少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 教仔教到好激氣!

JonasMaMa,
都係0吾得呀 :-( :-( :-( :-(
我試過佢地完我我就行開, 0吾凖佢埋身, 攪到佢喊 ----> 喊到收聲 ----> kiss番我. 當日好似好少少.

大宅

[quote]
moondream3003 寫道:
點解無人救我架 :-( :-( :-(

[quote]
Samuel現在15個月大, 最近常常打打打, 我同Honey都無打過佢, 都0吾知佢
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

公爵府

JonasMaMa,
我試過佢地完我我就行開, 0吾凖佢埋身, 攪到佢喊 ----> 喊到收聲 ----> kiss番我. 當日好似好少少.

慢慢黎 la, 唯有同 Samuel 講多 d 道理 la, 記住盡量唔好成日鬧佢 ar :-( JonasMaMa EE 會心痛 ga :-(

男爵府

JonasMaMa,

[size=x-large]What????

但係比人打個人係我0咼, 咁你又0吾心痛呀?????

JonasMaMa 寫道:
[quote]
JonasMaMa,

慢慢黎 la, 唯有同 Samuel 講多 d 道理 la, 記住盡量唔好成日鬧佢 ar :-( JonasMaMa EE 會心痛 ga :-([/quote]

公爵府

moondream3003,

Samuel 打你 = 打者愛也

我應該鄧你心甜, 唔係心痛

別墅

HOLONGMAMA 寫道:
gitmee,
今日我又有新case,話說我個仔餐餐食飯都食好耐,之前姐姐見佢食得耐會餵佢,但近排我禁止姐姐再餵飯,佢就日日同我食一粒鐘都未食完碗飯;咁我噚晚同佢講只俾半小時佢食,一夠鐘我就收枱,未食晒都唔俾食,仲要臨訓餐奶都唔俾飲(奶係佢至愛),佢開頭都係食吓停吓,到差不多夠鐘佢先食快小小,最後過咗鐘仲剩返幾啖,我同佢講今晚係第一次,我俾你食埋小小,明天開始就冇得傾;到今晚.....佢坐highchair,我冇開電視,佢同平時一樣食吓停吓,我提咗好多次話夠鐘收枱,食唔晒今晚冇奶飲,佢當我唱歌,到夠鐘只係食咗三入二,我收枱時佢死嗱住碗飯話仲要食,跟住三幾吓即刻食完碗飯,但我同佢講,時限過咗就算你依家食晒今晚都唔會有奶奶飲,佢冇理我
到臨訓前佢話要飲奶,我咪話食飯太慢,今晚冇得食奶,佢即刻喊,仲又喊又叫咗好耐,最後喊到嘔tim,但我依然企到好硬,我同佢講:『媽咪知你好想食奶,但你食飯過咗鐘就冇得食你知架,聽日你食快小小咪得囉!』最後都係喊到含住包眼淚攞住支水飲住訓咗。
跟住我個心有d唔舒服,因為佢未試過臨訓前冇得食奶,好似搞到亞仔好淒涼咁,訓覺都流住兩行眼淚 :cry: :cry:

hi...我覺得你甘有決心幫囝囝改良飲食習慣真係好愛囝囝, 好願為囝囝著想, 但呢個改造program schedule可能定得太快, 本來佢有得依賴, 食得慢又要人餵, 一時之間要佢改為自己食, 又要食得快, 兩項目標同時進行, 難度好高喎.....對3歲既細路來講, 由餵食改為自己食都係一個大突破......最近兩個月我幫囡囡改變食晚飯方式, 由要人餵改為自己食, 餵就食25分鐘, 自己食就慢好多, 肚仔餓時最初半碗飯食得快d, 最後半碗飯就半餵半自己食, 我情願用軟硬兼施, 目標只係要囡囡在四歲生日時完全習慣自己食, 唔再依賴人餵.....因為肚仔餓時最主動去食野, 所以飯前兩個鐘一般都唔會有點心, 最多只可以食生果如香蕉蘋果.....囡囡食晒碗飯, 飲晒碗湯, 就可以食甜品(如一粒啫喱糖), 食唔晒飯或湯就一定無甜品, 永不讓步.....so far呢d方法都使得可以漸漸達到我既目標......罰囝囝無得食有益既食物(如牛奶)非常茅盾喎, 罰第二樣野得唔得呀 ?

男爵府

Samuel一歲開始已經係自己"不"飯食, "不"湯飲啦. 我以為正常咋.

希望佢繼續啦, 一家人食飯舒服好多架.

公爵府

Samuel is a super 叻仔

首頁

尾頁

跳至