie the pooh 既對話-

bb ﹕坐定定下﹗唔好郁呀
pooh : .............
bb ﹕乖呀﹗我去煮飯呀﹗﹗
pooh : ..........

煮完仲狂塞pooh pooh 食tim。

別墅

囡囡15個月大, 時常自己收埋個Julia公仔在枱厎或Pillow, 然後就會問媽咪或爹地. Where? Where?
媽咪答佢: 見到啦! under the table or under the pillow.
囡囡又會取出, 再收埋. 再問Where? Where?重做埋手勢.(兩手打開). :lol: :lol:
有女兒的地方, 就有歡樂. 有女兒的時間, 就不會寂寞. 誠心祝女兒永遠快樂. 深愛女兒. 潼潼媽咪:lol:

大宅

博博最近成日投訴.

(客廳部冷氣有輕微漏水,我怕影

大宅

Tara 寫道:
我女下個月2歲,以下係佢同winnie the pooh 既對話-

bb ﹕坐定定下﹗唔好郁呀
pooh : .............
bb ﹕乖呀﹗我去煮飯呀﹗﹗
pooh : ..........

煮完仲狂塞pooh pooh 食tim。

Tara真係慘, 未夠2歲就要煮飯......

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我個女尼排學我罵狗:
我一向扮發惡,我就會叉住條腰去鬧人,鬧狗,跟住我個女就有樣學樣啦!而家D狗一嘈,佢就會叉住條腰,大聲講:吾好嘈,收聲,而個鬧狗樣係同我一樣0家!

首頁

尾頁

跳至