少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Re: 2歲4個月,還未識講說話

咁又係﹗個個bb都唔同,但為什麼男仔就會slow, 而女仔就quick d 呢?

別墅

Uran 寫道:
咁又係﹗個個bb都唔同,但為什麼男仔就會slow, 而女仔就quick d 呢?

人地成日講男仔慢, 女仔快, 其實只係一般, 我既 case 就全完相反, 亞仔歲半時已經開始單字, 到21個月, 已經可以講簡單句字, 到兩歲已經可以唱歌仔!!而家個女已經兩歲, 仲係講緊 bb 話, 除媽咪、daddy、奶奶 (milk) 之外, 單字潦潦可數, 重要係發音唔係好正!兩個孩子語言發展相差好大, 姑娘都叫我唔使太擔心, 再觀察多幾個月再檢討 law ! :-|
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

公爵府

超過兩歲都未識說單字是有問題的!!!!!!!!
但很多人對'識講o野'的定義不同.
如果到了兩歲還未識叫爸爸/媽媽,要盡快帶bb做檢查.
我明白大家是想安慰其他媽媽,但如果因此而延誤了bb的發展就不好了.兩歲bb說話發音不正是絕對正常,這反而不用擔心.
另外,在觀察bb是否明白口語指令時,要留意是否有環境提示.如:開飯時你把食具給他,叫他放在檯上,他當然懂,因為吃飯食具當然放檯上.或你叫他把衫放檯上,而你的眼正望向檯,從你眼神他自然知道是放檯上.所以還是帶bb去做專業評估好點.
(即使他真的懂說話而不說話,那也是一個問題)

民房

I agree with you.
Bring the child to have proper test by speech therapist is the best.

複式洋房

我個人覺得兩歲不懂得單字不代表有一定問題,因我有4個哥哥,8個姪(4個男,4個女),其中4個姪(3男1女)兩歲還沒說單字,我自已兩個(1男1女)也要差不多兩歲說單字。雖然我贊成有疑問就應該問professional advice, 但「兩歲末說單字是有問題」我就不認同。我個人不喜歡3歲之前問professional advice 是因為我個人親身見過很多個案,有些醫生更很喜歡對小的小孩 put a label。

公爵府

不是想爭辯,只是怕令父母忽略及早識別,及早改善的重要.
未識講單字是甚麼意思?如果小孩子在想要奶的時候會'奶,奶'的話(或許發音不正)已是有單字了.如果孩子有任何需要都無聲音/以手指示/ee 呀呀,就要處理了.
評估就像看醫生,發燒食退燒藥,語言慢了就針對問題,如input不夠,就多和bb說話,如真的delay,就集中訓練,不存在label的問題.反而遲了就錯過了孩子語言發展最迅速的階段.
當然,也有人發燒不食退燒藥就痊瘉的例子.

複式洋房

同意. 做多了沒問題, 不理會, 怎知將來會如何? 假如自己錯了?

heilok 寫道:
不是想爭辯,只是怕令父母忽略及早識別,及早改善的重要.
未識講單字是甚麼意思?如果小孩子在想要奶的時候會'奶,奶'的話(或許發音不正)已是有單字了.如果孩子有任何需要都無聲音/以手指示/ee 呀呀,就要處理了.
評估就像看醫生,發燒食退燒藥,語言慢了就針對問題,如input不夠,就多和bb說話,如真的delay,就集中訓練,不存在label的問題.反而遲了就錯過了孩子語言發展最迅速的階段.
當然,也有人發燒不食退燒藥就痊瘉的例子.

王國會長

王國會長

21 個月未講到一個有意義的字也不算大問題, 我個女當年都係咁, 但到現在二歲半, 佢識講d字多到數唔晒. 成隻中英文兒歌都識唱, 又成日問"呢d係咩嘢?"

sister 寫道:
請問講嘢之前的step, 係咪成日講d無人聽得明的音,我個女21個月了,但仍未講到一個有意義的字呀

大宅

謝謝大家的opinion。我昨天帶仔仔去健康院,然後健康院就比封信我轉介到中九龍兒童體能智力測驗中心做評估。我想知當天是會如何做評估的?現在排期到下個月初。

複式洋房

hi,

多謝你的意見呀, 囝囝未講嘢, 真係成受好大壓力呀, 我現在有返playgroup呀, 個teacher話我個女仲有排都唔講嘢呀, 因為佢係右腦人喎!

係呀你個囝打開斗好Q呀, 我個女成日都係咁, 但(未打得成功)有時仲怕佢受傷。

THANKS

大宅

不用担心,小朋友會懂得就住來打關斗的,我個仔未夠1歲已懂得表演啦﹗打關斗完後再雙腳倒掛在bb床圍欄,當時嚇死我,但佢自己還在笑,我們把他拉好放回床上,佢自己又再玩,今次好叻,佢會自己把腳仔放回床上。所以您不用担心,小朋友真的很聰明的。

大宅

我昨天帶仔仔去中九龍兒童體能智力測驗中心做評估。現在要等4-6個月才有result。During this period, 中九龍兒童體能智力測驗中心會安排2天的courses 給我去學習如何teach 仔仔 講說話。

大宅

sister

請問什麼是右腦人?

洋房

Nini, can you refer me your speech theatist. my one has similar problem as yours.
thks a lot.

複式洋房

Uran

上宝course 後請分享一下好嗎?

民房

hi kymama,
you can contact Raymond Lee at 28827711, his center locates in Causeway Bay. But sometimes he also offer therapy in Shatin private Union hospital. His charge is reasonable. He is very nice and helpful and not business. See if he can help you.

大宅

米康
一定會﹗
米康 寫道:
Uran

上宝course 後請分享一下好嗎?

大宅

嘩嘩嘩...............竟然比我發現係e到可以解決到我一直嘅心煩嘅問題 睇到妳哋嘅經歷同經驗令到我輕鬆得多.我個仔現在23個月大發音唔準都係講星球話,早論佢識叫mickey(米奇)叫叫吓就變咗叫key呀key呀.......又有一排會經常不停講好味呀(每次見到食得嘅嘢)e家已很久無再講嘞,e排講嘢好似差咗又少咗.但我不太擔心.我e家好擔心入學面試咋........ :cry: 佢除咗語言表達差之外佢另外重有個令我非常煩腦嘅嘢,就係佢比起其它bb好唔定,一落地就走呀走交义脚跌倒都係咁,未學行時已學走又唔聽指示,佢面試果日佢一定唔會坐定定聽從指示,佢只會四圉揾嘢攪.點算呀?真係好無相心入到心水學校 :cry: 但我又唔覺佢係過度活躍喎,佢又唔你曳喎,我又唔打人唔影響人只係探索精神好奇心比其它小朋友强,所以揍佢少d精力都唔得呀

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原來有咁多媽咪都在擔心同一個問題。我個仔而家差唔多19個月,又係經常講星球話。之前去過健康院見醫生,佢話我應該買D煮飯仔比佢玩,這可以幫助BB在人際的溝通,懂得乜野係分享,及加強溝通的能力,更強調煮飯仔唔係只for女仔玩喎。之後,我發現真係有佢的用處。雖然我個仔都未算識講人話,但已經有較多類似人話的音發出。大家不防可以一試!

大宅

帶仔仔去健康院做評估,姑娘會比資料您的。

首頁
12345...9

尾頁

跳至