少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1mocha 發表於 17-4-17 22:21
佢會用好有禮貌的說法,但好差的語氣,和好不sit 的眼神,咁同你講以上仔女們所講的說話。
...

你意思系小朋友咁講野?

伯爵府

sako 發表於 17-3-7 02:55
冇用咖,

我自細最重點培養佢就係禮貌,

不理會會否好些?

伯爵府

leng1999 發表於 17-4-17 22:23
你意思系小朋友咁講野?

係, 你可去找余德淳的青少年講座聽聽 。 佢講青少年的情況好準確。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1mocha 發表於 17-4-17 22:34
係, 你可去找余德淳的青少年講座聽聽 。 佢講青少年的情況好準確。

佢講到一半準喇。佢cool,因為佢冇小朋友,佢亦無需斗纏於親戚同孩子之間。佢所睇同做既角度系一個外人,佢帶既小朋友要用幾多時間去帶,帶出既結果如何都冇一個時間同標準既準則。如果家長可以接受呢d時間讓小朋友成長,例如不需要孩子考試,或者meet dse既deadline,咁就一定比余生成功。

我自小就好注重態度,其他野其次。孩子就系孩子,雖然每個階段都唔同。不能一開始就以朋友之禮相待。佢到幾大都系我的孩子,對父母必須以禮相待。

珍珠宮

mimi005 發表於 17-3-8 17:04
我屋企又是 say thank you, 唔该。。。。。。。
但我女 由少到大也没有礼貌

因為系你say,唔系佢嘛

伯爵府

leng1999 發表於 17-4-17 22:58
佢講到一半準喇。佢cool,因為佢冇小朋友,佢亦無需斗纏於親戚同孩子之間。佢所睇同做既角度系一個外人, ...

其實最頂唔住就係佢的態度。 有時唔係講嘢有冇禮貌的問題。佢跟本未必會答你。佢未必句句頂到行。 但同佢講完佢唔答你。 又或者聽完你講佢都冇行動。 咁你可以點。
所以講嘢有冇禮貌已經唔係重點。因佢都未必彩你。

余德淳的方法得唔得我唔知。 但最少係講得中。 因我之前真係想像唔到青春期的人係真係咁難頂,聽咗都叫有個心理準備。

你小朋友幾大?

珍珠宮

1mocha 發表於 17-4-17 23:17

其實最頂唔住就係佢的態度。 有時唔係講嘢有冇禮貌的問題。 ...

我會停所有野直到佢答我為止。佢地系度試底線,只要你有give up既蹟象佢地就玩唔答。

所以,當佢地發現我會要求回應時,不敢不答。答完我唔會囉嗦,會放佢走。有d野講完唔做,我久唔久會再提,亦有時等佢自己碰壁就發現阿媽冇點佢。慢慢比較聽話d。S3, P5

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔小六,快中一了, 琴日個仔又發生左d野, 已經無鬧, 同佢傾計, 問下件事點發生, 佢死都唔願講......
問佢想唔想去補習,答我唔想......(但明明之前佢好積極講過話想去補習的), 講多2句就發脾氣, 話叫我話事啦, 反正佢都無得揀......我之後都唔出聲了, 不停喊, 個心好酸, 明明付出咁多為個仔, 到頭嚟比佢當仇人......
近排佢迷上睇youtuber既打機片, 本來之前都同佢約法三章, 佢自己要求一星期睇3次, 每次睇半 ~ 一個鐘 (睇情況決定)......
但講完無2日就比我發現佢有2晚偷偷地半夜4點起身睇片睇天光, 難怪朝早起身無乜精神,放學返嚟食飽做完功課就話要瞓一陣.....但平時夜晚要佢準時上床佢都左拖右拖.....
我真係唔知可以點教了, 我當年去到中四先反叛, 但個仔而家先小六, 唔知佢要反叛到幾時......
關心佢又嫌我煩, 唔出聲咩, 佢陣間有乜事發生左, 又會話我唔理佢......

大宅

wimmie 發表於 15-6-19 22:34
上次電視播過……有個阿媽(好似幾有米),為左個女去追韓流,記者訪問個女……竟然冷言話佢阿媽根本唔c咁做 ...

不能同意更多。唯有自我安慰 只要佢健健康康 開開心心就算。睇開 d 就怪自己5識教同冇呢个感恩福份 囉

別墅

大家既情況真係好令人心淡

我仔中一, 都開始有點反叛
講大話, 講粗口, 唔溫書, 成日鎖自己係房, 一係就出左街, 成日唔見左人

我開頭日日鬧佢, 攪到大家都好唔開心,
氣氛好差...
有次我決轉下方式, 唔鬧
我係坐低同佢傾, 傾到我喊晒, 佢都喊... 我講左好多我的感受...
好在佢仲肯聽我講... 現在佢改善返D, 最少在我面前已無講粗口, 無講大話 (我相信佢應該冇講)
仲肯溫下書...
現在關係好轉左, 大家唔洗日日火星撞地球

反叛期真係不宜 硬碰硬...
試下退一步, 等大家都抖啖氣先, 再慢慢傾...

大宅

kimiwhy 發表於 15-6-17 23:14
我女8歲已經係咁,重話講費話tim

感同身受,嘔血中

男爵府

terrorist 發表於 15-6-18 09:40
我都有諗為咩要生仔女出黎破壞自己的生命之旅,佢有佢的人生,提又提過,佢唔理亦無法,由他吧 ...
我都有咁諗過,兒女眼前冤

大宅

qkhui 發表於 15-6-24 17:43
我仔都係升中一, 初初升中時, 真係好明顯唔同佐, 反叛佐好多. 真係咩都唔岩聽.只係過佐2個多月o既summer ho ...

講得好好

複式洋房

回覆 濛查查 的帖子

打是無用的,只會令他更反叛,試試說道理吧!

複式洋房

陪他看教育電視,教他甚麼是禮貌

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

不要灰心。

大宅

回覆樓主:

唔好灰色,慢慢教

男爵府

qkhui 發表於 15-6-24 17:43
我仔都係升中一, 初初升中時, 真係好明顯唔同佐, 反叛佐好多. 真係咩都唔岩聽.只係過佐2個多月o既summer ho ...

好好嘅分享,謝謝

男爵府

2018復活節勳章

小朋友反叛期真係好難搞,永遠同家長唱反調。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

要慢慢教

首頁

尾頁

跳至